[Rozwiązany] Laptop Sony Vaio VPCCA3s1e nie łączy się z Internetem |
|
bonawe Nowy
Liczba postów: 5
|
Laptop Sony Vaio VPCCA3s1e nie łączy się z Internetem
Witajcie,
Mój drugi post, po 1szym falstarcie, wiec wybaczcie brak ogłady i wyczucia zwyczajów - każde forum ma coś specyficznego. Do rzeczy : LAptop jak w temacie, nie mogę połączyć do Internetu. Zarówno przez kabel jak i Wi-Fi. Nie chce "zaciągnąć" adresu z DHCP, mimo ze ma ustawione automatyczne. Caly czas dostaje IP z "Windowsa" to jest chyba mechanizm APIPA - adres z puli 169.254.xxx.xxx. Spróbowałem aktualizować sterowniki, ale nie pomogło. Próbowałem w sieci domowej, bezskutecznie. Próbowałem w pracy - tez nie pomogło. spróbowałem wpisać stały IP z puli które mój router przydzielić powinien - wówczas wyświetla SSID mojej sieci, łączy się z nią, ale wyjść na świat nie chce. Ping domyślnej bramy nie działa ( błąd ogólny/PING:transmisja nie powiodła się /General Failure). ping czegokolwiek daje Błąd ogólny. Wyłączyłem Zaporę, antywirusa nie ma. Uruchomiłem komp z bootowalnego-CD Linux (Knopix - 7.2 albo cos tego pokroju) - wszystko śmiga i na kablu i na Wi-Fi. Wygląda na to że Windows uparł się żeby żaden pakiet nie wyszedł z tego kompa. Czy to kwestia uslugi/wpisu w rejestrze? Skończyły mi sie pomysły , i to jest głos rozpaczy. PLs help. dzieki/Pozdrawiam Kod: ipconfig /all :
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.07.2014 21:53 przez bonawe.)
31.07.2014 21:49 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Laptop Sony Vaio VPCCA3s1e nie łączy się z Internetem
No to jedziemy
W wierszu poleceń cmd do wklepania netsh int ip reset reset.log netsh winsock reset catalog nbtstat -r nbtstat -RR ipconfig /flushdns Na końcu zrobić restart W rejestrze systemowym Otwieramy gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters Dopisujemy nowy klucz o nazwie ArpRetryCount (typ Dword) o wartości domyślnej 0. W gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces masz następujące po sobie numery {CLSID} każdego z połączeń sieciowych. Popatrz jak wygląda konfiguracja każdego z nich albo daj zrzuty ustawień. O usługach i reszcie napiszę jutro. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 31.07.2014 23:53 |
|
|
bonawe Nowy
|
Hej,
Termalfake - dzięki za szybką odp. Komendy probowalem tez wcześniej (oprocz nbtstat). Klucz ArpRetryCount dodalem. W gałęzi HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces mam 10 tych numerow - CLSIDow (?). Tutaj screeny wszystkich : https://drive.google.com/folderview?id=0...sp=sharing Pozdrawiam, 01.08.2014 10:27 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Usługi systemowe włączone i działające w tle.
Wejdź do usług (services.msc) i sprawdź to co niżej. Jeśli jest coś nie tak to będą zapiski w dzienniku zdarzeń (eventvwr.msc) lub bezpośrednio w pliku system.evtx Najlepiej gdybyś cały log systemowy wyeksportowała albo po prostu przekopiował z c:\windows\system32\winevt\logs\system.evtx COM+ Event System/System zdarzeń COM+ Computer Browser/Przeglądarka DHCP Client/Klient DHCP DNS Client/Klient DNS Network Connections/Polączenia sieciowe Network Location Awareness/Rozpoznawanie lokalizacji w sieci Remote Procedure Call (RPC)/Zdalne wywoływanie procedur (RPC) Server/Serwer TCP/IP Netbios helper/Pomoc TCP/IP NetBIOS WLAN AutoConfig/Autokonfiguracja sieci WLAN Workstation/Stacja robocza Z wpisów w rejestrze w kluczach CLSID jasno wynika iż nie ma tam kilku rzeczy dla każdego połączenia których wcale nie widać u Ciebie. Prawdopodobnie wymusił to restart stosu protokołu TCP/IP komendą netsh int ip...... Przykładowo ma to wyglądać tak Mam ustawienia po dhcp Jakimś tam pomysłem jest odbudowa ponownie ustawień sieci komendą i uruchomienie ponownie lapka W wierszu poleceń reg delete HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network /v Config /f Najwyżej wejdź jeszcze przed zabiegiem przez regedit do podklucza HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network\Config i go wyeksportuj na wypadek jakby coś poszło nie tak. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 02.08.2014 10:26 |
|
|
bonawe Nowy
|
Hej,
Usługi wszystkie sa włączone. log systemowy wrzucilem - ten sam link co screey w poscie wyzej. Okolo 20MB. Nie wiem czy powinienem jakoś manipulować/ edytować przy tych kluczach CLSID, nie wiem jak zdeterminowac który klucz to które połączenie? reg delete HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network /v Config /f nie pomogło - zrobilem kopie przed uruchomieniem w/w komendy. Teraz jednak nie moge zaimportowac tego skopiowanego klucza. Chyba powienienm to zrobic czy odpalonym Windowsie w trybie awaryjnym bez sieci - bo krzyczy, że klucze są używane przez system. dzięki raz jeszcze! pozdrawiam 04.08.2014 11:40 |
|
|
bonawe Nowy
|
Poradzilem sobie - dzieki za pomoc.
Odinstalowanie wszystkich windows update'ow + javy pomoglo. 06.08.2014 09:52 |
|