Windows 7 i XP na jednym komputerze |
|
johnymalkovich Nowy
Liczba postów: 2
|
Windows 7 i XP na jednym komputerze
Witam!
Od razu chciałbym poinformować, iż przeszukałem masę materiałów dotyczących posiadania 2 systemów operacyjnych, w tym przypadku Windows 7 i XP Home Edition na jednym komputerze ( 2 partycjach). Czytałem nawet podobny temat tutaj na Windows Se7en, lecz mój problem wydaje się być całkiem inny. Z miesiąc temu przeinstalowałem moje PC wgrywając Windows 7 Ultimate. W grach wyraźnie spadała mi płynność gry, czyli tak zwane FPSy, toteż postanowiłem, iż na jednym PC będę miał 2 systemy: jeden do normalnego, codziennego użytku( 7), a drugi krótko mówiąc do gier (XP) Na dysku C: mam Windows 7, natomiast na D: XP W pierwszej kolejności była instalowana 7, potem jak już wcześniej wspomniałem XP. Próbowałem korzystać z wielu programów, między innymi EasyBCD, lecz nic nie pomogło. Może zrobiłem coś źle. Przejdę dokładniej do rzeczy. Zrobiłem 2 zdjęcia pokazujące w czym jest problem. 1 http://img834.imageshack.us/img834/1098/20100719168.jpg 2 http://img827.imageshack.us/img827/633/asd2w.jpg Uruchamiam komputer i mam do wyboru 2 razy Windows XP i raz 7. Windows 7 uruchamia się bez żadnych problemów, natomiast w XP jest error, pokazany na zdjęciu. Wcześniej chciałbym dodać, iż aby uzyskać to menu (wybór systemów przy włączaniu) musiałem dużo się namęczyć, aby udało mi się przełączyć z XP na Windows 7 tuż po instalacji drugiego systemu na dysku D. Musiałem to wszystko robić przez funkcję "naprawianie systemu" po włożeniu płyty do stacji dysków tuż przy uruchamianiu PC wpisując podane niżej komendy: bootrec /fixambr bootrec /fixboot bootrec /rebuildbcd bootrec /scanos Krótko mówiąc miałem Windows 7, zainstalowalem XP i potem musiałem jakoś do niego powrócić i w tym celu wykonałem cały ten zabieg. Następnie zorientowałem się, iż przy restarcie komputera wreszcie mam wybór systemów, lecz jak wcześniej powiedziałem, wyłącznie Windows 7 uruchamia się, natomiast przy XP wciąż jest ten dziwny error. Bardzo mi zależy na tym, aby mieć tuż przy uruchamianiu komputera wybór, który system chce odpalić i aby wszystko było ok. Chciałbym także przeprosić, bo mogłem tutaj parę aspektów niezbyt profesjonalnie opisać i zdaję sobie z tego sprawę, lecz po prostu nie znam się na tym i pytam Was, jako ludzi orientujących się w tym doskonale. Proszę o zrozumienie i o jakąś radę, bo na razie mam tutaj niezły bałagan ! Dziękuję
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 19.07.2010 19:44 przez :
Umieszczając zdjęcia na forum staraj się aby nie przekraczały one rozmiaru 800x600 i wagi do 200 kb. Poprawiono.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.07.2010 19:49 przez johnymalkovich.)
19.07.2010 19:34 |
johnymalkovich Nowy
Liczba postów: 2
|
RE: Windows 7 i XP na jednym komputerze
Tak czytałem, lecz tam porady kończą się na tym, że XP nie rozpoznaje Windows 7 i po prostu należy zrobić to co ja zrobiłem, czyli włożyć płytę przy starcie z 7 i użyć trybu "naprawianie systemu", albo po prostu usunąć system i postawić nowy i wtedy powinno wszystko działać, ale ja niestety tak nie chcę, bo chcę zachować wszystkie pliki, tylko nie chce mi się odpalić XP, wyłącznie 7.
19.07.2010 20:08 |
bodziulla VIP
Liczba postów: 2.364
|
RE: Windows 7 i XP na jednym komputerze
Hej.
Możemy na ten temat porozmawiać, ale jak poprawisz "t". Myśl? Jeżeli uważasz, że pomogłem kliknij POMÓGŁ. Pzdr :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.07.2010 03:17 przez bodziulla.)
20.07.2010 03:15 |