Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Brak etykiet (nazw) dysków (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Brak etykiet (nazw) dysków (rozwiązany) (/brak-etykiet-nazw-dyskow-rozwiazany-943-t)

Brak etykiet (nazw) dysków (rozwiązany) - Romanek100 - 11.08.2009 07:05

Witam
Jak zrobić by W7 wyświetlał mi nazwy dysków w oknie Mój Komputer? Udaje mi się tylko zmienić nazwę dysku systemowego C. Pozostałe dyski mimo, że posiadają nazwy to nie są one wyświetlane. Próbowałem zewnętrznymi programami do partycji i one widza te nazwy lecz W7 ich nie wyświetla. Jak chcę zmienić nazwę poprzez właściwości > ogólne > nazwa to wyskakuje mi komunikat o jakiś prawach administratora do dysków. Jak to rozwiązać? Z góry dziękuję.

RE: Nazwy dysków - P4w3l - 11.08.2009 07:52

Właśnie sprawdziłem....
Zmieniam nazwę to wyskakuje komunikat ze trzeba mieć prawa administratora...kliknąłem kontynuuj i nazwa się zmieniła Cwaniak
Jeśli nie pracujesz na koncie administratora a jest to twój komputer to zmień prawa konta
panel sterowania ==> konta użytkowników ==> zmień typ swojego konta

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 08:09

Uśmiechnięty ale ja jestem Administratorem i to jest mój domowy komputer. Można zmienić na pierwszych partycjach dysków. Ja mam 4 dyski i każdą pierwszą partycje mogę nazwać i widzi ta nazwę, ale nazwy pozostałych partycji są niewidoczne.

RE: Nazwy dysków - P4w3l - 11.08.2009 08:19

ja mam jeden dysk podzielony na 3 partycje i działa na wszystkich
[Obrazek: przechwytywaniesnu.th.jpg]

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 08:24

A ja mam tak i nie da się. Woła o jakieś uprawnienia administratora. W Zarządzaniu Komputerem mam przyznane pełne prawa i w zarządzaniu Dyskami nazwy widzi.

(obraz w załączniku)

RE: Nazwy dysków - P4w3l - 11.08.2009 08:33

No mi wyskakuje takie same okienko...klikam 'kontynuuj' i nazwę zmienia...później robię 'OK' tez wyskakuje taki komunikat też robię kontynuuj i nazwa zmieniona Cwaniak

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 08:35

Jak by tak robiło, to bym nie pisał Uśmiechnięty Wiem, że wyskakują dwa okienka, ale nie zmienia nic. Szukam w wyświetlaniu tego okna, ale tam nic nie ma.

RE: Nazwy dysków - P4w3l - 11.08.2009 08:38

No to nic więcej nie pomogę...

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 08:41

Jak znajdę rozwiązanie to napiszę. Paragon Part widzi poprawnie. Dzięki za chęć pomocy.

RE: Nazwy dysków - Skymad - 11.08.2009 08:52

Jakoś sprawdzałem i mi nazwy zmieniają się bez żadnego problemu - zobaczcie w załączniku.

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 09:00

No to może uściślijmy. Ja mam W7 Ultimate komp. 7600. "w pełni funkcjonalny" .

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 11.08.2009 09:10

Zmieniłem prawa Administratora. Okienko podczas zmiany nie wyskakuje - ale nazw nie wyświetla Uśmiechnięty Po kilku testach dyski opisał jako dyski bez etykiety (czyli bez nazwy).
Rozwiązanie: Problem taki powstaje jak ma się kilka dysków i tyski te posiadały etykiety wcześniej pod Vistą. tak jak pisałem wcześniej wszystkie próby zmiany nie przynoszą rezultatów. Rozwiązałem problem tak: Paragon part men. - zmieniam wcześniejszą etykietę (ja mam tak: DATA1-1...) z DATA1-1 na DATA1 wybieram zaakceptuj zmiany i potem ponownie DATA1-1 i znów zaakceptuj zmiany. po odświeżeniu etykieta się pojawia. Wychodzi na to, że W7 ma tu jakieś problemy kompatybilności z Vista. Zauważyłem to też jak pod Vistą zrobiłem zrzuty ekranu by zapamiętać sobie układ i plik JPG zapisany na dysku W7 zgłasza mi brak poprawnego nagłówka. Myślę, że pomogłem innym na przyszłość - bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to co ja miałem. Pozdrawiam. Temat zamykam.

Smutny nooo jednak nie. Po restarcie problem powraca. Nie mam rozwiązania jak na razie.

RE: Nazwy dysków - Romanek100 - 14.08.2009 07:35

Wracam dalej do tematu. Zauważyłem, że Win 7 Manager pokazuje mi, że moje dyski są nazwane. Ale jak klikam Unimmune to nic mi nie zmienia. Jak widzicie 3 dyski są poprawnie wyświetlane a reszta źle. Nasuwa Wam może to jakieś pomysły co z tym począć?

Rozwiązanie: Rozwiązaniem było przeniesianie danych z każdego dysku i na każdej partycji zrobienie pełnego formatu od razu nadając etykietę. Teraz jest OK. Dziwna sprawa bardzo. Widać jakoś W7 inaczej coś widzi. Temat do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc.