![]() |
Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Gry (/gry-29-f) +---- Wątek: Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry (/wiedzmin-plynnosc-i-wylaczanie-gry-8716-t) |
Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry - McGrinn - 26.08.2010 00:40 Pytania raczej do forumowiczów, którzy obcowali z grą, co nie jest oczywiście regułą. Otóż przy maksymalnych ustawieniach (bez antyaliasingu i filtrowania anizotropowego) i rozdzielczości 1680 x 1050 gra w niektórych momentach i bardziej wymagających lokacjach traci płynność i przycina, pomimo spełnionych wymagań, co powoduje dyskomfort rozgrywki. Zazwyczaj ilość FPS oscyluje w granicach 30 - 60 (gra się przyjemnie), jednak potrafi spaść do 20 - 25 (np. w Wyzimie Handlowej) i zacinać się co dwie sekundy, co strasznie męczy. Wiele słabszych konfiguracji obsługiwało wiedźmina bez przycinek. (Inne gry w jakie grałem: NFS Most Wanted - 80/100 FPS, NFS Underground 2 - 80/100 FPS, Gothic III - 20/70 FPS) Drugim problemem jest wyłączanie się gry co jakiś czas (zazwyczaj po kilkudziesięciu minutach gry) poprzedzone komunikatem: Program The Witcher przestał działać... Piszę na forum Siódemki, ponieważ uważam, że to on jest bezpośrednią przyczyną problemów związanych z grą i zastanawiam się nad doinstalowaniem na innym dysku XPka specjalnie do gier. Karta się nie przegrzewa (max. 70 stopni w stresie). Ewentualnym problemem jest mała ilość pamięci. Może ktoś mi coś doradzi. Sprzęt: Intel Core i5 650 - 3,2 GHz GTS 250 1GB 2 GB RAM (1333 MHz) Asus P7H55 RE: Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry - ihatebuffering - 26.08.2010 13:16 Doinstalowanie wszystkich patchy do gry (było ich chyba sporo). Uruchomienie gry jako administrator, uruchomienie gry w trybie zgodności np z Win Xp3. Zaktualizowanie wszystkich sterowników. RE: Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry - McGrinn - 26.08.2010 18:38 Wszystko o czym mówisz robiłem, zabawy z wykorzystaniem zasilacza, programy w tle, optymalizacja systemu itp. - nic nie pomagało. Wydaje mi się, ze po prostu Seven pożera trochę dużo zasobów <samej pamięci około 700 MB na biurku...>. Dochodzi niezoptymalizowany kod gry pod siódemkę, co powoduje spadek jakości grania i wyłączanie. Więc pytanie z trochę innej bajki - czy XP wykorzysta w miarę dobrze potencjał komputera? Powalający sprzęt to nie jest, ale do słabych też nie należy, więc nie chcę, by słabo działał. RE: Wiedźmin - płynność i wyłączanie gry - ihatebuffering - 27.08.2010 12:34 Win XP nie wykorzysta DX 10. Z wielowątkowością, też radzi sobie słabiej. Niektóre gry mogą działa stabilniej (te nie przystosowane na Win 7). Ale te przystosowane na Win 7, mogą działać nawet wolniej. |