![]() |
Zegar systemowy spóźnia się - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Zegar systemowy spóźnia się (/zegar-systemowy-spoznia-sie-35624-t) |
Zegar systemowy spóźnia się - irocket - 27.08.2013 20:42 Witajcie. Mam problem z czasem w moim Windowsie. Chodzi o to, że zegar się spóźnia. Najdziwniejsze jest to, że nie zauważam tego, jak komputer jest wyłączony - co by mogło wskazywać na problem z baterią. Opóźnienie jest na poziomie około 1 minuty na kilka dni. Dziś dla przykładu zsynchronizowałem zegar przez Internet o 17:38, przez te ~4h ciągłej pracy komputera zegar jest do tyłu jakieś 10-11 sekund. Problem nie jest poważny, tylko trochę denerwujący ![]() Może ktoś potrafi coś poradzić na to spóźnianie? Specyfikacja kompa: CPU: AMD Phenom II X6 1075T na bazowym 3GHz (włączone Cool'n'quiet, przez co taktowanie waha się w zakresie 800 - 3000MHz, ale jest regulowane mnożnikiem) Mobo: Asus M5A97 Pro Windows: Pro x64 SP1 ze wszystkimi aktualizacjami. Resztę podam, jak będzie potrzeba (ewentualnie jest wypisane w profilu). edit: Przez noc (~10h wyłączony komputer) opóźnienie z 11s wzrosło do 13s, więc to jest znacznie mniej niż podczas pracy. edit2: Było tak, że opóźnienie wynosiło już te 20 kilka sekund, jednak po restarcie spadło do tych 13s. Przez 8,5h działania zegar spóźnia ~35s, czyli 35-13=22 przez te 8,5h, czyli tak jak wczoraj. RE: Zegar systemowy spóźnia się - Nostromo - 28.08.2013 21:38 Cytat:To, co znalazłem w Internecie nie za bardzo pomogło.Czy próbowałeś odinstalować zegar systemowy w trybie awaryjnym? RE: Zegar systemowy spóźnia się - irocket - 29.08.2013 08:07 Tak, ale to nic nie dało. Usunąłem, zrestartowałem, zainstalowało i kolejny restart. Dalej spóźnia. W sumie z tych 35s opóźnienia wczoraj, po nocy (całkiem wyłączony prąd) było 13s, czyli jakby to właśnie system spóźniał, a nie BIOS. RE: Zegar systemowy spóźnia się - bqb - 04.09.2013 14:35 Mi się jednak wydaje, że to problem z hardware - konkretnie z oscylatorem kwarcowym, nagrzewa się i nieco zmienia taktowanie. Tyle, że nie mam pojęcia, gdzie taki oscylator się znajduje - prawdopodobnie w środku kości zegara czasu rzeczywistego. Sprawdzić to można tylko oscyloskopem - najprościej cyfrowym, ale czy to warte świeczki? Sprawdź jeszcze zostawiając kompa włączonego w biosie na noc, wtedy będziesz miał porównanie. RE: Zegar systemowy spóźnia się - irocket - 04.09.2013 15:35 Komp w biosie na noc - ja chcę spać ![]() ![]() RE: Zegar systemowy spóźnia się - bqb - 04.09.2013 18:36 W takim wypadku użyj mechanizmu synchronizacji zegara z zegarem atomowym w Polsce najlepiej: https://pl.wikipedia.org/wiki/Serwer_czasu tylko ustaw sobie większą częstotliwość synchronizacji, np. co 10 minut. Dziwna sytuacja. Sprawdź też pod jakimś LiveCD z Linuksem, czy problem tam też występuje. RE: Zegar systemowy spóźnia się - irocket - 04.09.2013 19:13 Ustawiłem na razie częstotliwość synchro co godzinę. Jak zrobię porządek na pendrivie to sprawdzę sobie czy na Ubuntu też takie cyrki będą. |