Rozwiązany Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Rozwiązany Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? (rozwiązany) (/defragmentacja-robic-czy-nie-ktora-partycja-rozwiazany-9814-t) |
Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? (rozwiązany) - kozulek - 26.09.2010 19:21 Witam, myślę nad przeprowadzeniem defragmentacji dysku. Zastanawia mnie czy robić, a jeśli tak to czy obie partycje czy też wybraną i oczywiście skorzystać z oprogramowania standardowego Windows 7 czy też jest inny program który możecie polecić? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. RE: Defragmentacja... robić czy nie?? Która partycja? - DamiaX - 26.09.2010 19:27 Najlepiej rób . Zrób defragmentacje na dysku gdzie masz Zainstalowanego Windowsa. Uporządkuje to pliki. Możesz defragmentacje robić programem tune up defrag. RE: Defragmentacja... robić czy nie?? Która partycja? - House - 26.09.2010 19:29 Defragmentacja to podstawa. Rób ją dla wszystkich dysków, co najmniej raz w tygodniu. Nie używaj zbędnych programów do tego tylko Windosowskiego defragmentatora (Start - wpisz - defragmentator dysków). RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - bodziulla - 26.09.2010 19:45 Hej. Moja opinia co do defragmentacji dysków (partycji) jest jak najbardziej wskazana, ale. Ale są pewne ku temu wskazania i zalecenia. Zgadzam się z kolegami, że masz to zrobić i tutaj nie oponuję. House wspomniał o systemowym defragmentatorze i jest ok, ale ten systemowy nie potrafi w pełni ustabilizować plików systemowych (ale nie ujmuje mu żeby go nie używać). Co do programów testowałem już różne różności i na dzień dzisiejszy dla mnie jest naj PerfectDisk (tylko i wyłącznie moja sugestia, bo o to pytasz), a to dlatego, że potrafi uporządkować pliki systemowe osobno. Zapewne są inne programy, ale moje przekonanie jest dla niego. Teraz tak moje spostrzeżenia co do defragmentacji i jej częstotliwości. Tutaj wszystko jest uwarunkowane co robisz i jakie pliki masz na danych partycjach. Partycja systemowa pomimo tego, że została zdefragmentowana, ale po ponownym uruchomieniu już układ tablicy jest inny ( i tutaj trzeba było by robić to codziennie), w założeniu układu każdego klastra. Moim zdaniem jeżeli nie instalujesz zbyt intensywnie programów a potem je usuwasz i ponownie nowe wgrywasz to dla partycji C: wystarczy raz na miesiąc. Teraz w zależności co porabiasz na partycjach innych i tutaj jeżeli nie masz zbyt dużej częstotliwości zmian to raz na kwartał. W praktyce zobaczysz, że zbytnie intensywne robienie defragmentacji nie przynosi zbyt spektakularnych działań. A jak wiadomo zbytnie dbanie o dysk też go onieśmiela i psuje ( to jest tak samo jakby Tobie kazał ktoś coś robić non topa intensywnie aż do znudzenia ) To jest moja opinia Pzdr RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - kozulek - 26.09.2010 19:52 Jak bardzo, przy defragmentacji, nie wskazane jest użytkowanie komputera?? Jest to czasochłonne zajęcie i zastanawiam się czy przy układaniu mógłbym np. oglądać film czy też grać, albo korzystać z przeglądarki, a może lepiej żeby komputer w spokoju przeanalizował dane np. gdy śpię. RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - House - 26.09.2010 20:21 To zależy od: - wielkości partycji - ilości pofragmentowanych plików na partycji Może to trwać od kilku sekund dla danej partycji, do godziny lub dłużej. Na wszystkie pozostałe pytania : TAK, chociaż zalecam na czas przeprowadzenia defragmentacji "spokojnie zostawić komputer", żeby nie miał żadnych "konfliktów" z aktualnie używanymi a zarazem defragmentowanymi plikami. Oczywiście jak chcesz/musisz, to możesz dalej pracować na PC. RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - DamiaX - 26.09.2010 20:25 Ja zawsze podczas defragmentacji zostawiam kompa. Wtedy mam pewność ,że nie będzie jakiegoś błędu. RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - kozulek - 26.09.2010 20:55 Właśnie skończyłem defragmentację C trwało to jakoś ze 20 min. Nie mogę narzekać, spodziewałem się że będzie trwało dłużej, Obsługa programu praktycznie intuicyjna, aczkolwiek nie omieszkam poszukać Polskiej wersji językowej, bo współpraca z programem zapowiada się owocnie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - House - 26.09.2010 20:59 Ale chwila ? Używasz zbędnych zewnętrznych programów ? Po co ? Windosowski program jest chyba i tak czy siak "najlepszy"/ Tak w ogóle, defragmentacja to nic strasznego, nie trzeba tego aż tak "bać", bo widzę, że właśnie tak to odczuwasz. RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - kozulek - 26.09.2010 21:16 Niestety obawiam się o mój komputer i wolę zapytać użytkowników bardziej zaawansowanych. niedawno przestał się zawieszać bez przyczyny, dmucham na zimne A po za tym następną defragmentację wykonam Windowsowskim i będę miał szczątkowe porównanie RE: Defragmentacja -robić czy nie? Która partycja? - House - 26.09.2010 21:19 Powiem szczerze, że kiedyś testowałem defragmentatory i Windosowski zrobił to najszybciej (testowane kiedyś na XP). Nie mniej temat zamykam. |