[Rozwiązany] Instalacja bez płyty, bez partycji i dysku recovery |
|
kamul Nowy
Liczba postów: 6
|
Instalacja bez płyty, bez partycji i dysku recovery
Hej naszło mnie na format systemu, ale zawsze jak zmieniałem w innych komputerach to miałem albo oryginalny nośnik, albo była partycja recovery, natomiast moje oba komputery nie mają tej partycji, ani nie dostałem do nich żadnych dysków jedyne co mam to naklejki z licencją - komputery kupowałem nowe z BestBuy z pudłami, papierami etc. no i preinstalowany system już ze 2 lata
Kopie zapasowe tworzyłem, ale chwilowo gdzieś przepadły (i mam nadzieję, że nie muszę ich szukać, a da się to zrobić w inny sposób).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.07.2012 21:27 przez kamul.)
09.07.2012 21:26 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Instalacja bez płyty, bez partycji i dysku recovery
To nie jest polski rynek. Co to za marki tych komputerów. W instrukcjach żadnej wzmianki ? Możesz zrobić foto tych naklejek COA (bez numerów) ? Coś więcej na temat tych systemów znajdziesz przez uruchomienie MGADiag Tool (logi dobrze jakbyś wkleił). Ja rozumiem, ze kupuje się licencję ale jakaś kopia obrazu w dowolnej postaci musi być.
W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 09.07.2012 22:00 |
|
|
fourup Niezarejestrowany |
Jeśli są to kompy z legalnym systemem, z legalnego źródła, możesz zwrócić się do producenta o dosłanie płytek z systemem, z którym został sprzedany komputer. Będziesz poproszony o przesłanie skanu dokumentu zakupu. Jeśli na dowodzie zakupu nie masz wpisanych numerów seryjnych, to będziesz musiał zrobić fotkę z naklejką zawierającą numer seryjny maszyny i również przesłać.
Zazwyczaj (tak praktykuje m. in. Dell, hp, Lenovo) ponosisz tylko koszt wysyłki nośników (ok. 30-65PLN w zależności skąd i jaką drogą będą wysłane nośniki). W niektórych wypadkach (tak można w Dellu i Lenovo, dla serii maszyn biznesowych) możesz sobie zażyczyć wersji x86 zamiast x64 (lub odwrotnie). 09.07.2012 22:01 |
|
|
kamul Nowy
|
Log z MGADiag Tool
Kod: Diagnostic Report (1.9.0027.0): O ten log chodzi? Mógłbym zamówić nośniki, ale wolałbym na razie obejść się bez tego. Komputery to Toshiba oba kupione w sieci bestbuy na miejscu jak byłem w Stanach, w tym, że w dwóch różnych sklepach, bo w jednym nie mieli. 11.07.2012 16:06 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Skoro to Toshiby (oryginalność potwierdza OEM SLP z logu) to fabrycznie są wyposażone w recovery - na drugiej partycji w w katalogu HDDRecovery, chyba, że nieopatrznie te katalogi zostały usunięte.
W najgorszym przypadku stracisz po ok 30 dolarów na sztuce. Co do instalacji zwykłego oem'a nie jestem pewien czy przyjmie numery gdyż jednej z użytkowniczek z tego forum na zakupionej tośce ze stanów nie dało się tego obejść. W razie czego masz instrukcję przywracania systemu, gdyby się udało to od razu zrób nośniki przywracania, szkoda to odciągać https://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais...64&pf=true W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2012 16:53 przez thermalfake.)
11.07.2012 16:44 |
Podziękowania od: | kamul |
|
|
kamul Nowy
|
Faktycznie robiłem już kiedyś coś takiego na Toshibie znajomego (u mnie po prostu recovery nie widać -ale wg widocznych partycji - wcześniej tu nie zajrzałem, jest).
11.07.2012 18:47 |
|