Zaniżony indeks wydajności, oraz niepasujączy klucz Windowsa - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Zaniżony indeks wydajności, oraz niepasujączy klucz Windowsa (/zanizony-indeks-wydajnosci-oraz-niepasujaczy-klucz-windowsa-8157-t) |
Zaniżony indeks wydajności, oraz niepasujączy klucz Windowsa - Eden Prime - 01.08.2010 18:06 Witam mój poprzedni laptop Toshiba A200-1S9 (C2D 2x1.66Ghz ,2GB Ram, SMART Hard Drive 160GB, ATI Radeon HD 2600 256mb własnej) w Windows 7 32 bit wersja US Professional dawał indeks na poziomie 4.6. Teraz mam MSI EX628 (C2D 2x2.53 Ghz, 3GB Ram, Dysk 500GB, ATI Radeon HD4670 1GB pamięci własnej) i wynik TYLKO 5.4 w Windows 7 x64 wersja US Professional. Chciałem zainstalować wersję x86 tego Windowsa ale niestety mam jeden klucz do wersji x86 i x64 i klucz ten o dziwo nie pasuje gdy instaluję tego Windowsa (x86) na procesorze x64. Wcześniej używałem tego klucza dla Toshiby (x86) i wszystko pięknie śmigało. Obecnie jadę na sterownikach x86 na Win7 x64 ponieważ na MSI.com nie ma żadnych sterowników pod Win7 x64. Czy to tu leży problem? RE: Tylko 5.5 w indeksie wydajności Windows? - War_3_ - 01.08.2010 18:13 Zacznijmy od tego, że indeks podaje najniższy wynik testu wydajności. Powiedzmy możesz mieć zarąbisty sprzęt, ale wolny dysk i już indeks Ci spada o 1-2 punkty nawet. Co do klucza - rozumiem, że zmieniłeś laptopa, a tamten laptop miał preinstalowany system? W tej sytuacji klucz mógłby sprawiać problemy. Czy masz klucz na nowym lapku do Sevena? Czy wersje językowe (np. enUS, enGB, DE, PL) się zgadzają? RE: Zaniżony indeks wydajności, oraz niepasujączy klucz Windowsa - fourup - 01.08.2010 19:10 Jeśli to jest system w wersji OEM to instalacja na pierwszym komputerze wykluczyła możliwość aktywacji systemu na innych. Zgodnie z licencją wersji OEM jeden klucz pozwala na instalację na jednym komputerze, bez możliwości przeniesienia instalacji na inną maszynę. Może to właśnie o to chodzi... RE: Zaniżony indeks wydajności, oraz niepasujączy klucz Windowsa - Eden Prime - 02.08.2010 06:18 Jeśli chodzi o wersję (typ?) Windows 7 to jest to normalny BOX z US. Tak Toshiba miała preinstalowaną Vistę Home Premium PL w wersji OEM wraz z płytą recovery i na nią zainstalowałem (nie upgrade'owałem) Win7 US Professional x86. Teraz natomiast ze względu na brak sterowników x64 do Win7 na laptopie MSI chciałem postawić system x86 na laptopie MSI z procesorem x64 niestety klucz jest nieprawidłowy. Dodam że mam drugiego Win7 US x86 i x64 (spzedawane razem z jednym kluczem) który był w folii i klucz również nie działa. |