[Rozwiązany] Wolne ładowanie się systemu (rozwiązany) |
|
FocusTM Wdrażany
Liczba postów: 11
|
![]() ![]() Wolne ładowanie się systemu (rozwiązany)
Witam serdecznie.
Problem pewnie standardowy, ale bardzo wolno ładuję mi się system. Ekran ładowania systemu pokazuję się na około 20-30 sek (co samo w sobie nie jest jeszcze takie złe), lecz po wpisaniu hasła i widocznym "Zapraszamy" kółeczko kręci się po 30-35 razy. Warto dodać, że system jest po formacie jednej partycji (szczerze powiedziawszy nie wiem, czy jeżeli nie zrobiłem formatu obu partycji, to coś to zmieni), w msconfig nie mam zaznaczonych żadnych programów, zaś programem Soluto wykosiłem resztę. Wynik to średnio 2:30 min, co mnie trochę irytuję. Moje pytanie jest następujące: Jak mógłbym spróbować to naprawić. System po załadowaniu śmiga, więc problem leży tylko w uruchamianiu. Mój config to: -Intel Core2Duo T6500 2x2.1 ghz -4 gb RAM -ATI Radeon 4650HD -Dysk Sata II 500 gb. Jeżeli to w czymś pomoże, to jest to laptop. Niedawno miałem awarie wyjścia HDMI, myślałem, że problem może leżeć po stronie ładowania sterownika niesprawnego urządzenia, lecz na nowym systemie nie instalowałem go i jest to samo. Program antywirusowy został na próbę wyinstalowany, Defendery, komunikatory i inne pierdółki powyłączane. Czekam na propozycję pomocy. Z góry dziękuję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2010 21:39 przez FocusTM.)
27.09.2010 21:06 |
|
|
nazar1703 Wdrażany ![]()
Liczba postów: 43
|
![]() RE: Wolne ładowanie się systemu
A kiedy ostatnio defragmentowałeś dysk C
Jeśli pomogłem podziękuj klikając pomógł 27.09.2010 21:18 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Dziś i to obydwie partycje.
27.09.2010 21:27 |
|
|
bodziulla VIP ![]()
Liczba postów: 2.364
|
Hej.
W poleceniu msconfig jest jeszcze zakładka "Rozruch" i są opcje zaawansowane. Klikasz na to i jest "Liczba procesorów" zaznaczasz i ustawiasz ilość rdzeni ile masz załóżmy, że dwa ustawiasz na 2 itd (praktycznie sam wskaże jaką masz max cyfrę ustawić, ale Ty masz duo i na pewno będzie 2). Co do uruchamiania masz rację trochę długo to trwa. Zobacz w biosie jak masz ustawione jako first boot powinno być Twój dysk a second cd-rom. Jeszcze zrób zmianę w rejestrze polecenie regedit: - Określamy wielkość L2 procesora- HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ SessionManager/ Memory Management. Wartość Dword SecondLevelDataCache i wpisujesz w Twoim przypadku wynikająca z specyfikacji Twojego procesora masz 2MB czyli wpisujesz 2048 jako wartość dziesiętna, - HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control/ Session Manager/ Memory Management/ PrefetchParameters. Wartość EnableSuperftech 1, pozwala to na szybsze uruchomienie bo teraz masz ustawione na 3, - HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control/ FileSystem. Wartość Dword NtfsMftZoneReservation 2, - HKEY_LOCAL_MACHINE/ System/ CurrentControlSet/ Control wartość ciągu WaitToKillServiceTimeout np. 3000 czyli czas 3 sek. Mam do Ciebie pytanie praktycznie to nic nie zmienia przy uruchamianiu kompa, ale gdzie masz wyłączony Defender w usłudze tzn. polecenie services.msc? Na razie tyle ![]() Jeszcze jedno pobierz sobie program HD Tune i zrób skan dysku link: http://www.hdtune.com/download.html Pobierasz wersję free czyli na dole jest odnośnik do wersji 2.55. Gdy pobierzesz program instalka. Klikasz na zakładkę "Error scan" i skanujesz czy nie ma błędów na dysku, ale to zrób jak zrobisz to co wcześniej napisałem i czy będzie jakiś efekt. Jeszcze jedno pytanie jakim programem robiłeś defragmanetację? Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2010 22:16 przez bodziulla.)
27.09.2010 22:12 |
![]() |
FocusTM |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Ustawiłem rozruch na 2, brak różnicy. Wpisy w rejestrze 2 pierwsze zrobiłem, spróbuję 3 oraz botowanie hdd na pierwszym miejscu i zedytuję post. Tak Defender jest wyłączony w usłudzę
![]() Edit: Różnica 2 sek na korzyść, jednakże to wciąż nie to. Martwi mnie to trochę, bo jak ostatnim razem instalowałem win7 to kręcił się z 5-8 razy i wchodził no ale cóż, trzeba walczyć ![]() Brak uszkodzonych sektorów, używałem programu Defraggler 1.21.209, dodatkowo zrobiłem skanowanie MemTestem, także błędów nie ma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2010 00:03 przez FocusTM.)
27.09.2010 22:28 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Hm zero pomysłów dalszych?
![]() 28.09.2010 09:54 |
|
|
bodziulla VIP ![]()
|
Użyj do sprawdzenia uszkodzonych sektorów programu HD Tune
![]() Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :) 28.09.2010 10:08 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Już napisałem powyżej, że użyłem HD Tune i nie mam żadnych uszkodzonych sektorów
![]() ![]() 28.09.2010 10:14 |
|
|
bodziulla VIP ![]()
|
No tak sam wysłałem co za gapa. Teraz mam do Ciebie pytanie pobierz program link:
http://fileai.com/?r=334 Wypakuj na pulpit. Klikasz na plik i uruchamiasz. Zatwierdzasz ok i napisz mi jaki masz czas ![]() Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :) 28.09.2010 10:54 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
108 sekund, w Soluto 1:43 sek i nadal kręci się zapraszamy około 35 razy
![]() Nie przejmuj się, nie zawsze wszystko się zauważa ![]() 28.09.2010 13:37 |
|
|
ihatebuffering VIP ![]()
Liczba postów: 4.011
|
Ja jeszcze dodam, że możesz zmienić tryb pracy dysku z IDE na AHCI. Zamieść screena z wykresem wydajności w HDtune. W msconfig zakładka usługi, zaznacz tam "ukryj wszystkie usługi firmy MS", pokaż screena. Możesz też przeprowadzić aktualizację biosu.
28.09.2010 13:44 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Bez Soluto 102 sekundy i około 1:33
28.09.2010 13:44 |
|
|
ihatebuffering VIP ![]()
|
Proponuję Ci wywalić te całe Soluto. Jego usługi mogą bardziej mulić niż pomagać. To jakiś typowy kombajn optymalizacyjny ala TuneUP ?
28.09.2010 13:46 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Ok zamieszczam screeny o które prosiłeś:
![]() ![]() Soluto wywalone. Służy on głównie do wychwytywania programów, które uczestniczą w bootowaniu Windowsa i daje możliwość bezpiecznego wyłączenia niektórych z nich. Jednocześnie wskazuję czas całego przebiegu bootowania oraz pojedyńczych procesów w nim uczestniczących. Mogę prosić o wskazówkę dotyczącą zmiany trybu pracy dysku? Edit:Wyłączyłem PDAgent/Engine i Rezip
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2010 14:10 przez FocusTM.)
28.09.2010 13:56 |
|
|
ihatebuffering VIP ![]()
|
Na samym początku musisz zmienić 2 wpisy w rejestrze, tutaj tutorial (bardzo proste):
Błąd przy zmianie trybu SATA dysku rozruchowego (tutorial) Po tym wchodzisz do bios-a (klikając najprawdopodobniej DEL lub jakiś F1/2/3/4) przy starcie laptopa. Szukasz tam ustawień tryby działania Sata. Powinny być do wyboru 2 tryby, IDE i AHCI, może też być RAID, ale w laptopie raczej tego nie będzie. Zmieniasz na AHCI, zapisujesz i ponownie włączasz PC. Jeśli system się nie włączy, zmieniasz ponownie na IDE, ale po zmianach w rejestrze uruchomi się na 99%. A ustawienia te, powinny być w zakładce o mniej więcej takie nazwie "Advance chipset option/setup" itp. 28.09.2010 14:29 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Ok, okazało się, że miałem ustawione AHCI od początku. Kurcze pomału mi już brakuję nadziei, ale dziękuję Wam za dotychczasową pomoc
![]() 28.09.2010 14:42 |
|
|
ihatebuffering VIP ![]()
|
Możesz jeszcze zaktualizować biosa.
28.09.2010 15:18 |
![]() |
FocusTM |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Jest zaktualizowany do najnowszej wersji, ale żadnych istotnych zmian nie ma.
28.09.2010 17:21 |
|
|
FocusTM Wdrażany
|
Chciałem tylko poinformować, że rozwiązałem problem. Wgrałem backupa z oryginalnego Windowsa na lapie (7 32 bit) powylączałem progsy dodatkowe, zoptymalizowałem jak kazaliście + użyłem TuneUp i włączyłem obsługę 4gb(w co sam do tej pory nie wierzyłem) i system z antyvirem itp włącza się w 40 sek. Dziękuję wszystkim za pomoc i powodzenia innym użytkownikom
![]() 28.09.2010 21:39 |
|