![]() |
Rozwiązany Usługa wyszukiwania plików nie działa (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Rozwiązany Usługa wyszukiwania plików nie działa (rozwiązany) (/usluga-wyszukiwania-plikow-nie-dziala-rozwiazany-9160-t) |
Usługa wyszukiwania plików nie działa (rozwiązany) - chaire - 08.09.2010 11:01 Witam, czy ktoś wie, dlaczego usługa wyszukiwania plików u mnie nie reaguje (obojętnie w jakim folderze chcę wyszukiwać)? Wpisuję słowo do wyszukiwania i nic. Nie uruchamiają się też filtry wyszukiwania (chociaż się wyświetlają). W funkcjach systemu Windows 7 mam zaznaczone "Indexing Service" i "Windows Search". Usługa Windows Search jest włączona i ustawiona na automatyczną. W opcjach folderów mam zaznaczoną opcję pierwszą ("W lokalizacjach indeksowanych wyszukuj w nazwach plików i zawartości"). Pozdrawiam RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - herbiedeejay - 09.09.2010 23:22 U mnie na świeżo zakupionym lapku z Win 7 home premium było to samo ![]() ![]() "Indeks w zasadzie nie wymaga konserwacji. Jeśli jednak występują problemy ze znalezieniem pliku, o którym wiadomo, że znajduje się w indeksowanej lokalizacji, może być konieczne odbudowanie indeksu. Odbudowanie indeksu może zająć kilka godzin, a wyniki wyszukiwania mogą być niekompletne, póki indeks nie zostanie w pełni odbudowany." Otwórz okno Opcje indeksowania, klikając przycisk Start, a następnie polecenie Panel sterowania. W polu wyszukiwania wpisz opcje indeksowania, a następnie kliknij pozycję Opcje indeksowania. Kliknij przycisk Zaawansowane. Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź. W oknie dialogowym Opcje zaawansowane kliknij kartę Ustawienia indeksowania, a następnie kliknij przycisk Odbuduj. Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - chaire - 10.09.2010 09:53 Dzięki, ale niestety nie pomogło. Może jakiś inny pomysł? RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - stingear - 10.09.2010 10:28 Proponuję zrobić tak: START -> Panel sterowania -> Programy i funkcje -> Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows i na drugiej pozycji od końca masz Windows Search. Odznacz to, spowoduje to odinstalowanie usługi wyszukiwania. Uruchom ponownie komputer i ponownie uruchom tą usługę poprzez zaznaczenie opcji, którą przed chwilą odznaczyłeś. Spowoduje to zrestartowanie usługi Windows Search, a w skutkach powinna zacząć działać normalnie. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - herbiedeejay - 10.09.2010 11:08 (10.09.2010 10:28)stingear napisał(a): Proponuję zrobić tak: Ja robiłem tym sposobem na samym początku i niestety nie poskutkowało, ale może u kolegi bedzie inna sytuacja. Pozdrawiam RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - chaire - 10.09.2010 17:30 Wyłączyłem i włączyłem Windows Search, ale nadal nie działa. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - ihatebuffering - 10.09.2010 21:30 W menu start wpisz msconfig, zakładka usługi. Wyszukaj tam usługi Windows Search oraz Indeksowanie. Sprawdź czy są aktywne. Wyłącz antywirusa na test. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - chaire - 11.09.2010 10:22 Już to robiłem. Bez antywirusa też. Problem musi leżeć gdzie indziej. Ale dzięki za zainteresowanie. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - jackmarc32 - 19.09.2010 18:38 U mnie występowało to samo. Brak wyszukiwania plików. Próbowałem wszystkiego łącznie z ponowna instalacją systemu i nic........... Po długich poszukiwaniach po prostu wyłączyłem indeksowanie plików i na razie działa mi wyszukiwanie. Dokładny opis wyłączenia jest tutaj: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Wylacz_indeksowanie_plikow-2905/strona/9301.html . Póki co działa. Wyszukiwanie jest oczywiście wolniejsze. No i się pospieszyłem........ Już nie działa........ Nie wiem co to może być.......... (19.09.2010 18:38)jackmarc32 napisał(a): U mnie występowało to samo. Brak wyszukiwania plików. Próbowałem wszystkiego łącznie z ponowna instalacją systemu i nic........... Po długich poszukiwaniach po prostu wyłączyłem indeksowanie plików i na razie działa mi wyszukiwanie. Dokładny opis wyłączenia jest tutaj: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Wylacz_indeksowanie_plikow-2905/strona/9301.html . RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - ihatebuffering - 19.09.2010 21:40 Zbootuj płytę z Windows 7 i użyj opcji Napraw. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - jackmarc32 - 20.09.2010 12:35 Na angielskojęzycznym forum znalazłem powód moich problemów: http://social.answers.microsoft.com/Forums/en-US/w7files/thread/3bda50d6-d8ba-407a-9dfb-103b572e7b8b Powodem jest konflikt Windows 7 z programem antywirusowym McAfee (takiego używam). Program blokuje indeksowanie i wyszukiwanie. U mnie po włączeniu naprawy indeksowania wyszukiwane jest ok. 80 plików i stop. Czyli będę musiał zainstalować innego antywirusa. Co za pech. Nie mogę zainstalować darmowego antywirusa bo komputer jest na firmę, a ten program jest opłacony do czerwca.......... No cóż trudno...... Trzeba znowu bulić :-( Odinstalowałem antywirusa i na razie odbudowuje mi indeks. Zindeksowało mi ok. 25 tys. plików i dalej indeksuje. Wyszukiwanie plików działa. Zainstalowałem póki co pakiet Comodo Internet Security. Jest po polsku i jest darmowy nawet dla firm. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - ihatebuffering - 20.09.2010 21:56 Potestuj jeszcze przez jakiś czas. Potem napisz czy problem rozwiązany ![]() RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - chaire - 21.09.2010 09:28 Dzięki za wszystkie rady, choć nadal nic nie działa. Podejrzewam antiwirusa (MKS). Wyłączanie go jednak nie pomaga. Wygląda na to, że trzeba go będzie wyinstalować całkowicie lub naprawić Windowsa z płyty. Pozdrawiam. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - ihatebuffering - 21.09.2010 21:44 A więc odinstaluj go dla testu. Najlepiej programem Revo Uninstaller. Użyj też opcji Napraw, to nic nie kosztuje i trwa chwilę. Czekamy na odpowiedź. RE: Usługa wyszukiwania plików nie działa - chaire - 01.10.2010 07:13 Udało się. Wyinstalowanie antywirusa nic nie dało (MKS nie był winien). Pomogła dopiero operacja uaktualnienia Windowsa z płyty systemowej. Dziękuję wszystkim, którzy starali się mi pomóc. |