Nie działa przedni panel audio |
|
MrDanger Nowy
Liczba postów: 2
|
Nie działa przedni panel audio
Mam taki problem, mianowicie wymieniłem ostatnio przedni panel, podłączyłem i usb działa elegancko, natomiast audio już nie (słuchawki i mikrofon), przeinstalowałem sterownik i wciąż to samo. Mam Windows 7 64-bit, karta dźwiękowa HD Audio i tu pojawiają się dziwne rzeczy. Na początku w sterowniku "Via HD Audio Deck" było pokazane że front panel jest aktywny, tzn te ikonki były kolorowe, natomiast teraz po kilku godzinach męki patrze i są szare, nie mam pojęcia o co chodzi. Panel wymieniłem bo w poprzednim dźwięk miałem tak jakby mono. Aha i w biosie zmieniłem Onboard HD Audio z Auto na Enabled. Front Panel jest Enabled. W menedżerze urządzeń oprócz zainstalowanego VIA HD Audio mam też AMD High Definition Audio Device, to się tyczy zintegrowanej karty.
03.02.2016 20:16 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Nie działa przedni panel audioCytat:wymieniłem ostatnio przedni panel, podłączyłem i usb działa elegancko Ten front panel to jakiś wymyślny panel w zatoce 5.25"/3.5" czy po prostu wymieniłeś panel plastikowego frontu. Jesteś pewien iż dobrze połączyłeś piny audio do płyty ? Część zakończeń jest robiona zalewaną kostką na gotowo a niektóre trzeba wpinać do pinów płyty zgodnie z oznaczeniami. Więc trzeba uważać aby czasem nie upalić tego gniazda. I teraz, jeśli dobrze by to było zrobione to nie trzeba by było grzebać w aplikacji managera Via HD Audio Deck takie jest moje zdanie. W biosie wrócić do poprzednich ustawień. Pokazać dokładnie na zrzutach opcje tego panelu Via HD Audio Deck. Cytat:karta dźwiękowa HD Audio To jest układ dźwiękowy zintegrowany i w zasadzie oznacza standard high definition. Tak są znaczone układy Realteka czy wspominanej Via. Przy okazji co to za płyta główna ? Cytat:mam też AMD High Definition Audio Device, to się tyczy zintegrowanej karty. Bzdura, żadna integra. To jest układ zaimplementowany w kartach graficznych AMD który przenosi dźwięk cyfrowy do złącza HDMI a dalej do odbiornika. Integra Via zamienia dźwięk cyfrowy do postaci analogowej odtwarzanej na głośnikach. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 03.02.2016 21:26 |
|
|
MrDanger Nowy
Liczba postów: 2
|
RE: Nie działa przedni panel audio
Panel w zatoce 5.25". Podłączyłem identycznie jak był poprzedni panel, jedynie nie wpinałem FireWire'a bo poprzedni nie miał.
http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A770DE/ - ta płyta główna i jak zobaczysz na zdjęciu to w lewym górnym roku jest HD AUDIO, tam wpinałem Zdjęcia z programu http://pics.tinypic.pl/i/00752/1k6tlm3786nt.png http://pics.tinypic.pl/i/00752/0h1dbz2qfoc8.png 04.02.2016 10:04 |
|