[Rozwiązany] Windows 7 i XP na jednym komputerze |
|
blur120 Nowy
Liczba postów: 1
|
Pomocy!!
Prosze o pomoc. Mam system Windows 7 Home Premium (x64).Ostatnio mój syn kupil gre need for speed undercover i są problemy z instalacą.Na początek instalacja idzie normalnie, a po polowie wyskakuje ,ze nie czyta pliku(pierwsza instalacja),probowalem tez na laptopie ale nie widzi plyty.Poszedlem do mojej siosty ,ktora ma system Windows XP i tam gra sie zainstalowala.Pomocy!!
11.10.2011 13:13 |
|
|
011grzes Nowy
Liczba postów: 1
|
RE: Windows 7 i XP na jednym komputerze (rozwiązany)
dodawanie winowsa XP 32bity do listy wybieranych systemów w win7 64 bit.
witam i przepraszam że niepokoje ale po tygodniowych przeszukiwaniach internetu i próbach dodawania XP do menu wyboru systemów w win7 została zakończona sukcesem, niestety nie mogę uruchomić XP ponieważ występuje błąd a w sumie brak pliku NTLDR , XP dodawałem za pomocą wiersza poleceń w win7 następującymi komendami: bcdedit /create {ntldr} /c "Windows XP Professional" bcdedit /set {ntldr} device partition=d: bcdedit /set {ntldr} path \ntldr bcdedit /displayorder {ntldr} /addlast wszystkie polecenia zakończyły się sukcesem i po ponownym uruchomieniu kompa zobaczyłem listę systemów do wyboru, mianowicie Windows 7 i Windows XP , niestety do XP nie mogę się dostać ponieważ nie wykrywa pliku NTLDR . Najpierw instalowałem XP na partycji D (i chodził) następnie zainstalowałem win7 na partycji C i win7 działa ale nie widziałem już XP ale udało się go dodać do listy systemów. moje partycje w kolejności od 1 to: 1) RECOWERY - niewidoczna 2) C- Windows 7 3) D - Windows XP 4) E - pliki po otwarciu programu EasyBCD widze następujący komunikat There are a total of 2 entries listed in the Vista Bootloader. Bootloader Timeout: 30 seconds. Default OS: Windows 7 Entry #1 Name: Windows 7 BCD ID: {current} Drive: C:\ Bootloader Path: \Windows\system32\winload.exe Windows Directory: \Windows Entry #2 Name: Windows XP HE BCD ID: {ntldr} Drive: C:\ Bootloader Path: \ntldr następnie w zakładce add\remowe entries skasowalem wpis Windows XP i dodałem go ponownie wg Twojej instrukcji na blogu, niestety po ponownym uruchomieniu komputera natychmiast ładował się Windows7 nawet nie miałem opcji wyboru systemu pomimo iż w programie easy bcd wpis był widoczny. ale skoro to nie działalo to postanowiłem usunąć wpis Windows XP i dodać ponownie z wiersza poleceń w trybie administratora i w ten sposób wróciłem do punktu wyjścia(widze ni liście systemów 7 i XP) lecz do XP nie mogę wejść ''błąd pliku ntldr'' . dodam jeszcze że menadżera rozruchu od win7 mam na partycji C(tej z win7) a nie jak to jest domyślnie na osobnej partycji o rozmiarze 100Mb ponieważ Win 7 instalowałem od nowa z partycji recowery i tak mi zrobiło. przepraszam że tak chaotycznie i mało spójnie to opisałem, ale mam nadzieje że się w tym odnajdziecie. więc to jest skrótowy opis mojego problemu. z góry dziękuje za poświęcony czas na przeczytanie mojej wiadomości, ewentualne przemyślenia oraz odpisanie. Pozdrawiam. 16.11.2011 17:08 |
|
|
Admin Administrator techniczny
Liczba postów: 1.006
|
Windows 7 i XP na jednym komputerze (rozwiązany)
Wątek rozwiązany.
15.01.2014 19:17 |
|