![]() |
Rozwiązany Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP (rozwiązany) (/windows-7-jak-zrobic-upgrade-z-xp-rozwiazany-9851-t) |
Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP (rozwiązany) - Dase - 27.09.2010 15:49 A więc dziś mam zamiar zakupić Win7 (upgrade z XP'ka). Mam tylko do was pytanie, jak zrobić to tak... nie no zaraz postaram się jakoś wyjaśnić co konkretnie chcę. A więc mam teraz dysk podzielony na partycje: C, D oraz E. Wszystko fajnie lecz chciałbym aby te wszystkie partycje były czyściutkie, jedynie na C byłby zainstalowany Win7. Trzeba to jakoś zrobić w biosie (tu jestem zielony) czy dzieje się to podczas instalacji? RE: Win7 - upgrade z XP - War_3_ - 27.09.2010 15:51 Nie ma takiej możliwości upgrade. Tylko czysta instalacja na nowo. O świeżej instalacji możesz poczytać w tym dziale. RE: Win7 - upgrade z XP - DamiaX - 27.09.2010 15:54 Wkładasz płytę z Windowsem. Przechodzisz to kroku wyboru partycji. Klikasz zaawansowane i formatuj partycje. Co do upgrade. Po prostu też wkładasz płytę z 7 i klikasz upgrade. War_3_ Mylisz się. Jest taka możliwość. Cytuje tekst : Cytat:Aby uaktualnić system Windows XP do systemu Windows 7, podczas instalowania systemu Windows 7 należy wybrać opcję Niestandardowa. Podczas instalacji niestandardowej nie zostają zachowane programy, pliki ani ustawienia. Z tego powodu taką instalację czasami nazywa się „czystą”. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - War_3_ - 27.09.2010 16:11 Będę się upierał, że to nie jest prawdziwy update (jak z Visty do Sevena), tylko nadinstalowanie Windowsa na Windowsa. To jakbyś chciał kamienny topór ulepszyć do miecza z brązu. (tj. system wersją 5.x do wersji 6.1). RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - DamiaX - 27.09.2010 16:14 War_3_ W części masz racje. Czysty update jest z Visty do Sevena ![]() Jak co to tu masz opisane co i jak : Update Z XP Do Sevena RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - Dase - 27.09.2010 17:46 Czyli robiąc update z XP do 7 nie otrzymam oryginalnego 7? Bo słyszałem, że tak. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - War_3_ - 27.09.2010 17:48 To nie będzie to samo co czysta instalacja. Mogą się pojawić nieprzewidziane błędy (ale nie muszą). Osobiście doradzam czystą nową instalację aby uniknąć konfliktów. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - DamiaX - 27.09.2010 18:02 Nie nie otrzymasz prawdziwego oryginalnego Sevena RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - Dase - 27.09.2010 18:09 Dziwne bo ponad kilkanaście osób twierdzi, że ma sprawnie działającego Sevena, robili oni upgrade z XP. W dodatku z strony microsoftu dodam taki cytat: Cytat:Aby uaktualnić system Windows XP do systemu Windows 7, podczas instalowania systemu Windows 7 należy wybrać opcję Niestandardowa. Podczas instalacji niestandardowej nie zostają zachowane programy, pliki ani ustawienia. Z tego powodu taką instalację czasami nazywa się „czystą”. Czyli robiąc upgrade z XP mam instalację "czystą", a więc skąd wasze odpowiedzi o nie otrzymaniu przeze mnie oryginalnego Sevena z upgradu XP>7? PS. Cytat wzięty stąd. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - War_3_ - 27.09.2010 18:18 Napisałem, że MOGĄ się pojawić problemu, wcale nie muszą. Robiąc upgrade nadpisujesz część plików systemowych co czasem powoduje błędy. Instalacja Czysta to niestandardowa. Podejrzewam, że koledze 123qwe chodziło nie tyle o samą oryginalność systemu, co o pewną różnicę między czystą instalacją a "upgradem" z XP. Pamiętajmy, że XP ma nieco inną organizację plików i folderów systemowych, zupełnie inne jądro systemu, oraz nieco inne możliwości w organizacji całokształtu. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - Dase - 27.09.2010 18:26 Cóż, z tym się zgodzę... czyli wszystko POWINNO być bez problemów, powinienem otrzymać normalnego (nie będę przytaczał słowa "oryginalnego") Sevena, z Aero i szybkim systemem, tak? RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - War_3_ - 27.09.2010 18:36 Wg. mnie masz na to jakieś 90-95% szansy (na działanie bezawaryjne). Osobiście zawsze doradzam instalację na czysto po przeformatowaniu poprzedniego Windowsa. RE: Windows 7 - jak zrobić upgrade z XP - Dase - 27.09.2010 18:37 Niestety (a raczej stety ;p) kupiłem już wersje Upgrade z XP'ka do Sevena, więc czystej instalki nie zrobię ale powinno być okej więc... w każdy razie dzięki za pomoc ![]() |