Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu? |
|
Portator Redaktor ![]()
Liczba postów: 10.980
|
![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu?
Ja użyłem do odinstalowania sterownika Driver Sweeper 3.2.0
http://www.programosy.pl/program,driver-sweeper.html Sprawdź zachowanie komputera na sterowniku od systemu. Jeżeli coś Ci nie pasuje, rób punkt przywracania i ćwicz kolejne sterowniki. Ponadto wypróbuj bardzo przydatne narzędzie do aktualizacji programów, Update Checker: http://www.filehippo.com/pl/updatechecker/ ![]() Windows ❼ Forum 30.04.2012 14:50 |
|
|
jacek-placek Młodszy specjalista ![]()
Liczba postów: 1.237
|
A czemu ma służyć to "narzędzie", skoro każdy progs, aktualizuje się sam, ew. wyszuka i zapyta się, czy zainstalować nowszą wersję?:-/
![]() 30.04.2012 15:44 |
|
|
peciaq VIP ![]()
Liczba postów: 5.100
|
Wrzucę zaraz logi z OCCT, jak ktoś się zna dobrze to niech przejrzy, puściłem na 30 min testy wszystkich podzespołów, można sprawdzić czy usterka ma podłoże sprzętowe.
Link: http://www.sendspace.com/file/i7upht ![]() 30.04.2012 15:48 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Poda ktoś linka do sprawdzonych sterowników do grafiki?
![]() 30.04.2012 20:40 |
|
|
|
Ja Kuba nie pomogę, podałem link do sterów, które są dostępne:-/
![]() 30.04.2012 20:46 |
|
|
dziki314 Starszy user systemu ![]()
Liczba postów: 837
|
Dla świętego spokoju pożycz od kogoś kartę graficzną i wtedy zobacz, bo moim zdaniem grafika jest walnięta,chyba że się mylę.
![]() ![]()
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.04.2012 22:59 przez dziki314.)
30.04.2012 22:58 |
|
|
Illidan Ekspert ![]()
Liczba postów: 1.024
|
![]() ![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu?
Kuba
![]() Zasilacz jak już wiesz jest z "Czarnej listy" i nadaje się do wymiany.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.04.2012 23:03 przez Illidan.)
30.04.2012 23:00 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin ![]()
Liczba postów: 13.580
|
Ej nie róbcie chłopakowi wody z mózgu bo się skończy tym, że mu wszystkie rzeczy powymieniacie. Akurat ten model Modecom'a czyli Feel III był bardzo udanym wyrobem (powiedziałbym, że jeden z najlepszych w przystępnej cenie dla Kowalskiego w porównaniu z badziewiastą pierwszą serią). Przez łapy mi przeszło sporo różnych sztuk zasilaczy o czym można napisać osobny temat. Żeby coś się nadawało do wymiany to potrzeba to najpierw na 100% sprawdzić - choćby pomierzyć napięcia a nie sugerować się samą czarną listą - mam jeszcze colorsit'a 300W, chodził dobre 7 lat niemal codziennie i nadal trzyma stabilne napięcia. Jest to produkt z dolnej półki (zdaję sobie z tego sprawę), który przebił żywotnością niejednego młodszego chieftec'a, taka prawda. I w jednym i w drugim wypadku umrze sam zasilacz albo i weźmie ze sobą coś jeszcze. Także te czarne listy nie są do końca wyrocznią - mógłbym wykreślić kilka polecanych marek nie za jakieś drobne jednostkowe wpadki a za dosyć częste awarie.
Jeśli jeszcze chodzi o sterowniki do VGA i tak producenci kart desktopowych (w przeciwieństwie do urządzeń mobilnych) wrzucają na płytki sterowniki referencyjne whql/beta wydane przez nvidię. ![]() W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 01.05.2012 00:06 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Jak byś miał chwilę, to pobierz tą paczkę z fotkami z testów OCCT. Tam chyba jest sporo informacji cennych.
![]() 01.05.2012 00:52 |
|
|
Illidan Ekspert ![]()
|
No cóż,fakt zasilacza nie można przekreślić,dlatego radziłem by podpiął dla testów inny,mimo to nie zgadzam się z tobą że to taki udany wyrób,ale to moje zdanie.Poza tym nie ma reguły,tak jak markowe auto może nawalić tak i zasilacz,lecz chodzi tu o prawdopodobieństwo i ryzyko.Sam niedawno miałem problemy z zawieszaniem sie kompa,że pomagał tylko "Hard Reset" podczas grania,tylko grania.Winny był niestabilny zasilacz.Także warto przynajmniej dla testu podłączyć inny.Na płycie z kartą którą dostał Kuba na pewno nie było sterowników beta, pamiętam. Co do pomiaru napięć to dobry pomysł jak będzie chciał się w to Kuba bawić.Poza tym nie wiadomo czy już zasilacz powoli nie berze czegoś z sobą.Bo problemy Kuba ma odkąd pamiętam.
EDIT:odczyty z OCCT wydają sie stabilne,chodź nie podoba mi sie trochę wykres linii napięć +12V,ale może to moje widzimisię tylko :-).Co do temperatury to w stresie zbliżasz się do maksymalnej zalecanej temperatury dla tego procesora.Nie jest jeszcze źle ale dobrze by było przeczyścić wnętrze komputera i nałożyć nową Pastę Termo-przewodzącą pomiędzy procesor i radiator(z tego co wiem już to zrobiłeś).Podaj jeszcze odczyt dysku twardego,jego S.M.A.R.T.Jestem ciekaw jak teraz wygląda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2012 02:34 przez Illidan.)
01.05.2012 01:46 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Jak dotąd, po nałożeniu pasty termoprzewodzącej i odkurzeniu komputera, problem zniknął, działa nawet Wiedźmin bez zacinania się.
![]() 02.05.2012 12:35 |
|
|
|
Czyli jest rozwiązanie- dbać o porządki
![]() ![]() 02.05.2012 14:16 |
|
|
Illidan Ekspert ![]()
|
Mimo to pokaż jeszcze S.M.A.R.T. dysku.
03.05.2012 01:38 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
A polecisz jakiś program do odczytania parametrów SMART?
Bo w HDTune mam puste pole, nie widzi ich. ![]() 03.05.2012 10:30 |
|
|
dziki314 Starszy user systemu ![]()
Liczba postów: 837
|
![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu?![]() 03.05.2012 20:12 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Oto screen z okna głównego programu CrystalDiskInfo (zawiera dane SMART):
![]() ![]() 03.05.2012 20:37 |
|
|
Illidan Ekspert ![]()
|
Parametry S.M.A.R.T. dysku są "ok".Nie zapomnij o porządnej defragmentacji
![]() 05.05.2012 01:34 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Dobra, można powiedzieć że problem klatkowania i szarpania obrazu rozwiązaliśmy, chciałbym jednak powrócić do drugiego z problemów, które opisałem, ponieważ dalej mnie dotyka.
Cytat:Witam,. ![]() 05.05.2012 10:20 |
|
|
zygus26 Wdrażany
Liczba postów: 43
|
![]() RE: Jak naprawić kilka problemów z zachowaniem komputera/systemu?(05.05.2012 10:20)peciaq napisał(a): Dobra, można powiedzieć że problem klatkowania i szarpania obrazu rozwiązaliśmy, chciałbym jednak powrócić do drugiego z problemów, które opisałem, ponieważ dalej mnie dotyka. Posiadałem ten sam problem na początku Windows 7 wywalał mi komunikat taki jak tobie, wcześniej monitor gasł na 2-3sekundy. Zignorowałem to po jakimś czasie Windows już nie dawał komunikatu ale podczas grania, oglądania filmu etc monitor po prostu się wyłączał, ożywić go mogłem jedynie przez restart komputera i zainicjowanie ponownego rozruchu. Dodam że zawsze czyściłem kartę graficzną, radiatorek, i wiatrak z kurzu. Niestety problem występował nadal. Postanowiłem całkowicie otworzyć kartę graficzną, i wyczyscic ją dosłownie, wykonałem kroki takie same jak poprzednio z tym dodatkiem że radiatorek został zdjęty i nałożona została nowa pasta. Teraz, błąd już sie nie pojawia dodam, że poprzedniej pasty nie było już prawie wcale. 05.05.2012 16:02 |
|
|
peciaq VIP ![]()
|
Dzięki za poradę.
Mam akurat świeżą pastę, ale powiem ci że takiego zabiegu na graficznej jeszcze nie wykonywałem, boję się trochę ![]() Ale może to faktycznie rozwiązanie, chociaż temperatury na k. graficznej monitorowałem i były w porządku. ![]() 05.05.2012 16:18 |
|