Wirtualna sieć/HotSpot/Router, Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter |
|
AlecClaire Wdrażany
Liczba postów: 25
|
Wirtualna sieć/HotSpot/Router, Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
Witam!
Jak w temacie robimy router z naszego PC z Win7. Dobry poradnik jak to uczynić znalazłem http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JbVqqRJUdSI[/video]]tutaj. Jednak ten jak i inne poradniki nie opisują interesujących mnie funkcji, mianowicie: 1. Jak ustawić kanał? 2. Jak ustawić widoczność bądź jej brak SSID? 3. Jak ustawić typ zabezpieczeń? 4. Jak skasować utworzoną sieć? Pytam o kasowanie sieci ponieważ, gdy dziś tworzyłem od nowa sieć o tej samej nazwie komputer-klient widział ją jako NazwaSieci 2 - czyli jakby tamta sieć gdzieś istniała na komputerze-serwer, ponadto na komputerze-serwer Microsoft Virtual WiFi Miniport Adpater był opisany jako Połączenie sieci bezprzewodowej 3, gdy normalnie jest Połączenie sieci bezprzewodowej 2. Kolejna rzecz to jak zalogować się na ten wirtualny hotspot/router (tak jak robimy to w zwykłych fizyczny hardware routerach) w celu ustawienia Forwarding portów dla danych PC podłączonych do naszej sieci? Czy tę czynność musimy jednak wykonać na routerze/hardware, z którego płynie na internet do komputer-serwer? Czy jest gdzieś w Windows7 manager kreowania sieci wraz z wyżej wspominanymi funkcjami czy jesteśmy skazani na cmd?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.06.2013 13:20 przez AlecClaire.)
31.05.2013 11:10 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Wirtualny HotSpot/Router, Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter(31.05.2013 11:10)AlecClaire napisał(a): poradniki nie opisują interesujących mnie funkcji, mianowicie: Nie opisują bo nawet aplikacje typu Connectify bazuja na systemowej implementacji hosted network. Tworzony punkt dostępowy jest wyłącznie implementacją software'ową. Zmiana kanału odbywa się poprzez sterownik konkretnego urządzenia (trudno o implementacje do każdego urządzenia z osobna). Jak spojrzysz do składni netsh wlan/? to nie ma tam nic na ten temat. Do zmiany zabezpieczenia popatrz do tego tutka http://www.blog.ravns.net/windows-7-jako...-networks/ Cytat:Pytam o kasowanie sieci ponieważ, gdy dziś tworzyłem od nowa sieć o tej samej nazwie komputer-klient widział ją jako NazwaSieci 2 - czyli jakby tamta sieć gdzieś istniała na komputerze-serwer, ponadto na komputerze-serwer Microsoft Virtual WiFi Miniport Adpater był opisany jako Połączenie sieci bezprzewodowej 3, gdy normalnie jest Połączenie sieci bezprzewodowej 2. delete profile name= nazwa_profilu [[interface=]nazwa_interfejsu] Cytat:Kolejna rzecz to jak zalogować się na ten wirtualny hotspot/router (tak jak robimy to w zwykłych fizyczny hardware routerach) w celu ustawienia Forwarding portów dla danych PC podłączonych do naszej sieci? Czy tę czynność musimy jednak wykonać na routerze/hardware, z którego płynie na internet do komputer-serwer? Software AP nie udostępnia żadnego interfejsu. Forwarding robisz tylko i wyłącznie na sprzęcie znając konkretne adresy IP końcówek. Cytat:Czy jest gdzieś w Windows7 manager kreowania sieci wraz z wyżej wspominanymi funkcjami czy jesteśmy skazani na cmd? Nie widziałem, bo się tym za bardzo nie interesuję. Posiadam taki sprzęt w wielu miejscach, że nie muszę udostępniać połączenia sieciowego. Być może ktoś wykonał GUI gdzie kontynuacją jest chociażby Connectify. W podanym tutku jest opis jak sobie zrobić skrót do uruchomienia na pulpicie. Strony technetu//msdn, polecenie netsh wlan i do dzieła W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.06.2013 17:55 przez thermalfake.)
01.06.2013 17:50 |
Podziękowania od: | AlecClaire |
AlecClaire Wdrażany
Liczba postów: 25
|
RE: Wirtualny HotSpot/Router, Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
Bardzo fajne te skróty w tym artykule, dzięki.
Komenda delete... jest przeznaczona tylko dla Windows 8 jak czytałem na stronie Microsoftu. EDIT: Opracowałem instrukcję na podstawie danych tutaj materiałów oczywiście z uwzględnieniem bibliografii. Jeżeli ktoś chce udoskonalić, bądź załączać tę instrukcję feel free, tylko się podzielcie http://chomikuj.pl/alec.claire/Tworzenie...+Windows+7 4shared - Instrukcja 4shared - Zip ze skórami EDIT 2: Jak wyłączyć Microsoft Virtual WiFi Miniport Adpater? Dla osób, którym włącza się Microsoft Virtual WiFi Miniport Adpater (wirtualna karta, która sama potrafi się włączyć jak na jednym z moich PC'tów) i zmienia im ikonę połączenia w Windows 7, a które nie chcą go używać: 1. Start>Wszystkie program>Akcesoria>Wiersz polecenia (Wiersz polecenia klikamy prawym przyciskiem myszy i Uruchom jak administrator) 2. Wpisujemy komendę: netsh wlan set hostednetwork mode=disallow
Notatka została dodana 02.06.2013 11:33. Ostatnia edycja dokonana 02.06.2013 11:33 przez Nostromo:
Dziękujemy przyciskiem POMÓGŁ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.06.2013 13:33 przez AlecClaire.)
02.06.2013 11:30 |
Podziękowania od: | bartek410 |