Dell po awarii dysku (brak backup) |
|
ermar Nowy
Liczba postów: 1
|
Dell po awarii dysku (brak backup)
Witam.
W laptopie Dell Inspirion 15R (N5010) padł dysk (prawdopodobnie uszkodzony mechanicznie po upadku). Startuje w trybie awaryjnym, trwa próba naprawy błędów dysku ale nie wygląda to dobrze. Niestety właściciel nie wykonał kopii na płytę DVD i teraz mam problem z instalacją systemu. Jak rozumiem dla Win7 Home PRO 64 w wersji OEM OA klucz podany na naklejce nie jest prawowitym kluczem dla tej jednostki? Czy prawdą jest, że mogę zainstalować system z "czystego" obrazu i aktywować system telefonicznie? Na MSDN nie mogę pobrać obrazu - "There is no subscription associated with your Microsoft account. Add a subscription to this account." Laptop jest po gwarancji, właściciel kupił nowy dysk i co dalej ? 14.11.2014 18:27 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Dell po awarii dysku (brak backup)(14.11.2014 18:27)ermar napisał(a): Jak rozumiem dla Win7 Home PRO 64 w wersji OEM OA klucz podany na naklejce nie jest prawowitym kluczem dla tej jednostki? Jak najbardziej jest. Fabryczny system jest aktywowany lokalnie za pomocą klucza SLP i odpowiednich zabezpieczeń w bios (slic table). Klucz SLP to nie to samo co ten na naklejce. Certyfikat COA bo tak się fachowo nazywa jest dowodem legalności oprogramowania i tenże umieszczony klucz służy do aktywacji wersji retail (sklepowy oem/box) czyli potocznie mówiąc "czysty". Ponadto nie ma wersji Windows 7 Home Pro. Jest Home Premium albo Professional. Coś poknociłeś. Cytat:Czy prawdą jest, że mogę zainstalować system z "czystego" obrazu i aktywować system telefonicznie? Tak, to wynika z tego co napisałem wcześniej. Aktywację spokojnie przechodzi online. Cytat:Na MSDN nie mogę pobrać obrazu - "There is no subscription associated with your Microsoft account. Add a subscription to this account." MSDN/Dreamspark to przedsięwzięcia uczelniane (o ile uczelnia należy do tego programu) czyli może korzystać z nich student/wykładowca/pracownik uczelni. Jeżeli nim nie jesteś lub właściciel tego laptopa to taki obraz siłą rzeczy nie przysługuje. Ponadto zapisy licencyjne tychże wersji są zgoła inne a klucze otrzymuje się poprzez konto w subskrypcji. http://msdn.microsoft.com/en-us/subscrip...37104.aspx http://msdn.microsoft.com/subscriptions/cc150618.aspx Cytat:Laptop jest po gwarancji, właściciel kupił nowy dysk i co dalej ? Zdobyć nośnik oem/box systemu z tejże wersji. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.11.2014 10:27 przez thermalfake.)
16.11.2014 10:25 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Dell po awarii dysku (brak backup)
Dwa tygodnie to wystarczający czas aby zainteresować się tym o co się prosiło.
W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 29.11.2014 13:44 |
|