[Rozwiązany] Błąd z ntdll.dll - crash aplikacji chrome i NIS |
|
BrX1991 Nowy
Liczba postów: 9
|
Błąd z ntdll.dll - crash aplikacji chrome i NIS
Podczas działania różnych aplikacji zdaza im sie zamknac bez jakiegokolwiek komunikatu. Z dziennika zdarzen wyczytałem ze winowajcą jest plik ntdll.dll. W jaki sposób mogę naprawić te błędy?
Dodam iż system ma 2 dni, robiłem format. Sterowniki do chipsetu i reszty najnowsze. Skanowane NIS 2014 i MBAM. Nic nie dalo. Puszczalem tez skanowanie sfc /scannow , jednak tez bez rezultatow. Prosiłbym o pomoc. Poniżej wrzucam log z MGADiag: Kod: Diagnostic Report (1.9.0027.0): A niżej pliki z folderów: c:\windows\system32\winevt\logs\application.evtx oraz C:\Users\<username>\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER W razie potrzeby jakichkolwiek innych logów - dorzucę. http://brx.unixstorm.org/bios/ntdll.7z Problem pojawiania się tego błędu występuje głównie z Norton Internet Seciurity, ale też dość często z chrome. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. 25.03.2015 10:39 |
|
|
BrX1991 Nowy
|
RE: Błąd z ntdll.dll - crash aplikacji chrome i NIS
Dorzucam nową paczkę z logami crashy. Dziś wystąpił crash "stackhash" dla Nortona, wcześniej kilka dla chrome, oraz po jednym dla csgo.exe i worldoftanks.exe.
http://brx.unixstorm.org/bios/stackhash.7z Puszczałem w nocy memtesta, zrobił 4 przebiegi, 0 błędów. Miewam też dziwne "zamknięcia" niektórych aplikacji, które nie objawiają się żadnym błędem ani komunikatem, tak jakbym nacisnął alt+f4 i brutalnie zamknął aplikacje. Nie ma po tym żadnych logów ani nic. BSOD-y które miałem wcześniej ustąpiły po aktualizacji sterowników do chipsetu i do grafiki zintegrowanej, jednak przy obecnym stanie praktycznie nie da się używać komputera normalnie, jak występują takie crashe. 26.03.2015 08:07 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Mam nadzieję iż wszelkie sterowniki i oprogramowanie dedykowane (nie bloatware) instalowałeś tylko ze strony supportu Acera bo tak wynika z MGADiagTool'a -> Aspire V3-571G. Sam log jest czysty i do niczego tu nie przydatny - informacje tylko na temat aktywacji i licencjonowanego produktu.. Licencjonowanie z kanału FPP - licencja przenośna, retail, full package product.
Wszelkie poprawki i te opcjonalne też zainstalowane ? Czy po wywaleniu testowym NIS'a i zastąpieniu czymś innym chwilowo jest to samo ? W trybie awaryjnym dalej takie kwiatki ? Tam ładują się tylko podstawowe systemowe usługi i sterowniki, nic ponadto. Proszę podesłać do tego zestawienia jeszcze systemowy dziennik zdarzeń system.evtx a linka umieścić w spakowanym zip'ie bo dla 7z od razu się otwiera. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 26.03.2015 21:56 |
|
|
BrX1991 Nowy
|
Problem był spowodowany wymianą procesora w laptopie, co jest dla mnie cholernie dziwne. Postanowiłem zrobić upgrade, z i5 do i7. Po zamontowaniu procka zaczęły się BSODY na starym systemie, więc zrobiłem format. Po formacie BSOD nie występował, jednak zaczęły się dziwne akcje z samo-zamykającymi się aplikacjami i crashami ntdll.dll. W celach testowych na tej samej maszynie wróciłem do i5 - żadnych tego typu kwiatków bez formatowania ani czegokolwiek. Wszystko stabilnie, zero crashy, zero zamknięć. Prawdopodobnie zakupiona i7 ma jakąś wadę ukrytą, o której nie wspomniano, sprzęt na szczęście zwracam bez problemu.
Nie wiem tylko jednego... Co może być walnięte skoro system normalnie działa, ale aplikacje się wywalają? Obstawiam na kontroler pamięci w procesorze. 27.03.2015 10:37 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Błąd z ntdll.dll - crash aplikacji chrome i NISCytat:Obstawiam na kontroler pamięci w procesorze. Uszkodzony kontroler będzie miał wpływ na moduł zarządzania pamięcią w OS'ie. To zawsze będzie się kończyć bsodami - chociażby sterowniki działające w trybie kernel mode i łapiące błędy w dostępie zmapowanej pamięci wirtualnej. Żeby poznać przyczynę tych zamknięć przeba by było przestudiować dokładnie dziennik zdarzeń systemowych jak i ewentualnie te appcrashe. Prosiłem o to co chcę i jak chcę, nie widzę do dziś. Poza tym i tu tłukę kolejny raz - ntdll.dll nie jest żadnym winowajcą. Zwraca przechwycone błędy - wynika to z samej budowy powłokowej OS'u. Aplikacje użytkownika działają w trybie user mode i nie mają dostępu do pamięci jądra (kernel). Jądro ściśle współpracuje z HAL i sprzętem oraz sterownikami urządzeń i jest to osobny kernel mode. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 29.03.2015 20:28 |
|
|
BrX1991 Nowy
|
Temat można zamknąć jeśli uważasz za stosowne. Zakupiony procesor zwróciłem, bo nie dało się korzystać z laptopa w takim stanie. Wróciłem do starego procesora (bez formata, te same sterowniki i wszystko inne) i problem nie występuje. Jest to zapewne wina sprzętu, jednak nie mam pojęcia co dokładnie może być nie tak, skoro system zdaje się funkcjonować normalnie. W każdym razie, już jest ok, definitywna wina sprzętowa.
30.03.2015 12:52 |
|