Problem z uruchomieniem Windows 7 |
|
luki4421 Nowy
Liczba postów: 3
|
Problem z uruchomieniem Windows 7
Witam posiadam laptopa lenovo z580 z orginalnym Windows 7 Home Premium.
Mój problem zaczął się wczoraj właściwie z mojej winy. Korzystając z laptopa przypadkowo uderzyłem łokciem w lewą dolną strone laptopa obok touchpada. Laptop natychmiast się wyłączył , wyskoczył jeszcze jakiś niebieski ekran lecz nie zdązyłem zobaczyć co tam pisze .Próbowałem go od razu uruchomić lecz zacina się podczas ładowania Windowsa i tak ciągle. Korzystałem także z opcji jakie oferuje windows naprawy systemu , przywracania systemu lecz bez skutku ponieważ każdy proces się zacinał. Tryb awaryjny także nie działał.Nie pozostało mi nic innego jak skorzystanie z programu jaki proponuje lenovo a konkretniej OneKeyReovery. Przywróciłem system do stanu fabrycznego czyli takiego jak dostałem ze sklepu. Wszystko przebiegło pomyślnie. Laptop się uruchomił ponownie wyskoczył napis Starting Windows i lipa znów laptop się zaciął . Próbowałem powtórzyć przywracanie . Za x razem się udało , system się włączył , załadował się pulpit i wyskoczył napis " konfiguracja ustawień spersonalizowanych dla Mirscrosoft Windows" po czym laptop dalej przestał reagować. Wyłączałem go i włączałem aż ten krok zostanie pominięty i też tak się stało. Ucieszyłem się , że moge normalnie właczyć laptopa lecz moja radośc nie trwała długo laptop się właczył pulpit załadował , lecz komputer zacina się po chwili użytkowania. Próbowałem skanować online i MCafee lecz skanowanie staje dokładnie w tym samy momencie i nie może skończyć skanowania. Nie wiem co mam robić. Pozostaje mi jeszcze spróbować zainstalować z płyty i aktywować online , ale nie chce stracić kopi systemu , sterowników i niezbędnych programów lenovo które są na ukrytym dysku . Ma ktoś jakieś propozycje ? 16.02.2015 16:31 |
|
|
irocket Senior Moderator
Liczba postów: 2.337
|
RE: Problem z uruchomieniem Windows 7
Najprawdopodobniej problem z dyskiem twardym. Dobrze by było na początek go odkręcić, wyjąć i włożyć ponownie. Jeżeli to nie zda egzaminu, to należałoby go przeskanować, np programem MHDD (uruchamianym z płyty / pendrive'a) i podzielić się wynikami.
16.02.2015 16:37 |
|
|
luki4421 Nowy
|
Wyjmowałem już dysk nic nie pomogło.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2015 18:00 przez luki4421.)
16.02.2015 16:39 |
|
|
luki4421 Nowy
|
Oto zdj z bieżacego stanu skanowania Pokazuje ze zostało 116 godzin do konca i z tego co wyczytałem to juz 271 uszkodzonych bad sektorów . Proszę o więcej informacji
http://zapodaj.net/b2b077a2badb2.jpg.html 16.02.2015 18:00 |
|
|
irocket Senior Moderator
Liczba postów: 2.337
|
Tak, już najprawdopodobniej po dysku. Jeżeli masz jakieś ważne dane, to skopiuj przy pomocy np MiniXP znajdującego się w pakiecie Hiren's Boot CD. Na 99% nie obejdzie się bez wymiany dysku, ten już chyba nie do uratowania.
16.02.2015 18:42 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Dysk szatkownica - nie tylko same bad blocki ale w przeciągu tych paru sekund naliczyło sporo sektorów o bardzo długim dostępie. W takich wypadkach nie mieli się dalej dysku kolejnymi testami tylko czym prędzej robi kopię posektorową na inny dyski tak żeby przynajmniej spróbować odzyskać najważniejsze dane. O fabrycznym systemie z niego zapomnij. Zapomniałeś wykonać recovery to teraz albo zamówisz nośniki odzyskiwania odpłatnie albo poprosisz kogoś o czystego oem'a.
W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 23.02.2015 00:26 |
|