Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 (/brak-ikony-i-nazwy-na-pasku-folderu-w-windows-7-9229-t)

Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - gamemonster - 09.09.2010 21:34

Witam,

Jak w Windows 7 pokazać nazwę i ikonę aktualnego katalogu na jego pasku. Z tego co udało mi się znaleźć Styl klasyczny to umożliwia, mnie interesuje natomiast pokazanie tego pod dowolnym stylem.

[Obrazek: braknazwy_wqsexr.jpg]

z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam.

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - ihatebuffering - 09.09.2010 21:50

Jest to raczej nie możliwe. Musisz się do tego przyzwyczaić.

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - stingear - 09.09.2010 22:09

W W7 nie ma ikonek i tekst, ja miało to miejsce we wcześniejszych wersjach. Za to masz możliwość szybkiego przemieszczania się po folderach i podglądu zawartości bez bezpośredniego otwierania ich, poprzez kliknięcie strzałki w okienku ścieżki. Tam też wyświetlają się ikony i nazwy.
[attachment=1467]

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - gamemonster - 09.09.2010 22:22

Cytat:W Windows 7 nie ma ikonek i tekst, ja miało to miejsce we wcześniejszych wersjach.

Tu się nie zgodzę bo jak już pisałem, po wybraniu stylu klasycznego jest to dostępne. Więc teoretycznie w innych stylach tez musi być.

Cytat:Za to masz możliwość szybkiego przemieszczania się po folderach i podglądu zawartości bez bezpośredniego otwierania ich, poprzez kliknięcie strzałki w okienku ścieżki. Tam też wyświetlają się ikony i nazwy.

to zupełnie co innego, ale jak już jesteśmy przy tym temacie to brakuje mi ikony "Folder Wyżej" może ktoś wie jak ją przywrócić?

Pozdrawiam

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - Portator - 10.09.2010 05:55

Witaj. Ikona folder, nazwa i opis są po włączeniu okienka szczegóły, na dole okna.

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - stingear - 10.09.2010 11:47

Nie ma takiej ikony, przemieszczasz się o folder wyżej poprostu poprzez kliknięcie jego nazwy na pasku adresu.

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - gamemonster - 10.09.2010 19:33

Cytat:Witaj. Ikona folder, nazwa i opis są po włączeniu okienka szczegóły, na dole okna.

Tak ale to nie o to chodzi. W stylu klasycznym wyświetlana jest nazwa i ikona na belce, w innych stylach już nie.
Podejrzewam że coś w rejestrze trzeba zmienić lub w edycji stylu na poziomie jego tworzenia. Ogólnie jakieś niestandardowe rozwiązanie pewnie istnieje.

Może w przyszłości system/rejestr będzie bardziej "rozpracowany" i ktoś poda rozwiązanie.

Cytat:Nie ma takiej ikony, przemieszczasz się o folder wyżej po prostu poprzez kliknięcie jego nazwy na pasku adresu.

Wiem, tylko że to rozwiązanie nie zawsze jest najwygodniejsze, ikona mimo wszystko by się przydała moim zdaniem.

Pozdrawiam

RE: Brak ikony i nazwy na pasku folderu w Windows 7 - ihatebuffering - 10.09.2010 22:01

Ikonę da się utworzyć. Jest poradnik na tym forum. Znajdę, dam linka.

Cytat:Tu się nie zgodzę bo jak już pisałem, po wybraniu stylu klasycznego jest to dostępne. Więc teoretycznie w innych stylach tez musi być.

A ja się nie zgodzę z Tobą. Nikt raczej tego nie wprowadzi. Styl klasyczny a styl Aero to całkiem inne rzeczy. I wątpię, żeby ktoś chciał do nich powracać. Zamiast tego, masz po lewej stronie okno exploratora. Kliknij na Organizuj, Układ i zaznacz Okienko nawigacji. Następnie na lewym polu kliknij PPM i zaznacz "rozwiń bieżący folder". Teraz gdy będziesz w jakimś folderze wgłąb dysku, będziesz go miał zaznaczony kolorem po lewej stronie.

Windows 7 to nie XP. Wprowadza nowe standardy.