Do porannej kawy: obraziła Baracka Obamę na Facebooku. Zwolnili ją z pracy |
|
Portator Redaktor
Liczba postów: 10.980
|
Do porannej kawy: obraziła Baracka Obamę na Facebooku. Zwolnili ją z pracy22-letnia Denise Helms chyba nie zdawała sobie sprawy, jak potępiającym Obamę postem w serwisie Zueckerberga może sobie zaszkodzić. Barack Obama został kilka dni temu ponownie wybrany na prezydenta Stanów Zjednoczonych. Jedym się to podoba, a innym nie. Do grona drugich z wymienionych ludzi należy 22-letnia Denise Helms, która postanowiła wyrazić swoją ekspresję po elekcji na Facebooku. Helms publicznie potępiła ponowny wybór Obamy na prezydenta. Zdaje się jednak, że nie zdawała sobie sprawy z tego, jak może sobie zaszkodzić. Po pierwsze sprawą zajęły się tajne służby wywiadowcze i grozi jej nawet kara pozbawienia wolności. W najlepszym przypadku zostanie ukarana grzywną. Jakby tego było mało, to Helms straciła również pracę. Co ciekawe, w wywiadzie dla telewizji Fox wycofała się z opinii, którą opublikowała wcześniej na Facebooku. Źródło: Fox, fot.: bortn66 | Dreamstime, Wikimedia Windows ❼ Forum
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2012 09:38 przez Portator.)
12.11.2012 09:37 |
Maxim128 VIP
Liczba postów: 3.221
|
Odp: Do porannej kawy: obraziła Baracka Obamę na Facebooku. Zwolnili ją z pracy
Tak wygląda ”wolność słowa“ w USA?
Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2 Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 12.11.2012 15:48 |
peciaq VIP
Liczba postów: 5.100
|
RE: Do porannej kawy: obraziła Baracka Obamę na Facebooku. Zwolnili ją z pracy
Wolność słowa a obraza to dwie różne rzeczy Maxim jak na ulicy cię spotkam i zacznę cię wyzywać to możesz mnie normalnie pozwać. Portator nie podał w jaki sposób skrytykowała Obamę, ale po zwolnieniu z pracy wnioskuję, że nie było to raczej zdanie typu: 'Uważam że wybór Obamy na prezydenta USA to pomyłka'...
12.11.2012 17:12 |
Maxim128 VIP
|
Lol nie wiedziałem nawet
Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2 Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 12.11.2012 18:31 |
Zguba25 Młodszy specjalista
Liczba postów: 1.657
|
ciekawe, co by jej groziło za pbrazę "przeciętnego" obywatela ...
"Przed użyciem zapoznaj się w tematami przyklejonymi i FAQ bądź skonsultuj się z moderatorem lub adminem, gdyż niewłaściwie zamieszczanie/pisanie/tytułowanie postów grozi hańbą i długotrwałym banem" 18.11.2012 03:14 |
peciaq VIP
|
A co, uważasz że za obrazę czy zniesławienie normalnego obywatela nie ma sankcji? Oczywiście że są
18.11.2012 13:01 |
Maxim128 VIP
|
A karczany obrażają Jana Pawła II i Magika. I nikt im nic nie robi. Ale z drugiej strony te osoby już nie żyją więc nie wiem czy mogą ich ukarać.
Mnie to wali ll. Gdybym miał pozywqć każdego kto na mnie przeklinał to do dzisiaj bym w sądach siedział. Wysyłane z mojego GOCLEVER TAB I71 za pomocą Tapatalk 2 Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 18.11.2012 13:14 |
|
Dokładnie, nikt normalny nie wniesie sprawy do sądu, bo ktoś powiedział na niego "idiota"
"Przed użyciem zapoznaj się w tematami przyklejonymi i FAQ bądź skonsultuj się z moderatorem lub adminem, gdyż niewłaściwie zamieszczanie/pisanie/tytułowanie postów grozi hańbą i długotrwałym banem" 18.11.2012 13:53 |
peciaq VIP
|
Takie są przepisy i koniec, nie ma o czym tu dyskutować. Prezydent takiego kraju jak USA to nie jest pierwszy lepszy facet.
Poza tym, ona go nie nazwała idiotą. Używała obraźliwych rasistowskich określeń a potem napisała 'może zostanie zabity w zamachu...'. To chyba jest różnica, nie sądzisz?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.11.2012 14:04 przez peciaq.)
18.11.2012 14:02 |
|
rasizm a obraza to dwie inne rzeczy ...
"Przed użyciem zapoznaj się w tematami przyklejonymi i FAQ bądź skonsultuj się z moderatorem lub adminem, gdyż niewłaściwie zamieszczanie/pisanie/tytułowanie postów grozi hańbą i długotrwałym banem" 18.11.2012 15:52 |
peciaq VIP
|
Czyli o co ci tu chodzi? Rasistowskie określenia w stosunku do kogoś to nie jest obraza? Żartujesz sobie chyba, tak?
18.11.2012 17:14 |
|
w moim rozumowaniu :
rasizm - zgrodnia obraza - debilizm agresora "Przed użyciem zapoznaj się w tematami przyklejonymi i FAQ bądź skonsultuj się z moderatorem lub adminem, gdyż niewłaściwie zamieszczanie/pisanie/tytułowanie postów grozi hańbą i długotrwałym banem" 18.11.2012 17:37 |
Maxim128 VIP
|
Rasizm=debilizm na 9gag szedł taki mem kiedyś, poszukajcie
A co do sprawy, to oczywiście jest obraza ale inna. Jak by napisała asfalt to byłby to rasizm a jak np. debil(nie chcę używać mocniejszych słów) to co innego. Co nie zmienia faktu że obie są głupie i karalne Wysyłane z mojego GOCLEVER TAB I71 za pomocą Tapatalk 2 Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 18.11.2012 17:52 |
peciaq VIP
|
Nie ma o czym dyskutować - popełniła przestępstwo - czy też wykroczenie, nie wiem, ale przewidziane przez odpowiednie artykuły i grozi jej za to kara. Czemu się tu dziwić, wszystko zgodnie z obowiązującym prawem... raczej wypada się cieszyć że są miejsce że prawo się dokonuje...
18.11.2012 18:43 |
sybic User systemu
Liczba postów: 334
|
RE: Do porannej kawy: obraziła Baracka Obamę na Facebooku. Zwolnili ją z pracy(18.11.2012 13:01)peciaq napisał(a): A co, uważasz że za obrazę czy zniesławienie normalnego obywatela nie ma sankcji? Oczywiście że sąOczywiście, że nie ma za wyjątkiem prezydenta RP. Rzecz jasna w procesie cywilnym zawsze możesz dochodzić swoich racji. (18.11.2012 18:43)peciaq napisał(a): Czemu się tu dziwić, wszystko zgodnie z obowiązującym prawem... raczej wypada się cieszyć że są miejsce że prawo się dokonuje...Gorzej jeśli owe prawo dla jednych jest stosowane, a dla drugich nie. Obama mnie tyle obchodzi co zeszłoroczny śnieg, ale u nas w stosunku do urzędu RP ktoś publicznie użył określenia - " durnia mamy za prezydenta" i nie poniósł za to żadnej kary. Z kolei pewnego internautę, który z prezydenta RP się naśmiewał, skazano. 18.11.2012 20:02 |
peciaq VIP
|
No to o tych cywilnych sankcjach mówiłem, czytaj uważniej.
18.11.2012 20:07 |
Maxim128 VIP
|
Tak naprawdę na adres Komorowskiego mógłbym mu nawymyślać przez Tormaila i ciekawe czy przyszliby do mnie z ABW? Raczej nie. Choć mogę się mylić. Ciekawe czy za krytykę jego poczynań też by mnie skazali. Niby nie ale to Polska jest
Wysyłane z mojego GOCLEVER TAB I71 za pomocą Tapatalk 2 Think so that you don't become a thing "Chciałem zmienić świat, jednak Bóg nie dał mi kodu źródłowego" 18.11.2012 20:21 |