Problem z przyłączeniem do grupy domowej |
|
dirty71 Nowy
Liczba postów: 2
|
Problem z przyłączeniem do grupy domowej
Witam,
system: Windows 7 2 komputery: stacjonarny przyłączony przez kabel do routera i laptop wifi. Mam problem związany przystąpieniem do grupy domowej. Potrzebuję to do udostępnienia drukarki która jest podłączona do laptopa i dostępu do plików które się na nim znajdują. Dodam ze miałem to wcześniej skonfigurowane ale zrobiłem format stacjonarnego i coś nie mogę sobie teraz poradzić. Na obu komputerach są wyłączone firewalle, na routerze nic nie zmieniałem wiec nie wydaje mi się żeby to był problem. Jeśli chodzi o "zaawansowane ustawienia udostępniania" na obu komputerach są takie same czyli: - włącz odnajdowanie sieci - włącz udostępnianie plików i drukarek - włącz udostępnianie folderu publ. - szyfrowanie 128bit - wyłączone udostępnianie chronione hasłem Na obu komputerach grupa robocza jest taka sama. Zakładałem grupę domową na obu kompach i później na drugim próbowałem się podłączać podając hasło, ale pokazuje komunikat Grupa domowa napotkała błąd. Na wszelki wypadek wyłączyłem firewalla w avascie na laptopie ale to tez nie pomogło. Proszę o jakieś wskazówki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.12.2012 17:01 przez dirty71.)
05.12.2012 13:55 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Problem z przyłączeniem do grupy domowej
Pytania są takie:
- czy komputery są w tej samej adresacji IP - czy jest ustawiony typ sieci jako sieć domowa (żadna inna bo nie zadziała) - czy jest włączony protokół IPv6 Microsoft opublikował fix'a -> http://go.microsoft.com/?linkid=9755488 Najprościej sprawdzić to używajac grupy roboczej, skoro jest to ta sama nazwa to powinny się nawzajem przynajmniej widzieć w otoczeniu sieciowym. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 06.12.2012 13:20 |
dirty71 Nowy
Liczba postów: 2
|
- w opcjach rutera pokazuje mi coś takiego
IP Address Host Name MAC Address 192.168.2.8 Dirty-Komputer 00:50:8d:b6:fb:6b 192.168.2.6 Bolek-Komputer 1c:4b6:f0:0c:53 Czyli chyba są w tej samej adresacji? - Tak ustawiona jest sieć domowa. - We właściwościach połączenia jest włączone ipv6. Standardowo jest to włączone chyba w siódemce. Nic nie zmieniałem. Podany przez Ciebie program nie działa (screen ze stacjonarnego) ani na laptopie ani na stacjonarnym. Jak widać w "Moim komputerze" pokazuje udostępnione w sieci foldery, ale nie mogę wejść z powodu brak uprawnień (pewnie dlatego, że nie dołączyłem do grupy domowej) Co dalej? 07.12.2012 13:59 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Ta sama adresacja IP nie oznacza to, że sprzęty znajdują się w grupie domowej. Mylisz całkiem pojęcia. Ta sama adresacja oznacza hosty znajdujące się w tej samej przestrzeni adresów IP (podsieci - przykładowo 192.168.2.0)
Z tego co pokazujesz na zrzucie, masz już ustanowioną sieć poprzez grupę roboczą. Problemem są zabezpieczenia nadane na poszczególne foldery. I znowu bzdura - brak ustanowionej grupy domowej nie może w żaden sposób wpłynąć na zabezpieczenia folderów. Grupa robocza to prekursor grupy domowej - ta zaś może być tylko ustawiona między systemami Vista/7/8 bez XP i to jest różnica. Ominiecie zabezpieczeń jak niżej ale tr\zeba trochę uważać z grupą Wszyscy http://windows7forum.pl/siec-domowa-grup...4#pid91284 W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 07.12.2012 23:27 |