Problem ze stroną do tworzenia kopii zapasowej |
|
stefan13 Wdrażany
Liczba postów: 20
|
![]() Problem ze stroną do tworzenia kopii zapasowej
Mam system Windows 7 HP.
Utworzyłem systemowo kopię zapasową korzystając z tego okna: ![]() Kłopot w tym, że nie pamiętam harmonogramu wg którego miał automatycznie tworzyć kopię, a to okno, które pokazałem jest w tej chwili "martwe" - żaden przycisk w tym oknie nie jest aktywny ! Najbardziej zależy mi na przycisku "Włącz harmonogram", gdyż chciałbym ustawić wykonywanie na co 2 tygodnie, ewentualnie co miesiąc. Proszę o wyjaśnienie dlaczego to okno jest martwe, i poradę co mam zrobić. Jak dla zielonego użytkownika prosiłbym. I mam jeszcze pytania: - czy ta kopia jest przyrostowa, tzn. dopisuje tylko zaszłe zmiany w międzyokresie ? - czy pendrive, na którym ma być zapisywana kopia ma być stale (np. w dniu jej tworzenia) włożony w USB. Co się stanie gdy zapomnę ? - jeżeli mam np. wolnego miejsca na pendrive 9 GB i przy wielkości tworzonej kopii ok.3 GB, to ten pendrive starczy mi tylko na trzy kopie (zapisy). A co potem ? Pytania może naiwne, wybaczcie. 06.03.2013 18:21 |
thermalfake Ostatni Mohikanin ![]()
Liczba postów: 13.580
|
![]() RE: Problem ze stroną do tworzenia kopii zapasowej(06.03.2013 18:21)stefan13 napisał(a): Kłopot w tym, że nie pamiętam harmonogramu wg którego miał automatycznie tworzyć kopię, a to okno, które pokazałem jest w tej chwili "martwe" - żaden przycisk w tym oknie nie jest aktywny ! Nie mam zdolności wróżki, może to być problem wyłączonej usługi Kopia zapasowa systemu Windows a może coś innego blokuje tę usługę. Ja nie użytkuję Twojego systemu. Cytat:- czy ta kopia jest przyrostowa, tzn. dopisuje tylko zaszłe zmiany w międzyokresie ? Pierwszy backup jest pełną kopią obrazu systemu (vhd) a następne to kopie przyrostowe/inkrementacyjne. Cytat:- czy pendrive, na którym ma być zapisywana kopia ma być stale (np. w dniu jej tworzenia) włożony w USB. Co się stanie gdy zapomnę ? Ma być włożony na tę godzinę która jest zdefiniowana w zadaniu harmonogramu. Jak go nie będzie to w dzienniku systemowym i powiadomieniu dostaniesz opis błędu. Żadna kopia nie będzie wykonana w inne miejsce. Cytat:- jeżeli mam np. wolnego miejsca na pendrive 9 GB i przy wielkości tworzonej kopii ok.3 GB, to ten pendrive starczy mi tylko na trzy kopie (zapisy). A co potem ? Potem możesz kasować najstarsze backupy albo zakupić dysk zewnętrzny a nie bawić się małymi penami. ![]() W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 06.03.2013 22:46 |
![]() |
stefan13 |
stefan13 Wdrażany
Liczba postów: 20
|
![]() RE: Problem ze stroną do tworzenia kopii zapasowej
Cytat:
...może to być problem wyłączonej usługi Kopia zapasowa systemu Windows a może coś innego blokuje tę usługę. Thermalfake. Twoje trzy odpowiedzi wiele mi dały, wyjaśniły. Dziękuję Ci. Jednak mój problem pozostał. Znalazłem w Usługi lokalne, (o nich wspomniałeś(?): Kopia zapasowa systemu Windows i Usługa Aparat kopii zapasowej na poziomie bloku - "Uruchom ponownie". I nic to nie dało. W dalszym ciągu nieaktywne są przyciski (opcje) w oknie do tworzenia kopii zapasowej, ktore pokazałem na screenie. Bardzo proszę poradź co zrobić. Będę b.wdzięczny. Stefan.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2013 19:50 przez stefan13.)
09.03.2013 19:44 |