Rozwiązany Partycje w Windows 7 RC (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Rozwiązany Partycje w Windows 7 RC (rozwiązany) (/partycje-w-windows-7-rc-rozwiazany-827-t) |
Partycje w Windows 7 RC (rozwiązany) - emperex - 31.07.2009 10:54 Witam, wczoraj pewien gościu zainstalował mi 7 Rc na zupełnie nowym komputerze. Dysk twardy (500GB) był zupełnie nowy, nie formatowany. W oknie gdzie się ustawiało partycje wybrał jedną ~170GB i tam miał się system zainstalować i drugą ~300 GB. Myślałem, że to będzie wygłądało tak, że będzie dysk c 170GB i w nim system oraz d 300GB na moje pliki. Dzisiaj patrzę i widzę tylko dysk c który ma 300GB. Jeszcze było by ok gdyby nie było w nim tych wszystkich program filesów itd. Screeny: http://www.freeimagehosting.net/image.php?12ee7ab3e1.jpg http://www.freeimagehosting.net/image.php?3a66db0ffe.jpg Co mogę zrobić? Jeszcze nie mam zainstalowanych żadnych programów, więc mogę reinstalnąc Windowsa, ale jak jest inny sposób to proszę o pomoc! Edit: I jeszcze jedno, w okienku Komputer pokazuje mi stację dyskietek, a ja takowej nie posiadam. Czy to tak zawsze pokazuje czy jakiś błąd? RE: Partycje w Windows 7 Rc - Dzejkop - 31.07.2009 10:57 diskmgmt.msc w uruchom i zobacz czy masz jakieś nie wykorzystane miejsce, czyli miejsce na nową partycję. Możliwe że ta która miała być na system nie jest utworzona. Albo inaczej. Daj screen z diskmgmt.msc RE: Partycje w Windows 7 Rc - emperex - 31.07.2009 11:03 (31.07.2009 10:57)kuba096 napisał(a): diskmgmt.msc w uruchom i zobacz czy masz jakieś nie wykorzystane miejsce, czyli miejsce na nową partycję. Możliwe że ta która miała być na system nie jest utworzona. http://www.freeimagehosting.net/image.php?71b229fe10.jpg RE: Partycje w Windows 7 Rc - Dzejkop - 31.07.2009 11:12 O.O dziwne trochę to. Skoro mówisz, że możesz zrobić jeszcze formata, to nagraj obraz GParteda na płytkę i zabotuj z niej komputer, a następnie sformatuj obecne i utwórz nowe partycje (oczywiście na NTFS!). Podczas instalacji 7 powinieneś mieć dwie partycje, wybierz tą którą chcesz. Może ktoś coś jeszcze wymyśli, więc poczekaj, mi takie rozwiązanie przyszło do głowy. RE: Partycje w Windows 7 Rc - emperex - 31.07.2009 11:18 Rozumiem o co chodzi, ale nie wiem czy będę potrafił tak zrobić. To czekam na ewentualne inne propozycje. Pozdrawiam RE: Partycje w Windows 7 Rc - slawektor - 31.07.2009 11:29 (31.07.2009 10:54)emperex napisał(a): Witam,gościu niech tego już lepiej nie robi (31.07.2009 11:18)emperex napisał(a): Rozumiem o co chodzi, ale nie wiem czy będę potrafił tak zrobić. na twoim miejscu zainstalowałbym to jeszcze raz , to ci powinno pomóc ,,Poradnik komputerowy dla każdego - Instalacja i formatowanie''masz wszystko fajnie prosto opisane ,powinieneś sobie dać radę Tutaj RE: Partycje w Windows 7 Rc - emperex - 31.07.2009 11:41 Cytat:gościu niech tego już lepiej nie robiGościu fajny gość Z reinstalacją nie powinienem mieć problemów tylko jak ja mam wybrać te partycje, żeby było dobrze? Zrobić tą niby partycje na system (z 30GB?), zrobić drugą © z 170GB, i trzecią (d) 300GB. I to powino chodzić tak jak myślę? RE: Partycje w Windows 7 RC - Dzejkop - 31.07.2009 12:16 Mam inny pomysł. Podczas instalacji masz już 2 partycje, tak więc sformatuj je. Tam chyba będzie przycisk format. Jak je sformatujesz, wybierz jedną i powinno grać. RE: Partycje w Windows 7 RC - emperex - 31.07.2009 12:23 (31.07.2009 12:16)kuba096 napisał(a): Mam inny pomysł. A jak wyjdzie znowu to samo? Bo tak samo było robione z taką różnicą, że nie było jeszcze partycji. Jak wy instalowaliście to jak daliście jakąś partycje gdzie ma być system to wam ją dało jako dysk C? RE: Partycje w Windows 7 RC - Dzejkop - 31.07.2009 12:47 (31.07.2009 12:23)emperex napisał(a):(31.07.2009 12:16)kuba096 napisał(a): Mam inny pomysł. Ja mam taki podział partycji - F - To Windows 7 (w oknie Komputer jest etykieta C a pod XP F) C - Tu jest pod XP C a pod 7 D E - Partycja na inne programy. Zainstalowałem 7 na F i wszystko działa normalnie. Co tego czy jeśli będzie tak samo - możesz spróbować. Wątpię żeby było tak samo, jeśli sformatujesz je jeszcze raz w instalatorze. RE: Partycje w Windows 7 RC - emperex - 31.07.2009 13:47 Dobra to chyba zainstaluje od nowa. Ale to dopiero wieczorem, więc inne pomysły również mile widziane. RE: Partycje w Windows 7 RC - Skymad - 31.07.2009 13:59 W takim układzie najlepiej po prostu przeinstalować Proponuję: C: na system 50GB D: na wszystko 200GB E: na wszystko #2 200GB F: a to w razie co, np jak byś chciał coś testować 50GB RE: Partycje w Windows 7 RC - emperex - 01.08.2009 10:04 Jestem po reinstalacji systemu. I już wiem jak to działa. Jeśli ktoś dzieli partycje przy instalacji to niech czyta. Wybierająć pierwszą partycje wyskakuje okienko w stylu, że system może stworzyć osobną partycje dla siebie. I klikamy ok i się tworzą 2 partycje, ta co wybraliśmy i ta dla systemu (100MB). Tej dla systemu nie będziemy widzieć potem, będzie tylko nasza partycja jako dysk C. No i np. tworzymy sobie następną partycje i chcemy żeby była D. I tu chyba nie mamy wpływu na to czy to będzie C czy D. Ja zrobiłem 2 partycje, najpierw mniejszą (miała być C) potem większą która miała być D. I wygląda na to że system tworzy się na największej partycji i ona jest jako C czyli mi zamieniło znowu. Ale już zostawiam tak jak jest. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Problem rozwiązany. |