Wątek zamknięty

Tryb drzewa | Tryb normalny |
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Problem z napędem DVD w Windows 7

 
EpicElion
Nowy
Liczba postów: 3
Post: #1
Shocked 

Problem z napędem DVD w Windows 7


Witam zdecydowałem się napisać temat bo żadne rozwiązanie nie przynosi rezultatów.

Mam dwa napędy ( nagrywarki DVD ) jedna jest po ATA(Sata) druga pod IDE po zmianie systemu na Windows 7 pojawił się problem, napęd IDE wyświetla ok, sam zainstalował sterowniki czyta,nagrywa płyty jest ok drugi ten pod ATA pozornie wszystko ok wyświetla go, zainstalowało sterowniki ale nie czyta wcale płyt cały czas ze niby mam czystą płytę, pomyślałem ze wysiadł ale na XP jest wszystko ok, w czym może tkwić problem ? aktualizowałem sterowniki p.głównej biosa nie ruszałem sami wiecie.

Napęd wyświetla jako TSST corp CDDVDW SH-S203D ATA Device, a ten drugi działający najzwyczajniej Stacja Dysków CD-ROM
Problem z napędem DVD w Windows 7

Proszę o pomoc, jestem całkowicie bezsilny a szkoda napędu, a wracać na XP nie warto.

Ps.To dość częsty problem może warto zastanowić się nad tym w większym gronie było by to przydatne na przyszłość.
Notatka została dodana nie znane. Ostatnia edycja dokonana 26.05.2010 22:54 przez Admin:

Z napędem neutronowym czy DVD? Poprawiłem tytuł!

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2010 00:24 przez EpicElion.)

25.05.2010 00:03

Znajdź wszystkie posty użytkownika
andrew-jar
Starszy user systemu
Liczba postów: 784
Post: #2

RE: Problem z napędem !


Witam
Ciężko coś doradzić nie widząc jak masz to podłączone fizycznie.
No i co z dyskiem, jaki to dysk?
Czy druga nagrywarka nie jest podpięta razem z dyskiem ? (ile masz kanałów)
Skoro jedną nagrywarkę DVD masz na SATA, drugą pod IDE (ciekawe jak masz na tej, ustawioną zworkę?)

Opisz bardziej podłączenie oraz jaka to płyta gł.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2010 09:33 przez andrew-jar.)

25.05.2010 09:32

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
stingear
VIP

Liczba postów: 2.295
Post: #3

RE: Problem z napędem


Może pokombinuj coś ze zworkami. W podłączeniu ATA(stare szerokie) ważne jest ułożenie zworek względem podpięć na kablu. Na kablu są trzy porty, jeden do płyty głównej i dwa do podzespołów. Patrząc od strony wtyku na płytę główną, środkowy wtyk musi być podpięty do urządzenia ustawionego ze zworkami ustawionymi na tryb SLAVE, a na ostatnim styku urządzenie podpięte na tryb MASTER.
Jeżeli to nie pomoże, spróbuj najpierw odinstalować urzadzenie w Menadżerze urządzeń, zresetować komputer i niech się same zainstalują drivery, a jak to też nie załapie, do przy pomocy DriverMax'a zaktualizuj albo odinstaluj jak wcześniej bez restartu i wtedy użyj DriverMax'a do instalacji driverów.

No more Pleace ...

25.05.2010 10:14

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
EpicElion
Nowy
Liczba postów: 3
Post: #4

RE: Problem z napędem


Płyta Główna to Gigabyte GA-P35-DS3, posiadam dwa dyski, jeden SATA drugi IDE oba funkcjonują prawidłowo, co do samego połączenia nie mam pojęcia jak wam to opisać słowami, praktycznie nic nie ruszałem od nowości jedyne co zrobiłem to podpoiłem stary dysk IDE oraz napęd które na XP działały, sprawdzę ten DriverMax.

26.05.2010 11:26

Znajdź wszystkie posty użytkownika
stingear
VIP

Liczba postów: 2.295
Post: #5

RE: Problem z napędem


Jak podpinałeś ten start dysk na ATA(IDE) to pewnie do tej samej taśmy co masz napęd podpięty. Pokombinuj ze zmianą zworek, żeby zamienić Secondary z Master na obu napędach(dysku i CD-ROM'ie).

No more Pleace ...

26.05.2010 12:12

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
EpicElion
Nowy
Liczba postów: 3
Post: #6

RE: Problem z napędem


Nic nie pomaga ;/ I mała poprawka oba dyski są SATA, napęd jest IDE i śmiga a ten drugi napęd akurat jest SATA i nie działa na Windows 7 Uśmiechnięty sprawdzałem na Linuxie oraz XP i nic zero problemów, a i zworkę mam jedynie na tym napędzie IDE ani dyski ani drugi napęd nie mają żadnych.

26.05.2010 21:53

Znajdź wszystkie posty użytkownika
Wątek zamknięty

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Instalacja Windows 7 RC- problem z napędem DVD-RW yabuzapit 4 3.292 31.07.2009 15:30
Ostatni post: yabuzapit
Windows 7 RC 64 bit - problem z napędem (po instalacji) Voxar 2 2.487 09.07.2009 18:54
Ostatni post: Voxar
Rozwiązany Instalacja Windows 7 RC - problem z nąpędem DVD (rozwiązany) dragoniky 21 18.291 07.07.2009 18:24
Ostatni post: dragoniky
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Temat został oceniony na 0 w skali 1-5 gwiazdek.
Zebrano 0 głosów.

Google
Facebook