Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive (/wyskakujace-okno-formatowania-dysku-kart-pendrive-8498-t) |
Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - razel116 - 17.08.2010 19:08 Witam, na wstępie chciałbym się przywitać jako że jest to mój pierwszy post na forum. Przechodząć do tematu... Od pewnego czasu mam problem z każdym zewnętrznym urządzeniem podłączanym pod USB, mianowicie za każdym razem pojawia się komunikat: "Przed użyciem dysku znajdującego się w stacji dysków musisz go sformatować". Czy jest to dysk zewnętrzny, pendrive czy karta od aparatu. Dodam, że przykładowo pendriva mam na systemie plików NTFS, po włożeniu do USB z zarządzania dyskami podpowiada mi się system plików RAW. Ten sam pendrive, jak i reszta sprzętu jest dostępne bez problemu na drugim komputerze kolegi który również ma 7. Czy ktoś wie skąd tego typu problem? Problem pojawił się w zasadzie nagle, nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów. Z czego to może wynikać, jest na to jakaś rada? Szukałem na forach, ale nie widziałem konkretnego rozwiązania do problemu, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - LadyInBlue - 17.08.2010 20:41 Ale to dotyczy wszystkich portów USB czy tylko jednego? Bo równie dobrze może to być uszkodzony port USB jak i również wirus. Przeskanuj kompa antywirusem. RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - razel116 - 17.08.2010 20:46 Na wszystkich portach USB jest ten sam problem, od razu wyskakuje okno do formatowania. Skanowalem komputer, i nie wykryto zadnych wirusów. To raczej inny problem, pytanie... jaki? RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - maxdian - 17.11.2011 09:43 Witam, Mam identyczny problem co kolega razel116. Mianowicie, wszystkie zewnętrzne nośniki danych siódemka chce formatować. Format plików RAW. Dodam, że mam 2 systemy na jednym dysku, 7 i XP. Otóż na XP nie ma żadnego problemu z odczytaniem danych. Więc wina leży ewidentnie po stronie systemu, sterowników. Jak to zmienić? RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - Rafi9303 - 17.11.2011 18:02 Staraliście się przeinstalować stery od płyty głównej? RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - thermalfake - 17.11.2011 23:41 Ściągnijcie najnowsze sterowniki chipsetu, usuńcie wpisy z managera urządzeń "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Po tej akcji instalacja pobranych sterownikiów. RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - maxdian - 04.12.2011 00:45 Niestety, nie pomogło... RE: Wyskakujące okno formatowania dysku/kart/pendrive - dziki314 - 04.12.2011 10:59 Pomyśl jakie ostatnio instalowałeś programy przed tym błędem i je odinstaluj,wiem z doświadczenia że niektóre aplikacje mogą namieszać coś w systemie. |