Przywracanie systemu vs. kopia zapasowa. Jak to jest? |
|
tweety4 Nowy
Liczba postów: 2
|
Przywracanie systemu vs. kopia zapasowa. Jak to jest?
Witam wszystkich serdecznie
Mam Win 7 Ultimate i nie rozumiem do końca pewnej rzeczy. Mianowicie - jak skutecznie zabezpieczyć swój system. Czym? Jest w systemie zarówno "przywracanie systemu" i "kopia zapasowa". Ta druga - robi chyba obraz dysku, coś w stylu Ghost'a. Chciałbym mieć jasną odpowiedź i spokój wiedząc, że w razie czego odzyskam system i dane. Teraz pytanie: Jak przywrócić system jeśli np. źle zainstaluję sterownik, usunę ważne pliki, ale mogę uruchomić system? Jak przywrócić system jeśli się w ogóle wyłoży i jedyne co przejdzie to post? Albo np. zrobię format? Jeśli ktoś może mi to jasno wytłumaczyć to będę wdzięczny. 31.10.2010 16:09 |
|
|
Portator Redaktor
Liczba postów: 10.980
|
RE: "Przywracanie systemu" vs. "kopia zapasowa". Jak to jest?
Witaj. Kopia zapasowa pełna to: obraz systemu plus pliki użytkownika i ustawienia. Potrzebna jest, aby móc skorzystać z przywracania systemu. Można również wykonać tylko sam obraz systemu i z niego
przywracać system do określonej daty w przypadku zrobionych błędów. Aby to zrobić klikamy: Panel sterowania > odzyskiwanie > przywracanie systemu > wybierz punkt przywracania. Przywrócić system jeżeli się wyłoży można: - przez użycie płyty instalacyjnej - przez użycie płyty Recovery - przez uruchomienie partycji Recovery ( odpowiedni klawisz lub kombinacja - dotyczy laptopów ) - przez uruchomienie, wcześniej nagranego dysku naprawy i wywołanie przywracania systemu. Windows ❼ Forum 31.10.2010 16:25 |
|
|
bodziulla VIP
Liczba postów: 2.364
|
RE: "Przywracanie systemu" vs. "kopia zapasowa". Jak to jest?
Hej.
Przywracanie systemu jest to jedna z opcji, aby nie doprowadzać do reinstalcji systemu na nowo. Czyli tutaj gdy jest jeszcze możliwość, aby załóżmy: -po wgraniu złym sterowniku, - jakiejś złej instalacji programu - lub błędnej konfiguracji itp. Korzystasz wtedy tylko i wyłącznie z przywracania systemu. Natomiast gdy masz poważnie uszkodzony system infekcją czy innym działaniem swoim i/lub nie swoim i nie pomaga przywracanie systemu a co gorsza nie możesz uruchomić systemu wtedy korzystasz z tzw. obrazu systemu inaczej potocznie backup systemu. Uruchamiasz komputer uruchamiasz opcję naprawy i wtedy wskazujesz lokalizację gdzie masz obraz systemu i wtedy następuje zastąpienie Twojego systemu (tzn liczy się ostatnia data aktualizacji obrazu z dokumentami, plikami, programami) całego na nowo wraz z rejestrem itp. Najlepiej gdy trzymasz taki obraz systemu na osobnym nośniku (w przypadku awarii dysku odzyskujsz wszystko). Wspomniałeś o programie Ghost możesz też to zrobić za pomocą narzędzi systemu W7 i praktycznie w niczym nie umniejsza programowi Ghost. Czyli w krótkim posłowiu można powiedzieć odnośnie różnicy przywracanie systemu stosujesz gdy możesz uruchomić system i wymaga on tylko tzw. odświeżenia pamięci lub małej, średniej naprawy natomiast skorzystanie z obrazu systemu stosujesz gdy już musisz zrobić reinstalację systemu lub awarii dysku, który ulega całkowitej degradacji. W tym przypadku tylko przywracasz system z obrazu bez instalowania sterowników, programów itd. Na pewno ktoś się dołoży do wypowiedzi, ale jeżeli masz nadal pytania pisz a my na pewno pomożemy. Pzdr Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.10.2010 16:28 przez bodziulla.)
31.10.2010 16:27 |
|
|
tweety4 Nowy
Liczba postów: 2
|
RE: Przywracanie systemu vs. kopia zapasowa. Jak to jest?
Hej Hej
BARDZO, bardzo Wam dziękuję za tak wyczerpujące i przystępne odpowiedzi. Starałem się wyczytać na stronie MS informacje na ten temat, ale tu mam jaśniej. Mam 3 dyski, dwa spięte w Raid 0 i trzeci właśnie na backup. Dwa pierwsze są podzielone na dwie partycje, jedna mała na system i druga na dane. Właśnie z partycji C zrobiłem backup na E. Przywróciłem, wszystko ładnie poszło. Rozumiem, że "kopia zapasowa" jest pewniejsza, bo w przypadku tworzenia sobie punktów "przywracania systemu" i padu tego systemu jest kłopot, bo danych nie odzyskam. Ustawię sobie teraz harmonogram na kopię zapasową i niech tworzy ją np. co tydzień. Dziękuję Wam serdecznie
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 08.12.2010 13:36 przez ihatebuffering:
Dziękujemy przyciskiem "POMÓGŁ". 31.10.2010 19:31 |
|
|
andrew-jar Starszy user systemu
Liczba postów: 784
|
RE: Przywracanie systemu vs. kopia zapasowa. Jak to jest?Cytat:Ustawię sobie teraz harmonogram na kopię zapasową i niech tworzy ją np. co tydzień. Nie zapomnij tylko, że takie ustawienie zapełni Ci dysk. Warto usuwać starsze kopie (ja mam jedna i jeżeli wykonam nową kopię to starą usuwam). Pozdrawiam 07.12.2010 17:24 |
|