Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma menu wyboru systemu przy uruchamianiu |
|
elythar Nowy
Liczba postów: 3
|
Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma menu wyboru systemu przy uruchamianiu
Cześć.
Kupiłem lapka z win7, potrzebny mi win XP bo na 7 nie działa to co chce. Zainstalowałem XP na drugiej partycji lecz nie ma menadżera rozruchowego. Googlowałem i wszędzie piszą, że win7 jak drugi instalować, u mnie odpada wywalenie win7. Oba systemy są już na osobnych partycjach. Znalazłem, że muszę użyć programu BCDEdit.exe i nim edytować(naprawić, dodać wpis?) menadżera rozruchowego, nie wiem totalnie jak go użyć. Może ktoś mi powiedzieć jak to zrobić? Czy da się w ogóle zrobić tak żeby był menadżer rozruchu gdy 7 jest zainstalowany, a XP instaluje się jako drugi system? ps. Kod: W systemie Windows 7, klikamy prawym przyciskiem myszy ikonę Komputer i z menu podręcznego wybieramy Właściwości. W nowym oknie przechodzimy do Zaawansowane ustawienia systemu, a następnie klikamy przycisk Ustawienia (znajdujący się w sekcji Uruchamianie i odzyskiwanie, trzeci z dostępnych). Korzystając z listy Domyślny system operacyjny wybieramy ten, który będzie uruchamiany automatycznie (jeżeli nie wybierzemy innego). Zaś w pole poniżej możemy wpisać czas (w sekundach), po którym domyślny system ma zostać załadowany. Wprowadzone zmiany zapisujemy klikając OK.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.03.2010 09:51 przez elythar.)
20.03.2010 09:48 |
War_3_ VIP
Liczba postów: 1.711
|
RE: Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma rozruchowego menadżera przy uruchamianiu
Jeżeli masz zainstalowany Win XP po Win 7 powinno wystarczyć włożenie płytki z Sevenem, zbootowanie jej i użycie opcji Napraw (czasami trzeba kilka razy zanim załapie).
Powinno pomóc Ewentualnie możesz zobaczyć w msconfig (w menu start wpisujesz msconfig i uruchamiasz jako administrator) w zakładce "rozruch" czy masz oba systemy. "Time fades even legends..." - Kain 20.03.2010 10:18 |
elythar Nowy
|
RE: Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma rozruchowego menadżera przy uruchamianiu
Nie mam obu systemów o msconfig.
A żeby wgrać XP, musiałem sate w biosie zmienić na ide (a jak wiadomo Windows 7 nie uruchamia sie jak jest ide wybrane), potem żeby naprawić 7 znowu na to co było wcześniej (adci czy jakoś tak), może coś z tymi sterami saty bym musiał zrobić? 20.03.2010 13:59 |
stingear VIP
Liczba postów: 2.295
|
RE: Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma menu wyboru systemu przy uruchamianiu
XP jest starszym systemem, dlatego jak go zainstalowałeś po W7, to nie widział W7. Dziwne, że musisz przestawiać w BIOS'ie, żeby poszczególne systemy mogły działać. Nigdy się nie spotkałem, żeby trzeba było cokolwiek zmieniać, żeby W7 działało, a naprawdę na wielu kompach już go instalowałem, i to nawet na naprawdę starych, oraz na nowych. Obecnie na jednym z kompów w robocie mam postawiony XP i W7, a o dziwo wszystko działa sprawnie i bez zarzutów. Problem leży raczej w tablicach partycji, bo jak kupiłeś kompa z gotowym zainstalowanym systemem, to się nie dziwię, że wywala problemy. Wyczyść całkowicie dysk, tj. usuń wszystkie partycje i stwórz je na nowo i wtedy zainstaluj najpierw XP, a potem W7.
No more Pleace ... 20.03.2010 23:33 |
slump VIP
Liczba postów: 2.048
|
RE: Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma menu wyboru systemu przy uruchamianiu
Instalacji Windows XP dokonałeś na wyłączonym dysku z Windows 7 ?
Program EasyBCD może pomóc, zapoznaj się z nim i jak nie dasz rady wyślij pw ze swoim nr. gg a pomogę. Jeśli pomogłem, proszę o kliknięcie w przy pomocnych wypowiedziach. Dziękuje bardzo. 21.03.2010 02:18 |
elythar Nowy
|
RE: Widows 7 i XP, zainstalowane ale nie ma menu wyboru systemu przy uruchamianiuKod: Wyczyść całkowicie dysk, tj. usuń wszystkie partycje i stwórz je na nowo i wtedy zainstaluj najpierw XP, a potem Windows 7. ps. Jeśli to ma znaczenie to mam laptopa. nie chciałbym czyścić dysków bo potem mogę mieć problem ze sterami, i oprogramowaniem dołączonym do lapka, chyba że to wszystko jest na płytce recovery którą wypaliłem
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 21.03.2010 15:36 przez War_3_:
Pisownię posta poprawiłem. Następnym razem będzie ostrzeżenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.03.2010 15:29 przez elythar.)
21.03.2010 15:26 |
ihatebuffering VIP
Liczba postów: 4.011
|
Win 7 rusza i na IDE i na ACHI , XP nie chce ruszyć na AHCI tylko na IDE.
22.03.2010 08:10 |
stingear VIP
Liczba postów: 2.295
|
Jeżeli chodzi o drivery, to na stronie support producenta Twojego laptopa bez problemu. A odnośnie płyty Recovery, jak zrobiłeś pełny recovery dysk systemu(pewnie jakieś 2 DVD zajmuje) to nie masz się co obawiać. Poza tym płyta recovery nie pozwala na tworzenie partycji, tylko instaluje i przywraca system do takiego stanu, w jakim był podczas tworzenia recovery. Jeśli chodzi o sterowniki pod W7, to raczej większość masz już w systemie, pozostają tylko indywidualne dla poprawienia wydajności oraz sprzęt typu czytnik kart pamięci do instalacji indywidualnej. Reszta pójdzie gładko.
No more Pleace ... 22.03.2010 09:06 |