Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz (/przy-zmianie-rozdzielczosci-na-wiekszy-pogarsza-sie-obraz-9042-t) |
Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - xamil - 05.09.2010 13:53 Witam wszystkich Jeżeli temat ten umieściłem w złym dziale - proszę o przeniesienie. Mam pewien problem z komputerem, na którym jest Windows 7 Ultimate. Kiedy kupiłem komputer łączyłem monitor z jednastką centralną kablem D-Sub. Jedna końcówka była podłączona do monitora,a druga do komputera ale z przejściówka z DVI na D-Sub. I wtedy mogłem ustawić sobie rozdzielczość 1920x1080. Niedawno kupiłem kabel HDMI, ze względu na to ze ten kabel D-Sub nie był mój. I nie mogę ustawić większą rozdzielczość niż 1360x768, bo wtedy jakość mi się pogarsza i obraz mi się zmniejsza. Kilka dni później próbowałem podłączyć pożyczony kabel D-Sub z przejściówka jak wcześniej i też nie mogłem zmienić. Teraz jestem na HDMI z przejściówka z DVI na HDMI dołączony w zestawie z kartą graficzną na rozdzielczości 1360x768. Ale wolałbym mieć rozdzielczość 1920x1080. Proszę o pomoc: Mój sprzęt: CPU: Intel E5200 2,50GHz + Auras Wave MoBo: Gigabyte E3SG RAM: Patriot LLK 800MHz CL4 2x1GB GPU: Gigabyte HD4850 512MB GDDR3 Zalman PSU: Chieftiec CFT 600W LCD: Samsung 22" B450 z tunerem TV Jak mam coś jeszcze dopisać - piszcie śmiało RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - ihatebuffering - 05.09.2010 19:08 To na 95% wina sterowników. Zaktualizuj je Drivermaxem, według tej porady: Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada) Do grafiki pobierz ze strony producenta karty. RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - seamenpl - 06.09.2010 10:22 Czy ja dobrze odczytałem że masz podłączony do komputera telewizor LCD a dokładniej model LE22B450 ? Jeśli tak to w specyfikacji tego monitora masz czarno na białym że max rozdzielczość dla niego -> HD Ready, 1366 x 768 RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - ihatebuffering - 06.09.2010 13:24 Cytat:Czy ja dobrze odczytałem że masz podłączony do komputera telewizor LCD a dokładniej model LE22B450 ? Faktycznie, seamenpl ma rację. Nie ustawisz większej rozdzielczości na tym monitorze/telewizorze. 1366 x 768 jest rozdzielczością natywną (czytaj najlepszą) dla tego telewizora. RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - xamil - 20.09.2010 20:55 Dziękuję za pomoc. No cóź, musze się przyzwyczaić do tej rozdzielczości. A na 100% nie ma żadnej opcji, zeby to ominąć? ;> RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - House - 20.09.2010 20:59 Jest, zmiana telewizora, na taki który wyższą rozdzielczość obsłuży. Lub ręczne ustawienie szerokości i wysokości obrazu. RE: Przy zmianie rozdzielczości na większy pogarsza się obraz - ihatebuffering - 20.09.2010 22:03 Jest, tylko że efekt będzie taki, jaki właśnie opisałeś w 1 poście. To fizyczne ograniczenie. Monitor LCD ma ilość fizycznych pikseli. Tego nie ominiesz. |