Ile czasu powinien się uruchamiać Windows 7 ? |
|
flatronek Wdrażany
Liczba postów: 33
|
Ile czasu powinien się uruchamiać Windows 7 ?
Witam.
Dzisiaj pierwszy raz, od momentu kupna PC (4,5miesiąca) przeinstalowałem swoją siódemkę. System chodził bez problemów, tylko przeszkadzał mi trochę czas uruchamiania. Czas ten wynosił 1 minutę . Miałem nadzieję że po przeinstalowaniu ten czas ładowania trochę się zmniejszy, jednak tak się nie stało. Windows po zainstalowaniu Avast'a FREE i aktualizacji, w dalszym ciągu ładuje się około 1 minuty (od momentu włączenia PC do ukazania się pulpitu). Mój PC. Procesor i5 2300 2,8GHz Pamięć 4GB DDR3 1333 Dysk Seagate 5900obr/min Czy to jest normalny czas ? Będę wdzięczny za pomoc gdyż bardzo krótko korzystam z 7. 15.01.2012 17:50 |
Windows 77 User systemu
Liczba postów: 237
|
RE: Ile czasu powinien się uruchamiać Windows 7 ?
1 min ?
Mój laptop na oko włącza się 15-35 sek. A 2 min jeżeli podliczyć włączenie się anty-wirus'a, połączenie z netem itp. Myślę że 1 min to dość dużo choć ostatnio jak zainstalowałem sterowniki GPU to gdzieś 10 sek. był czarny ekran i z 15 sek. logo Windows'a 15.01.2012 18:20 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
To zależy jak jest liczone.
Czy od momentu wciśnięcia POWER czy np dopiero od ładowania systemu. Ogólnie jaki to by system nie był najpierw w biosie wyłącza się zbędne funkcje (tak przynajmniej było w starych komputerach). Bywa też tak, że od momentu włączenia sprżetu zanim pojawi się jakikolwiek obraz też mija dobra chwila. Potem trzeba się zabrać za analizę informacji wydajności z Podglądu zdarzeń oraz optymalizację systemu. Zajrzyj na tą stronę http://www.normanbauer.com/2012/01/10/ho...owershell/ i wrzuć tutaj info o czasie rozruchu i zamknięcia, w takiej postaci np Kod: BootTsVersion 2 Ogólnie przyjmuje się, że start trwa pomiędzy 30-50s i zależy od wielu czynników takich jak konfiguracja sprzętowa, zainstalowane drivery, ilość danych prefetch itp. Jeśli chcesz mieć bardzo szybki start trzeba zainwestować w SSD ostatniej generacji (nie musi być spory grunt, żeby na nim zmieścić system min 60GB). W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2012 18:52 przez thermalfake.)
15.01.2012 18:40 |
Podziękowania od: | flatronek |
flatronek Wdrażany
Liczba postów: 33
|
Oczywiście jest to 1minuta, liczona od wciśnięcia przycisku POWER. Tam jeszcze podczas ładowania wyskakuje na 2s. okno RecoverySuite, jeśli nic nie wybiore ładuje się dalej .
Rozumiem że ot to ci chodziło ? Kod: BootTsVersion 2 http://zapodaj.net/12b53fafbb03.png.html Błagam niech ktoś rzuci na ten LOG okiem. I jeszcze tam dałem na końcu link do screna z PODGLĄDU ZDARZEŃ czy to normalne że dużo ostrzeżeń i błędów ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2012 19:10 przez flatronek.)
15.01.2012 18:58 |
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Nie cytuj wiadomości bo co kolejny post to coraz dłuższy. Innymi słowy nie używaj opcji Odpisz jak nie musisz cytować wybiórczo.
Troszkę cierpliwości rzuciłeś temat o 17:50 a już chcesz mieć odpowiedź. To nie jest sprawa uszkodzonego systemu tylko ciut dłuższego startu więc nie ma aż takiego ciśnienia. Widzę, że ten system całkiem świeży nie jest bo w tle uTorrent już działa. To co na już Ci mogę powiedzieć z pierwszego log'a: BootTime 74155 -> całkowity czas załadowania systemu 74,1s MainPathBootTime 43555 -> czas od momentu startu ładowania systemu, załadowanie kluczowych sterowników i usług (bez których użytkownik nie może prowadzić interakcji z systemem) oraz pojawienie się pulpitu BootPostBootTime 30600 -> pozostały czas na załadowanie sterowników i usług które mają rangę niższego priorytetu BootTime = MainPathBootTime + BootPostBootTime Także jutro wieczorem sobie przejrzę Podgląd zdarzeń. Każdy pisze sobie ile mu się system ładuje, tylko, że do momentu kiedy pokazuje się pulpit co nie jest do końca prawdą. W moim odczuciu te 43s (aż do pokazania pulpitu) to wcale nie jest dużo. Nie mam pojęcia jaką masz dokładnie platformę sprzętową, w jakie wersje sterowniki, jakie programy i usługi są dodatkowo uruchamiane przy starcie. Inne są wyniki dla netbooków z okrojoną wersją Starter a inne zaś dla lapków z całym śmieciowym oprogramowaniem od producenta. Inaczej zachowuje się także PC np z Ultimate. Sprawdzając jak to u siebie wygląda z niezaśmieconym systemem wynik ładowania nie jest ułożony w przybliżoną serię tylko często są rozbieżne. Raz jest to sumarycznie 50 parę sekund raz jest to i 120s. Często zdarza się tylko, że parametr MainPathBootTime mieści się w okolicach 30s. Gdybyś u siebie przefiltrował gałąź w zdarzeniach -> Microsoft-Windows-Diagnostics-Performance/Operational i wybrał tylko zdarzenia z ID między 100-199 (te odnośnie startu) byłoby dokładnie to samo. Na te pokazane błędy nie masz wpływu one będą. Ważniejsze są te z przedziału 101-199 bo 100 tylko informuje w jakim czasie odbył się start systemu nie ważne czy szybko czy wolno. W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2012 22:58 przez thermalfake.)
15.01.2012 22:15 |
Podziękowania od: | flatronek |