Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Udostępnianie plików w sieci Ad-Hoc, Windows Vista - Windows 7 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Udostępnianie plików w sieci Ad-Hoc, Windows Vista - Windows 7 (/udostepnianie-plikow-w-sieci-ad-hoc-windows-vista-windows-7-8353-t)

Udostępnianie plików w sieci Ad-Hoc, Windows Vista - Windows 7 - Applecake - 10.08.2010 16:43

Witam serdecznie.
Mam dwa komputery Laptopa z systemem Vista Home Premium oraz stacjonarny z systemem Windows 7 Home premium.

Utworzyłem między nimi domową sieć Ad-Hoc przez Wi-fi. Przyznam że słabo się na tym znam i mogłem coś źle zrobić.

Otóż stacjonarny mam podłączony do kablowego internetu i laptop go normalnie przez tą sieć odbiera.

Stacjonarny widzi i może manipulować plikami z laptopa tak jak chciałem ale w żaden sposób nie mogę sprawić żeby laptop z Vistą miał dostęp do plików które udostępniam mu na siódemce. Widzę że te pliki są udostępnione ale przy próbie otwarcia pojawia się informacja, że stacjonarny odmawia mi do nich dostępu.
Próbowałem już wyłączać firewall bawić się opcjami w zaawansowanych ustawieniach sieci na obu maszynach i nic chociaż wydaje mi się, ze problem robi Windows siódmy.

Zwracam się z prośbą do was. Pomożecie? Uśmiechnięty Pytajcie jak coś potrzeba.

RE: Udostępnianie plików w sieci Ad-Hoc, Windows Vista - Windows 7 - House - 10.08.2010 16:47

1. W swoim antywirusie dodaj sieć do zaufanych.
2. Jeśli nie masz antywirusa, wyłącz zaporę Windosowską dla testu
*Każdą operację kończ ponownym uruchomieniem komputera, dla pewności.
Jeśli powyższa porada nie pomoże, zapoznaj się z wątkiem Problemy z siecią lokalną i odmowa dostępu do niej (porada).