Problem z hibernacją i wstrzymaniem systemu |
|
krystiian Nowy
Liczba postów: 3
|
Problem z hibernacją i wstrzymaniem systemu
Witam.
Gdy hibernuję komputer, on zamiast wyłączyć się po zrzuceniu RAM uruchamia się ponownie. Wyłączyłem hiberncję komendą powercfg -h off , następnie włączyłem ją z powrotem i problem zniknął - po zrzuceniu RAM - wyłącza się, lecz za jakiś czas zauważyłem, że problem znowu się pojawił. Co jest nie tak? Druga sprawa jest taka, że po wstrzymaniu systemu i później wznowieniu jego działania przeważnie jakiś proces zaczyna obciążać procesor i system się "tnie", procesor jest 4-rdzeniowy (2rdzenie fiz. + 2 wir.), jeden z 4rdzeni jest ciągle obciążony na 100% w tej sytuacji i nie mogę sprawdzić który proces jest winny ponieważ menedżer zadań pokazuje tylko średnie wykorzystanie wszystkich rdzeni przez proces.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.11.2011 11:28 przez krystiian.)
06.11.2011 11:26 |
KUKA1 Młodszy user systemu
Liczba postów: 124
|
RE: Problem z hibernacją i wstrzymaniem systemu
Masz w ogóle w starcie > zamknij > hibernuj ? czy tylko masz uśpij ?
daj powercfg -h on Ściągnij to Fix.zip (Rozmiar: 1.07 KB / Pobrań: 18) Rozpakuj na C:\ Ma być dokładnie na C czyli przykładowo C:\AudioFix.reg itd. Potem wciśnij logo windows + R i wklep gpedit.msc >Enter Jeśli masz Windows po polsku to wchodzisz w Ustawienia systemu Windows > Skrypty: http://szablony.freeware.info.pl/skrypty.html > Zamknięcie > Dodaj > Przeglądaj > Wskazujesz mu plik AudioStop.bat z C:\ > Dajesz OK > OK. Potem wciśnij lewym 2x na plik c:\AudioFix.reg gdy cie zapyta czy chcesz kontynuować daj Tak i OK. Uruchom ponownie komputer. Sprawdź czy działa hibernacja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2015 11:43 przez KUKA1.)
06.11.2011 12:49 |
izaw User systemu
Liczba postów: 425
|
Nie wiem co znaczy "po jakimś czasie".
Nie wyłączanie systemu tylko hibernacja lub wstrzymywanie powoduje, że błędy systemu i aplikacji kumulują się i po kilku, kilkunastu dniach mogą zaburzać pracę systemu. Inaczej ma to rozwiązane linux. On lepiej sprząta po aplikacjach i dlatego najczęściej stosowany jest w serwerach wymagających nieprzerwanej pracy. "Nie ma programów bezpiecznie działających, są co najwyżej niedostatecznie przetestowane" Prawo Murph'ego 06.11.2011 12:51 |
krystiian Nowy
|
"Po jakimś czasie" miałem na myśli "przy następnej hibernacji, którą wykonałem za kilka dni", natomiast system zamykam codziennie - nigdy nie chodzi dłużej niż 1dzień, tzn. pod koniec dnia ostatecznie zamykam system opcją "Zamknij", więc raczej nie mam mowy o kumulowaniu się błędów. Pragnę zaznaczyć jeszcze, że system został zainstalowany około 1miesiąc temu, czyli jest świeży, a te problemy występują już praktycznie od początku instalacji systemu.
Opcje Hibernuj mam jak ją włączę tą komendą, jak wyłącze to wtedy nie ma tej pozycji. Również widze, że ubywa/przybywa 3GB miejsca na dysku odpowiednio przy włączaniu/wyłączaniu hibernacji, tylko czemu 3GB skoro mam 4GB RAMU? Dzisiaj wyłączenie i ponowne włączenie hibernacji nie pomogło. Zaraz sprawdzę sposób kolegi KUKA1. // niestety sposób kolegi KUKA1 nie pomógł - dalej wznawia się system zaraz po zahibernowaniu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.11.2011 15:29 przez krystiian.)
06.11.2011 15:10 |
jacek-placek Młodszy specjalista
Liczba postów: 1.237
|
Przybywa/ubywa RAM-u, bo właśnie hibernacja zajmuje tyle miejsca Wiele osób po prostu ją wyłącza, jako zbędną rzecz.
06.11.2011 15:26 |
KUKA1 Młodszy user systemu
Liczba postów: 124
|
Jak odłączysz kabel od internetu czy tam wifi, to też się nie hibernuje ? http://poradnik.telewizor.eu/naprawa-laptopa.html
To jest laptop czy stacjonarny ? podaj model laptopa lub płyty głównej kompiutera.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2015 11:39 przez KUKA1.)
06.11.2011 15:34 |
krystiian Nowy
|
RE: Problem z hibernacją i wstrzymaniem systemu(06.11.2011 15:26)jacek-placek napisał(a): Przybywa/ubywa RAM-u, bo właśnie hibernacja zajmuje tyle miejsca Wiele osób po prostu ją wyłącza, jako zbędną rzecz.To wiem, zapytałem, czemu 3GB potrzebuje, a nie 4GB skoro mam zainstalowane 4GB RAM. Dla mnie nie jest rzeczą zbedną. Jest to Laptop model DELL Inspiron N7110, używam Wifi, zaraz sprawdzę. // Wyłączyłem obydwie karty w menedżerze urządzeń i nic nie pomogło. // Już odkryłem przyczynę - po wywołaniu opcji Hibernuj muszę zamknąć pokrywę laptopa, i wtedy się hibernuje i już nie włącza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.11.2011 18:56 przez krystiian.)
06.11.2011 15:34 |