System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo (/system-laduje-sie-ale-nie-uruchamia-prawidlowo-8330-t) |
System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 15:50 Problem wystąpił dzisiaj rano. Komputer po prostu uruchomił się ponownie bez żadnego uprzedzenia (bluescreen ) Nie umiem zlokalizować przyczyny. System ładuje się do pewnego momentu, w końcu następuje restart komputera. W trybie awaryjnym wszystko działa w porządku. Próbowałem na osobnej partycji zainstalować nową kopię systemu - nie mogę dokończyć instalacji, gdyż po pierwszym restarcie nowa instalacja Windows również nie chce się załadować, a ukończenie instalacji w trybie awaryjnym jest niemożliwe. Co dziwne - próbowałem uruchomić liveCD Ubuntu 10.04 - ani drgnie. 9.04 zaś ładuje się, ale w pewnym momencie zero reakcji. Nie wiem po której stronie może tkwić problem. Możecie coś poradzić? Płyta: ASUS P5VD2-VM Procesor: Intel Pentium 4 3,20 GHz RAM: 1GB DDR2 RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - House - 09.08.2010 16:20 1. W trybie awaryjnym użyj opcji przywracania systemu Windows do daty sprzed występowania problemu. 2. Jeśli opcja 1 nie wypali, włóż płytę instalacyjną Windows 7 i użyj opcji napraw. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 16:34 Próbowałem obu wielokrotnie, ale niestety nie dają żadnego efektu. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 20:31 Może masz rysę na dysku twardy na sektorze startowym? RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 20:40 Nie sądzę. Sprawdzałem dysk HD-tune i zero błędów. Poza tym sam system startuje w awaryjnym, wydaje mi się, że to wina jakiegoś sterownika. Ale jeśli sterownik pod Windows blokuje system, to dlaczego ten sam sterownik miałby blokować LiveCD Ubuntu? Cytat:Podpis problemu: BCCode 124 oznacza podobno problem z dźwiękiem. wyłączyłem moduł dźwiękowy z BIOSie, ale nic to nie dało. Jakieś nowe pomysły? ;-) RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 20:45 Może na razie wyjmij kartę dźwiękową? A jeżeli jest wbudowana to ją wyłącz i zobacz czy komp wystartuje normalnie. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 21:10 Właśnie tego już próbowałem. Zmienia się tylko ID błędu. do poprzedniego: Cytat:Pliki pomagające opisać problem: a po wyłączeniu ładowania sterownika karty dźwiękowej: Cytat:Podpis problemu: RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 21:17 Masz iTunes? Może to zawiesza Windows. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 21:26 A owszem, mam. Cóż, spróbuję ;-) RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 21:29 Bo słyszałam, że iTunes po któreś aktualizacji zaczynało zawieszać Win7. Może weź na razie usuń iTunes i daj starszą wersję. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 21:46 Tego zrobić nie mogę, komputer działa tylko w trybie awaryjnym, a w tym odinstalować iTunes nie mogę. Poza tym po wyłączeniu z autostartu wszelkich możliwych procesów iTunes nadal wszystko bez zmian. A aktualizowałem ostatnio jakiś miesiąc temu i wszystko działało bez zająknięcia aż do dzisiaj. W iTunes problemu bym jednak nie upatrywał. RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 21:56 A miałaś jakieś innej aktualizacji ostatnio? Może sterowniki karty muzycznej? RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 09.08.2010 22:10 Właśnie dziwne jest to, bo żadnej aktualizacji nie było. Automatyczne mam wyłączone. Cóż, chyba będę musiał zastosować środki ostateczne. Dzięki za pomoc ;-) RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - LadyInBlue - 09.08.2010 22:20 A proszę bardzo, pomagam jak potrafię RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - ihatebuffering - 09.08.2010 22:28 Przetestuj jeszcze pamięć Ram programem Memtest. Jak pewnie wiesz, system LiveCD ładuje się do ramu, a jeśli jest uszkodzony to... RE: System ładuje się, ale nie uruchamia prawidłowo - 3qxv - 10.08.2010 11:04 Przetestowałem. Zero błędów. Podejrzewam śmierć któregoś elementu płyty głównej, ech. |