Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Reset systemu, co 60 dni? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Bezpieczeństwo Windows 7 (/bezpieczenstwo-windows-7-15-f)
+--- Wątek: Reset systemu, co 60 dni? (/reset-systemu-co-60-dni-9899-t)

Reset systemu, co 60 dni? - mrożon - 28.09.2010 19:58

Witam, mam komputer od mniej więcej 4 miesięcy i już drugi raz płata mi niezbyt zabawnego "figla" . W sumie za komputerowego speca na pewno uważać się nie mogę i być może sprawa jest prosta i wystarczy zmienić coś w ustawieniach, dlatego zwracam się z prośbą o jakieś wskazówki.
Co się dzieje? Otóż z częstotliwością (prawdopodobnie) co 2 miesiące mój Windows7 ulega deinstalacji. Nie ostrzega przed tym faktem, po prostu nagle włączam komputer i pokazuje się komunikat - trwa instalacja systemu - potem kliknij RECOVER etc.
Może ktoś jest w stanie zdiagnozować problem (czyżby jakiś wirus?) , a także wyjaśnić co mogę zrobić żeby zapobiec temu ponownie, bo instalacja co jakiś wszystkiego od nowa oraz utrata danych należy do średnio ciekawych urozmaiceń dnia, jak zapewne rozumiecie Uśmiechnięty

RE: Reset systemu, co 60 dni? - House - 28.09.2010 20:05

Co to za wersja ? Legalna ? Czy jakaś "testowa" ? System aktywowany ?

RE: Reset systemu, co 60 dni? - mrożon - 28.09.2010 20:21

(28.09.2010 20:05)House napisał(a):  Co to za wersja ? Legalna ? Czy jakaś "testowa" ? System aktywowany ?

Wersja na pewno legalna, była już zainstalowana na laptopie - kupiony bodajże w Vobis... Hmmm teraz się pewnie wygłupię, ale w jaki sposób się ją aktywuje i właśnie czy muszę to w ogóle robić, bo sprzedawca w sklepie chyba nic o tym nie wspominał.

RE: Reset systemu, co 60 dni? - House - 28.09.2010 20:25

Panel sterowania\System i zabezpieczenia\System Na dole masz aktywację systemu Windows. To powinno rozwiązać problem.

RE: Reset systemu, co 60 dni? - mrożon - 28.09.2010 20:29

(28.09.2010 20:25)House napisał(a):  Panel sterowania\System i zabezpieczenia\System Na dole masz aktywację systemu Windows. To powinno rozwiązać problem.

Kurczę, weszłam tam i jest informacja, że system windows został już aktywowany i jest podany identyfikator produktu :-/
Jakieś inne pomysły...?

RE: Reset systemu, co 60 dni? - stingear - 28.09.2010 20:44

System jest aktywowany przy instalacji, a następnie tworzony jest z niego obraz recovery do odzyskiwania systemu, z którego instalujesz normalnie system i nie wymaga on aktywacji. Problem może leżeć raczej po stronie jakiś ustawień, np masz w harmonogramie ustawione przywracanie systemu co jakiś czas(2 miesiące). Sprawdzisz to w Centrum akcji. Jaka wersja W7, czyli 32bit czy 64bit i jakie wydanie(Starter, Home, Pro, Ultimate)?

RE: Reset systemu, co 60 dni? - mrożon - 01.10.2010 19:02

(28.09.2010 20:44)stingear napisał(a):  System jest aktywowany przy instalacji, a następnie tworzony jest z niego obraz recovery do odzyskiwania systemu, z którego instalujesz normalnie system i nie wymaga on aktywacji. Problem może leżeć raczej po stronie jakiś ustawień, np masz w harmonogramie ustawione przywracanie systemu co jakiś czas(2 miesiące). Sprawdzisz to w Centrum akcji. Jaka wersja Windows 7, czyli 32bit czy 64bit i jakie wydanie(Starter, Home, Pro, Ultimate)?

Wersja Home Premium 32bit, gdzie dokładnie w centrum akcji znajdę te ustawienia?