Rozwiązany Przyspieszenie Windows 7 (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Przyspieszenie Windows 7 (rozwiązany) (/przyspieszenie-windows-7-rozwiazany-8694-t) |
Przyspieszenie Windows 7 (rozwiązany) - SparrowPL - 25.08.2010 10:48 Siemanko, pisze po raz pierwszy na tym forum. Piszę ponieważ mam pewien problem, wyczytałem na pewnej stronie (ciach) <- nie wiem czy jest od tych samych twórców co forum) co można zrobić żeby przyspieszyć system Windows 7. Jednak nie jestem pewien co do tego co tam pisze w moim przypadku. Nie wiem czy wyłączenie wszystkich tych opcji, nie zablokuje mi czegoś w komputerze. M.in. dlatego że aby chodzić po internecie używam wi-fi a tam jedna z opcji to " Routing i dostęp zdalny ". Opiszę mój .... przypadek i dajcie mi znać co mogę tam wyłączyć ok ? Pisze z laptopa, Sony Vaio. Mam go od niedawna, i często ściągają mi się jakieś aktualizacje (co w zasadzie jest normalne ) , z Sony , z Windowsa , do Anty wirusów. Laptop jest przeznaczony do Gier (nie tylko, no ale nie ma dnia żebym jakieś gry nie odpalił ) . Ogółem staram się nie chodzić po stronach, które mój antywirus zaznaczy jako zawirusowane , ale ostatnio laptop zaczął mi trochę dłużej się np. Załączać. i ostatnie, tak jak pisałem internet w laptopie działa dzięki wi-fi. Drugi komputer jest bezpośrednio podłączony do Routera. To chyba tyle, byłbym wdzięczny za pomoc RE: Przyspieszenie Windows 7 - ihatebuffering - 25.08.2010 14:08 Witam. A więc polecam zrobić następujące czynności: - przeskanować wszystkie dyski antywirusem - zrobić defragmentację wszystkich dysków - zaktualizować wszystkie sterowniki według tej porady: Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada) - przeczyścić rejestr programami do tego służącymi (np Ccleaner, AML Free Registry Cleaner itp) - w menu start wpisz msconfig, zakładka uruchamianie (wstaw screena, powiem Ci co możesz wyłączyć) - no i wyłączenie usług (najlepiej, jeśli w menu start wpiszesz services.msc, następnie posegregujesz usługi według uruchominych i wstawisz screeny). Tak będzie szybciej i prościej. RE: Przyspieszenie Windows 7 - SparrowPL - 25.08.2010 15:52 tak zrobie, dzięki mam coś takiego a tutaj services : _____ _____ _____ _____ RE: Przyspieszenie Windows 7 - ihatebuffering - 26.08.2010 11:18 Z msconfig możesz odznaczyć prawie wszystko. Zostaw tylko Catalyst i antywirusa. System będzie się uruchamiał na pewno szybciej. Jedno mnie zastanawia, masz chyba antywirusa McAffy, tylko dlaczego masz tam jeszcze wpis Nortona ? Jeśli masz 2 antywirusa to odinstaluj jednego. A jeśli to tylko skaner online Nortona, to go odznacz. Teraz usługi. W sumie w usługach jest ok. Tylko masz strasznie dużo usług od softa Vaio. Pewnie jakieś aktualizatory, zabezpieczenia systemu itp, itd. Jeśli nie korzystasz z softu od Sony, możesz te usługi powyłączać. Kliknij PPM, właściwości, tryb uruchamianie ustaw na wyłączony. Wyłącz jeszcze usługę Windows Defender (nie potrzebne gdy masz antywirusa) i Zaporę Systemu Windows (nie potrzebne, bo masz firewalla od McAfee). Wyłącz jeszcze Windows Search, Usługa Indeksowania. Przed tymi zmianami utwórz punkt przywracania, w razie jakiś problemów (których na 99% nie będziesz miał, po tych zmianach), przywrócisz system. RE: Przyspieszenie Windows 7 - SparrowPL - 26.08.2010 16:58 ok dzięki a co do antywirusow , to mam triala na McAfee i na Nortona , ale tego triala z Nortona jeszcze nie uzywalem , jedynie McAfee aha, jeżeli o mnie chodzi to ihatebuffering mi pomogl (chwała mu za to ) i można zamknąć temat RE: Przyspieszenie Windows 7 - stingear - 26.08.2010 17:26 Ati CCC tez możesz wyłączyć. Co do antywirusa, polecam Avast w wersji 5, jest darmowy i świetnie się spisuje, wygodny interfejs i nigdy mnie nie zawiódł. |