Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Znikający dysk twardy - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Znikający dysk twardy (/znikajacy-dysk-twardy-8360-t)

Znikający dysk twardy - Andre202 - 10.08.2010 21:40

Od jakiegoś czasu pojawiał się i znikał jeden z dwóch dysków twardych. Teraz już w ogóle się nie wyświetla, komputer traktuje go tak, jakby go nie było. Niestety w tej chwili nie jestem w stanie stwierdzić czy był podzielony na partycje FAT32 czy NTSF oraz jak się nazywał i jaką miał pojemność. Przypuszczam, że około 80 GB. Jest starszy od tego drugiego, który ma się dobrze Cwaniak Koniecznie muszę odzyskać dane z tego dysku oraz zdjęcia (m.in. takiego typu jak komunia siostry czy 18-nastka brata) wiec bardzo zależy mi na tym, by ktoś był w stanie mi pomóc. Wiem, że powinienem zgrać zdjęcia już wcześniej na płytę, ale "mądry Polak po szkodzie" ... Wiem, że muszę się liczyć z tym, że może być już niemożliwe odzyskanie czegokolwiek z tego dysku, ale kto pyta nie błądzi.
Proszę o podpowiedzi ;]

edit: Znalazłem w zarządzaniu komputerem (narzędzia administracyjne) w zakładce zarządzanie dyskami, że mam nadal 2 dyski, tylko że na jednym z nich mam cale 100 GB wolnego, niewykorzystanego miejsca (można było utworzyć partycje więc utworzyłem brakującą D) ale teraz by móc nadać jest system plików musze sformatować. Co robić?!

RE: Znikający dysk twardy - House - 10.08.2010 21:42

Odłącz dysk twardy, który działa. Podłącz tylko ten stary (który nie działa) i sprawdź czy wtedy jest wykrywany w ogóle przez komputer.

RE: Znikający dysk twardy - ihatebuffering - 10.08.2010 22:51

Polecam program Partition Magic (lub inne tego typu). Ja dzięki niemu odzyskałem partycję z systemem, którą sam sformatowałem. Jeśli dysk jest sprawny, to dane pewnie odzyskasz. Ale najpierw przetestuj go w programie HDtune.

RE: Znikający dysk twardy - Sewer78 - 11.08.2010 07:35

Sprawdź też taśmę , która masz dysk podłączony . Możesz też wpiąć go w inne złącze lub do innego kompa. No i zobacz czy jest widziany w biosie .

RE: Znikający dysk twardy - Andre202 - 11.08.2010 09:53

Wygląda na to że sprawa jest bardziej skomplikowana niż mi się wydawało. Dyski twarde są dwa, i co najśmieszniejsze ten STARY jest cały czas sprawny (80 GB), podzielony na 3 partycje. Natomiast nowszy dysk ma jedna partycje (mój dysk) i 100 GB niewykorzystanego miejsca, który zamieniłem na brakujący dysk D, jednak nie moge ustalić systemu plików, ponieważ musiałbym go sformatować...

edit: Dla potwierdzenia tej anomalii daje załącznik ze screen'em.

RE: Znikający dysk twardy - ihatebuffering - 11.08.2010 10:46

(10.08.2010 22:51)ihatebuffering napisał(a):  Polecam program Partition Magic (lub inne tego typu). Ja dzięki niemu odzyskałem partycję z systemem, którą sam sformatowałem. Jeśli dysk jest sprawny, to dane pewnie odzyskasz. Ale najpierw przetestuj go w programie HDtune.

Skorzystaj z tego programu i włącz funkcję odzyskiwania danych na tej partycji.

RE: Znikający dysk twardy - Andre202 - 11.08.2010 14:01

Partition Magic w ogóle nie wykrywa partycji na 2 dysku (ten który ma ok. 150 GB) a jego stan określa jako BAD. Zaczynam się już gubić w tym wszystkim. Do tego jeszcze jedna partycja na dysku 1 ma coś w stylu.... hm świeczki (*) i nic nie mogę z nią zrobić. To ta, która na obrazku ma status Exanded.

RE: Znikający dysk twardy - Sewer78 - 11.08.2010 15:05

Hmm wygląda to na posypanie się tablicy partycji .. Jeśli pamiętasz dokładny jej rozmiar to jak utworzysz >identyczną< to problem powinien ustąpić . Są do tego specjalne programy .

RE: Znikający dysk twardy - Andre202 - 14.08.2010 14:50

Niestety ;/ Nie pamietam dokladnego rozmiaru. Czyli jeśli nie pamiętam, to już nic się nie da zrobić?

PS. W Panelu sterowania wszystkie gry i programy które znajdowały się na tych partycjach cały czas są, posiadają swoją "wagę" i można by je spokojnie usunąć, gdyby miało się taką ochotę. Odczuwam wrażenie, że jest w stanie się te wszystkie pliki odzyskać...

RE: Znikający dysk twardy - Sewer78 - 16.08.2010 07:37

No to są narzędzia do odzysku danych w takich sytuacjach , ale są tez takie , które wyszukują uszkodzone partycje - ale są one niestety płatne : np firmy ontrack .

RE: Znikający dysk twardy - ihatebuffering - 16.08.2010 08:47

Jeśli chcesz odzyskać dane z tamtej partycji, to proponuję odpalić jakiegoś Linuxa Live CD. Np knopixa. Linux powinien poradzić sobie z otworzeniem tej partycji. Wtedy z poziomu live cd kopiujesz wszystkie dane na inną partycję. Potem w samym Windowsie formatujesz tą partycję i problem rozwiązany.
A dla testu spróbuj odinstalować program. To mogą być tylko wpisy w rejestrze.