[Rozwiązany] BitComet zajmuje całe "pasmo" |
|
4palce Nowy
Liczba postów: 7
|
BitComet zajmuje całe "pasmo"
Witam wszystkich.
Sprawdziłem chyba wszystkie popularne klienty p2p dla Sevena i aktualnie używam BitCometa w wer. 1.29 stable 64bit. Aplikacja ładnie się komponuje z resztą systemu i całkiem raźno działa na moim dość słabym łączu (wifi 1MB= ~135kB/s), mam z nim tylko jeden problem. Mianowicie w momencie jak odpalę Bitcometa, to mogę zapomnieć o przeglądaniu WWW, całe "pasmo" jest jakby przeznaczane dla BC, a przeglądarki czy klient poczty nie mają już dla siebie nic, otwarcie prostej strony czy odebranie poczty trwa wieki. Próbowałem coś zmienić w konfiguracji BC, przydzielając np. tylko 80 lub 100 kB z tych 135 na ściąganie, ale skutek jest żaden. Macie na to jakiś sposób, albo może inną aplikację, która takich problemów nie sprawia? Dotychczas używałem linuksowego Transmission - działał bez zastrzeżeń, z windowsowych to najnowsze wersje Deluge (coś słabo działa), BitTorrent (źle się komponował z resztą systemu). Proszę o wskazówki. 08.11.2011 14:56 |
|
|
jacek-placek Młodszy specjalista
Liczba postów: 1.237
|
RE: BitComet zajmuje całe "pasmo"
Masz trochę za słabe łącze, a rady na ten problem chyba nie znajdziesz. Coś za coś przy tej prędkości
08.11.2011 15:00 |
|
|
peciaq VIP
Liczba postów: 5.100
|
Przetestuj uTorrent, zobacz jak na nim podziała ten necior.
Masz tu linka: uTorrent. 08.11.2011 15:16 |
|
|
4palce Nowy
|
Bez żartów, jeśli Transmission albo BT, lub mTorrent dawały radę i jakoś się dogadywały z innymi usługami w kwestii podziału zasobów, to i w przypadku BC powinno to się dać zrobić.
08.11.2011 15:16 |
|
|
thermalfake Ostatni Mohikanin
Liczba postów: 13.580
|
Wcale nie za słabe tylko źle skonfigurowane. Sam też korzystałem z łącza o podobnej przepustowości i nigdy tragedii nie było. Ustaw sobie mniej maksymalną ilość nawiązywanych połączeń - im więcej tym dla systemu gorzej ale wtedy klient wyszukuje więcej źródeł i szybciej pobiera. Niestety coś za coś. Przycięcie na przepustowości niewiele się zda jak pingi do serwerów i tak będą wysokie.
W zamian za pomoc oczekuję poprawnej pisowni. Stop niechlujstwu. Jak mądrze zadawać pytania? - przejrzyj poradnik na forum. Nie udzielam porad via PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.11.2011 15:20 przez thermalfake.)
08.11.2011 15:19 |
Podziękowania od: | 4palce |
|
|
KUKA1 Młodszy user systemu
Liczba postów: 124
|
Jest na to rada - http://windows7forum.pl/promocje-czyli-d...#pid108351
08.11.2011 15:50 |
|
|
4palce Nowy
|
@ thermalfake:
OK, wydaje się że o to chodziło, były tam zera, czyli chyba "bez ograniczeń" a ustawiłem na czuja na 160 (niby że 40 na zadanie, bo ustawiłem też po 4 zadania max czynne w jednej chwili "down i up") i poprawa jest widoczna. Po prostu BC ma to schowane w opcjach, a inne klienty miały to na wierzchu. Dzięki. 08.11.2011 16:02 |
|