[Rozwiązany] Nieusuwalny punkt przywracania. |
|
spaliwoda Wdrażany
Liczba postów: 14
|
Nieusuwalny punkt przywracania.
Witam. Mam problem z jednym punktem przywracania którego nie mogę w żaden sposób usunąć. Pokazuje się on po zaznaczeniu opcji "pokaż więcej punktów przywracania", a utworzył się podczas wykonywania kopii zapasowej.Próbowałem usuwać go na wszelkie sposoby, z poziomu panelu sterowania, oraz z opcji oczyszczania dysku i w żaden sposób nie można go ruszyć. Myślę, że stało się tak z powodu skasowania tej kopii zapasowej z partycji F kiedy formatowałem tą partycję.
[/align] Proszę o pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2014 15:27 przez spaliwoda.)
12.01.2014 15:04 |
|
|
Zbanowany
Liczba postów: 305
|
RE: Nieusuwalny punkt przywracania
Po co chcesz usunąć? Przecież ten pukt przywracania to dobre zabezpieczenie dla Ciebie - pomyśl. A jak tak bardzo chcesz to spróbuj tym --> http://www.piriform.com/ccleaner
12.01.2014 17:01 |
|
|
spaliwoda Wdrażany
|
Ten punkt jest i tak nieaktywny, przy próbie użycia go wyskakuje taki komunikat
Mam inne punkty nad którymi mam kontrolę, jak też kopię zapasową. Próbowałem już Ccleanera, Ashampoo ale one tego punktu "widma" nie pokazują. Jakieś inne pomysły ?
Notatka została dodana 12.01.2014 17:48. Ostatnia edycja dokonana 12.01.2014 17:48 przez irocket:
Odpowiadając na poprzedniego posta, nie używaj przycisku ODPISZ. Cytuje on cały poprzedni post, często znacznie przedłużając zarówno twój nowy post, jak i cały wątek. Proszę usuwaj cytat poprzedniej wiadomości z posta lub zamiast przycisku ODPISZ używaj pola Szybka odpowiedź na samym dole strony z wątkiem. 12.01.2014 17:42 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Nie ma innych pomysłów bo nic tego nie ruszy.
Informacje o backupach, punktach przywracania trzymane są miedzy innymi w C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\SPPMetadataCache C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\Catalog\GlobalCatalog C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\Catalog\BackupGlobalCatalog W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 12.01.2014 20:49 |
Podziękowania od: | spaliwoda |
|
|
spaliwoda Wdrażany
|
A czy istnieje ew. ingerencja w któryś z tych katalogów/plików, możliwość np podmiany z 'czystego' systemu?
12.01.2014 21:40 |
|
|
irocket Senior Moderator
Liczba postów: 2.337
|
Teoretycznie da się tam wejść. Jednak ile plików pokazuje system, a ile tak na prawdę jest - nie wiadomo.
U mnie nie ma w ogóle: C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\Catalog\ a C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\SPPMetadataCache wydaje się pusty (mówię, nie wiem co w nim na prawdę jest) 12.01.2014 21:43 |
Podziękowania od: | spaliwoda |
|
|
spaliwoda Wdrażany
|
Udało się! Wystarczyło usunąć jeden z plików znajdujący się w : C:\System Volume Information\WindowsImageBackup\SPPMetadataCache, zaś aby otworzyć folder SPPMetadataCache przejąłem go na własność. Zauważyłem, że znajdują się w nim dwa pliki, w tym jeden z datą utworzenia taką samą jak data punktu "widma". Po skopiowaniu na pendriva (tak na wszelki wypadek) spróbowałem go usunąć, ale nie dało się. Dopiero skasowanie go programem Ashampoo przyniosło efekt i jest wszystko ok.
13.01.2014 11:51 |
|
|
Maxim128 VIP
Liczba postów: 3.221
|
Nieusuwalny punkt przywracania (rozwiązany)
Wątek rozwiązany.
Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 13.01.2014 13:37 |
|