Spowolnienie komputera, problemy z dźwiękiem i obrazem |
|
Agnieszka001 Nowy
Liczba postów: 5
|
Spowolnienie komputera, problemy z dźwiękiem i obrazem
Witam wszystkich
Mam problem z systemem od kilku dni. Strasznie mi wszystko laguje. Począwszy od filmów na YOU TUBE, a skończywszy na muzyce w Winamp'ie. Dźwięk sie strasznie zacina, zniekształca lub spowalnia; do tego laguje mi obraz w grach i filmach, niezależnie czy to są gry on line(FB), czy zainstalowane na twardym. Filmy to samo- niezależnie czy są odtwarzane z dysku, w internecie czy urządzeń przenośnych. Wzrosło mi zużycie CPU. Nic nie instalowałam i nie usuwałam plików systemowych (nigdy nie usuwam czegoś czego pewna nie jestem). Jeśli chodzi o PC to jestem dość pedantyczna i regularnie sprzątam go i czyszczę programami i fizycznie. Usunęłam sterowniki od karty graficznej i zainstalowałam nowe, usunęłam i zainstalowałam najnowszą wersje Flash Player, wyczyściłam system CCleaner'em, Odkurzacz'em (wszystkimi jego modułami) i TuneUp Utilities, zeskanowałam dysk antywirusem (ESET) i w poszukiwaniu błędów, defragmentowałam dysk, a na końcu otworzyłam komputer i wyczyściłam go fizycznie z kurzu. I co? I nic-nic się nie poprawiło System: Windows 7 32-bit Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 450 Procesor: Pentium Dual-Core E5300 RAM: 2 GB Proszę o pomoc, bo naprawdę chciała bym uniknąć formatowania ;( a nie wiem co jeszcze mogła bym zrobić. Wiem że jest jakaś opcja z logami czy jakos tak, ale na tym się kompletnie nie znam. 28.05.2013 09:29 |
|
|
peciaq VIP
Liczba postów: 5.100
|
RE: Spowolnienie komputera, problemy z dźwiękiem i obrazem
Jest taki program OTL. Instrukcje jego używania znajdziesz w dziale Bezpieczeństwo w poddziale Logi. Wykonaj te logi i wrzuć je tutaj do wątku (będą to dwa pliki tekstowe, OTL.txt i Extras.txt, możesz je łatwo spakować i wrzucić np. na speedyshare).
28.05.2013 11:05 |
Podziękowania od: | Agnieszka001 |
|
|
Agnieszka001 Nowy
|
RE: Spowolnienie komputera, problemy z dźwiękiem i obrazem28.05.2013 11:56 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
W tym wypadku podstawowe rzeczy
- zrzut ekranowy z monitora zasobów (resmon.exe) a konkretnie zakładki "pamięć" w momencie kiedy grasz online, leci winamp w tle itp; - zrzut ekranowy z programu LatencyMon - uruchamiasz "start monitor", przechodzisz do zakładki drivers, sortujesz kolumnę highest execution malejąco i po kilku minutach pracy robisz ten zrzut - wygenerowanie raportu diagnostycznego z monitora wydajności (perfmon.exe) -> w wierszu poleceń wpisać perfmon/report i odczekać 60s a potem zapisać do pliku - wygenerowanie raportu monitora niezawodności -> perfmon/rel i zapisanie wyników do xml'a Fajnie by było uruchomić raz jeszcze monitor wydajności, z lewej kliknąć w monitor wydajności, pojawi się pusty wykres. Trzeba dodać liczniki (cechy opisujące obiekty w systemie) jak procesor, pamięć, dysk i z każdej kategorii powybierać interesujące liczniki które monitoruje się w trakcie pracy systemu. Ale to jest wyższa szkoła jazdy. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 28.05.2013 21:45 |
Podziękowania od: | Agnieszka001 |
|
|
Agnieszka001 Nowy
|
o matko... a prościej się nie da? mało zaawansowana jestem ;/ jutro spróbuje.
28.05.2013 23:06 |
|
|
Agnieszka001 Nowy
|
Przesyłam screeny monitora zasobów i screen monitora wydajności.
Czuje się jak blondynka mimo że nią nie jestem... Forum nie chce mi "łyknąć" pliku html i XML... thermalfake może na meila Ci wyśle?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.05.2013 10:05 przez Agnieszka001.)
29.05.2013 09:23 |
|
|
peciaq VIP
Liczba postów: 5.100
|
Wrzuć na http://www.speedyshare.com i daj linka tutaj.
29.05.2013 10:52 |
|
|
Agnieszka001 Nowy
|
http://speedy.sh/9ExS7/raport.html
http://speedy.sh/AMzCh/niez.XML Dziękować za wskazówkę. http://speedy.sh/hANzP/sp.rar
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.05.2013 23:30 przez Agnieszka001.)
29.05.2013 11:56 |
|