Podział łącza - Maszyna wirtualna HTB |
|
dhapollo VIP
Liczba postów: 755
|
Podział łącza - Maszyna wirtualna HTB
Witam.
Na forum jest multum poradników jak jak podzielić łącze pod Windows 7. Niestety brakuje sposobu jak limitować taki podział dla konkretnego IP. Dzisiaj rozpocząłem testy i zapowiadają się obiecująco. Podział łącza będzie realizować maszyna wirtualna (LINUX). Gzie nie trzeba będzie znać się na konfiguracji tego systemu. Operacje w celu limitowania połączenia polegać będą na edycji pliku i wpisaniu odpowiedniej prędkości łącza oraz adresu IP dla którego ustawiamy limit. Wsparcie i nacisk na forum poświęcony będzie na konfigurację samego oprogramowania do wirtualizacji co będzie kluczowe do uzyskania efektu. Na chwilę obecną projekt zawiera: podział łącza z przypisaniem prędkości dla IP kontrola MAC otwieranie portów przekierowywanie portów blokowanie dostępu dla wybranych IP Serwer DHCP (ustawiony limit 20 adresów) Czy jeszcze o coś rozbudować, np.: www, proxy? Co sądzicie nad takim pomysłem / sposobem realizacji podziału pod Windows 7 (szczególnie wersje home) ? Jutro wstawię linka do gotowej maszyny wraz z opisem jak to ustawić wszystko. 30.01.2013 12:45 |
dhapollo VIP
|
RE: Podział łącza - Maszyna wirtualna HTB
Działa bynajmniej u mnie
Sposób w jaki zostało zrealizowane połączenie to: Internet pobrany z wi-fi w lapku i rozdzielony po kablu dalej. Program do wirtualizacji to virtualbox skonfigurowałem dwie karty sieciowe: Karta 1: Połączenie mostkowane z urządzeniem wi-fi zainstalowanym w laptopie Karta 2. Połączenie mostkowane z urządzeniem ethernet zainstalowanym w laptopie Zmiany jakie wprowadzone w konfiguracji karty sieciowej wi-fi po nawiązaniu połączenia do zmiana adresu IP na całkowicie inny niż daje dostawca np 200.200.200.200 i maska 255.255.255.0 takie ustawienie zapewnia nam pobranie adresacji przez system wirtualny. Karta sieciowa ethernet (połączenie lokalne) jest ustawiona na dhcp i pobiera dane z serwera (maszyna wirtualna). Obecnie koniuracja rutera wygląda tak: 1. Wyłączony jest filtr MAC-adresów włączenie nie stanowi problemu dla zainteresowanych opiszę. 2. Wszyscy mają limit taki sam czyli łącze symetryczne 256 / 256 zmiany dokonujemy w pliku /etc/serwer/limity/limit.list polecenie jakie trzeba wydać to Kod: mcedit /etc/serwer/limity/limit.list Adres IP 192.168.200.12 został zablokowany do testu (brak na nim internetu) W celu anulowania blokady należy wstawić znaczek "kratki" # na początku linii z adresem IP w pliku /etc/serwer/blokada/blokada.list Polecenie jakie należy wpisać to Kod: mcedit /etc/serwer/blokada/blokada.list Zmiany w pliku zapisujemy klawiszem F2 a zamykamy plik klawiszem F10 Po wprowadzeniu zmian należy zrestartować ustawienia wydając polecenie Kod: /ect/init.d/router.sh Plik do pobrania router: Ograniczenia można sobie przetestować u mnie http://cosinus.waw.pl/freemeter/ Logowanie na konto Administratora Login: root Hasło: router Proszę o pobranie i próbę uruchomienia, oraz opinie bardziej zaawansowanych użytkowników. W załączniku dodaje to co jest opisane powyżej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.02.2013 18:17 przez dhapollo.)
01.02.2013 00:37 |
dhapollo VIP
|
RE: Podział łącza - Maszyna wirtualna HTB
jutro dodam ładne ss z ustawieniami konfiguracja zajmuje 5 minut.
________________ z mojego htc 01.02.2013 15:23 |