Problem z udostępnianiem plików z Windows XP do Windows 7 |
|
kolofoto Nowy
Liczba postów: 4
|
Problem z udostępnianiem plików z Windows XP do Windows 7
Witam. Problem, jak udało mi się tutaj na forum znaleźć, dość znany. Przeczytałem poradniki, odpowiedzi w tematach też. Pewnie nie .ws.zystkie, stąd zapewne moje pytanie. Sprawa wygląda tak. Chcę sobie zrobić siec bezprzewodową żeby nie biegać z dyskiem czy .pendrivem między komputerami.
Postawiony mam router TP-Linka. Router na bank działał, bo przez jakiś rok aż do teraz podłączony był do niego modem a do niego kilka komputerów. Teraz będzie włączany tylko w celu dzielenia plików. Adres routera to 192.168.1.1. Pierwszy laptop z Windowsem 7 Ultimate sp1. IP 192.168.1.103 Druga maszyna z XP sp3. IP 192.168.1.150 Połączenie realizuję bezprzewodowo. Sprawa wygląda tak, że z komputerem z XP wszystko widać i działa. Widzę katalogi udostępnione na komputerze z zainstalowaną siódemką, mogę je modyfikować itd. Natomiast gdy na laptopie z siódemką chcę się połączyć z tym drugim nie jest to możliwe. Pingować mogę, dostaję odpowiedź. W miejscach sieciowych nie widać tego komputera, a gry próbuję połączyć się poleceniem uruchom i wpisać adres dostaję informację, że nie można uzyskać dostępu, nie mam uprawnień i mam się skontaktować z administratorem. W XP uruchomiłem konto gościa, bo podobno trzeba. Komputery są w ten samej grupie roboczej WORKGROUP. Cóż mogę napisać więcej? Gdzieś wyczytałem aby dodać adres serwera WINS i ma nim być adres routera. Tak zrobiłem i też nie działa. Większość problemów tyczy się sytuacji odwrotnej, gdy to z XPka nie można dostać się na siódemkę. Tutaj sprawa wygląda inaczej, stąd mój post. Dzięki z góry 27.01.2012 21:44 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Udostępnianie plikow XP - 7. Po raz kolejny niestety.
http://support.microsoft.com/kb/307874
Dwie drogi: Pierwsza: Wyłączamy proste udostępnianie plików i drukarek w Windows XP (Professional), zaznaczamy “Włącz udostępnianie chronione hasłem” w Windows 7 oraz tworzymy konto o takiej samej nazwie i haśle na każdym hoście. W przypadku XP w wersji Home konto gościa musi zostać włączone. Druga Włączamy proste udostępnianie plików i drukarek w Windows XP (Professional), zaznaczamy “Wyłącz udostępnianie chronione hasłem” w Windows 7, dajemy pełne prawa gościa dla udostępnianych katalogów. Można też pogrzebać w ustawieniach zabezpieczeń lokalnych ( w przypadku wersji professional - uruchomić przystawkę secpol.msc) W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW. 28.01.2012 06:00 |
|
|
kolofoto Nowy
|
RE: Udostępnianie plikow XP - 7. Po raz kolejny niestety.(28.01.2012 06:00)thermalfake napisał(a): http://support.microsoft.com/kb/307874 Próbowałem obu metod, żadna nie zadziałała. Dorzuciłem do całego tego zestawu dodatkowo komputer z Vista Basic. I teraz tak, XP widzi wszystkie komputery. Vista i 7 widzą się wzajemnie. Żaden nie widzi jednak tego z XP, ani na liście "Sieć" w moim komputerze, ani poprzez ręczne wpisywanie IP. Pingować XPka można. Wniosek z tego taki, że coś jest nie tak z ustawieniami XP. Na tej liście w narzędziach administracyjnych usunąłem wszystko co było w jakichkolwiek odmowach, nawet te wpisy zaczynające się od "Support cośtam". Masz jeszcze jakieś pomysły? 28.01.2012 14:44 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
RE: Udostępnianie plikow XP - 7. Po raz kolejny niestety.
Ogniomurki i inne antywirusy na moment powyłączane ?
Jeszcze raz przejrzyj czy zainstalowane są składniki dla karty sieciowej szczególnie Klient sieci Microsoft Network, Udostępnianie plików i drukarek, NetBIOS http://support.microsoft.com/kb/903267 W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.01.2012 16:02 przez thermalfake.)
28.01.2012 15:53 |
|
|
stingear VIP
Liczba postów: 2.295
|
RE: Udostępnianie plikow XP - 7. Po raz kolejny niestety
Zrestartuj Zaporę Windows 7 i zapoznaj się z tym: KLIK, tu jest wszystko dokładnie wytłumaczone. To też pomoże: KLIK.
No more Pleace ... 29.01.2012 21:19 |
|
|
kolofoto Nowy
|
RE: Udostępnianie plikow XP - 7. Po raz kolejny niestety.(28.01.2012 15:53)thermalfake napisał(a): Ogniomurki i inne antywirusy na moment powyłączane ? Wszystko powyłączałem. Firewall jaki mam to Zapora Windowsa, a antywirus to NOD32, bez firewalla. Wszystkie składniki poinstalowane. Wszystko to sprawdziłem zanim w ogóle na forum pytanie zadałem. Powoli kończą mi się pomysły A właściwie to już mi się skończyły (29.01.2012 21:19)stingear napisał(a): Zrestartuj Zaporę Windows 7 i zapoznaj się z tym: KLIK, tu jest wszystko dokładnie wytłumaczone. To też pomoże: KLIK. Zaporę restartowałem, wyłączałem, włączałem. Rozwiązanie z pierwszego linku również testowane. Drugi link podaje jak połączyć ze sobą komputery, a ja już to mam za sobą. Korzystam zresztą z routera, wićc tez temat mnie jakby nie dotyczy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2012 13:17 przez kolofoto.)
02.02.2012 21:48 |
|
|
stingear VIP
|
RE: Problem z udostępnianiem plików z Windows XP do Windows 7
Grupa robocza ta sama? Nie mylić z Grupą domową.
No more Pleace ... 02.02.2012 23:45 |
|
|
kolofoto Nowy
|
RE: Problem z udostępnianiem plików z Windows XP do Windows 7(02.02.2012 23:45)stingear napisał(a): Grupa robocza ta sama? Nie mylić z Grupą domową. Chyba tak. Jeśli grupa robocza to jest to co się ustawia we właściwościach systemu (prawy klik na mój komputer, system i tam jest) to tak. WORKGROUP na wszystkich trzech komputerach jest. I chyba musi być ta sama, skoro dwa komputery widzą się i łączą bez problemu (Vista i Win 7) oraz widzi je XP. Problemem jest tylko to że XP nie jest widoczny dla innych ani nie można się z nim połączyć. EDIT: Polskie znaki poprawione. Jakieś pomysły jak zaradzić temu problemowi?
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 04.02.2012 00:40 przez House:
Zasady pisowni na naszym forum określa: Regulamin - §2 Treści na forum pkt.7. Wypowiedzi piszemy w języku polskim używając (ą, ę, ź, ż, ć, ó, ł, ń). Popraw wszystkie swoje posty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.02.2012 13:19 przez kolofoto.)
04.02.2012 00:26 |
|
|
stingear VIP
|
RE: Problem z udostępnianiem plików z Windows XP do Windows 7
Problem leży strikte po stronie XP, skoro Vista i W7 działają między sobą bezproblemowo. Spróbuj zrobić w taki sposób, że przydzielisz komputerom adresy IP na niskich liczbach, a nie ponad 100, czyli 2,3,4... .
A co do kwestii podanego kilka postów wyżej rozwiązania, pozostaje jeszcze jedna opcja, a mianowicie wyłączenie zarówno "Prostego udostępniania", jak i Udostępniania chronionego hasłem. Spróbuj udostępnić na XP pojedynczy folder(nie cały dysk) i nadać mu pełen dostęp dla wszystkich we właściwościach udostępniania. P.S. XP Home czy Pro? No more Pleace ... 05.02.2012 19:22 |
|