Problem ze skonfigurowaniem sieci bezprzewodowej |
|
JozwikxD Nowy
Liczba postów: 5
|
Problem ze skonfigurowaniem sieci bezprzewodowej
Przeczytałem bardzo wiele tematów dotyczących mojego/podobnych problemów jednak w żadnym nie znalazłem rozwiązania, więc postanowiłem poruszyć własny temat.
Mianowicie chodzi o to, że: - przy ikonce internetu mam czerwony krzyżyk i napis: Brak połączenia, brak dostępnych połączeń. Od razu postanowiłem sprawdzić co się dzieje, wszedłem w połączenia sieciowe i moja sieć "Połączenie sieci bezprzewodowej" również ma czerwony krzyżyk i napis: Brak połączenia. Spróbowałem rozwiązywanie problemów, lecz każde robi się tak samo. Resetowanie karty sieciowej i prośba o rozłączenie i podłączenie routera. Jednak z routerem musi być wszystko ok. Dlaczego? Bo korzystam z sieci WiFi na smartfonie, więc pewnie to problem na komputerze. Postanowiłem poszperać dalej. I na głównej stronie Centrum sieci i udostępniania zobaczyłem schemat: Komputer -> X -> internet. Coś mi powiedziało bym sprawdził mapę, zaznaczyłem swoją sieć i wyskoczył mi komunikat: Karta nie jest podłączona. Od razu udałem się do Menadżera Urządzeń, gdzie przy mojej karcie sieciowej wyskoczył komunikat: To urządzenie działa poprawnie. Nie wiem co jest przyczyną takiego czegoś, wcześniej z takim czymś się nie spotkałem. Liczę na waszą pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2013 22:22 przez JozwikxD.)
13.09.2013 21:53 |
Magnetar Ekspert
Liczba postów: 727
|
RE: Problem z polaczeniem sieci bezprzewodowej
Taki symbol mówi że karta jest wyłączona - jeżeli w menedżerze urządzeń brak jest takiej informacji oznaczałoby że komputer to laptop, a karta wifi została wyłączona klawiszami funkcyjnymi.
Fn + (klawisz z symbolem anteny) lub specjalny klawisz do tego przeznaczony. Najprawdopodobniej. Obiekt zwarty gwiazda neutronowa lub hipotetyczna gwiazda kwarkowa, posiadający bardzo silne pole magnetyczne, emitujący w sposób regularny pulsy lub nieregularny błyski gamma oraz promieniowanie rentgenowskie. Wiki 13.09.2013 22:42 |
JozwikxD Nowy
|
Jest to Komputer PC, Win 7 wersja 32-bitowa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2013 22:47 przez JozwikxD.)
13.09.2013 22:44 |
Magnetar Ekspert
|
Skoro to jest pecet to warto sprawdzić zarządzanie energią, selektywne wstrzymanie usb - ogólnie sprawdzić ustawienia zasilania.
A karta to usb, pci ? ---------------------------------------- Edyta Chodziło mi o selektywne wstrzymanie - przepraszam Obiekt zwarty gwiazda neutronowa lub hipotetyczna gwiazda kwarkowa, posiadający bardzo silne pole magnetyczne, emitujący w sposób regularny pulsy lub nieregularny błyski gamma oraz promieniowanie rentgenowskie. Wiki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.09.2013 22:58 przez Magnetar.)
13.09.2013 22:55 |
JozwikxD Nowy
|
Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Nazwa karty: Ralink RT61 Turbo Wireless LAN Card. Do tego mam taka antenkę, którą dokręcam do komputera.
13.09.2013 23:02 |
Magnetar Ekspert
|
Panel Sterownia - Opcje zasilania lub też w samym sterowniku Menedżer urządzeń - Karty sieciowe klikasz dwa razy na swoją kartę - szukaj opcji pod kątem oszczędzania energii i wyłącz je.
Przy niektórych zmianach musisz zrestartować komputer żeby odniosły skutek. Obiekt zwarty gwiazda neutronowa lub hipotetyczna gwiazda kwarkowa, posiadający bardzo silne pole magnetyczne, emitujący w sposób regularny pulsy lub nieregularny błyski gamma oraz promieniowanie rentgenowskie. Wiki 13.09.2013 23:21 |
JozwikxD Nowy
|
Wyłączone, reset zrobiony, lecz problem nie został rozwiązany,
13.09.2013 23:24 |
Magnetar Ekspert
|
Instalowałeś jakieś oprogramowanie do zarządzania - dołączone na płycie - nie pytam o sterownik tylko aplikację zarządzającą połączeniami.
Obiekt zwarty gwiazda neutronowa lub hipotetyczna gwiazda kwarkowa, posiadający bardzo silne pole magnetyczne, emitujący w sposób regularny pulsy lub nieregularny błyski gamma oraz promieniowanie rentgenowskie. Wiki 13.09.2013 23:28 |
JozwikxD Nowy
|
Szczerze mówiąc to nie pamietam, ale raczej nie.
13.09.2013 23:40 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Polecenie netsh wlan show all w linii komend i skopiowanie wyniku to raz.
Aktualizacja sterownika jeśli nowszy jest dostępny. Popatrz w managerze urządzeń do sekcji karty sieciowe czy nie ma jakiegoś wykrzyknika albo numeru błędu error code. Ralink RT61 Turbo Wireless LAN Card to adapter LAN na złączu PCI w formie karty rozszerzeń. poszukaj od tego pudełko i napisz kto jest producentem. Proszę ją także przepiąć do innego slotu PCI albo chociaż wyjąć, uruchomić komputer z systemem, popracować i wsadzić z powrotem. Tę kartę można także wsadzić do innego peceta i zobaczyć czy faktycznie działa. Jeśli to wszystko nie pomoże wtedy w managerze urządzeń odinstalować sterownik, zresetować i po ponownym uruchomieniu ręcznie zainstalować sterownik. Upewnić się, że usługa sieci bezprzewodowej jest uruchomiona (services.msc) oraz nie jest zainstalowana producencka aplikacja do zarządzania tym urządzeniem tzw wireless utility - u Ralinka jest to RaUI. Takie aplikacje mogą wchodzić w konflikty z natywnym systemowym modułem sieci bezprzewodowej WLAN AutoConfig. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 14.09.2013 09:29 |