Problem z boot'owaniem Windows 7 z XP i Ubuntu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Problem z boot'owaniem Windows 7 z XP i Ubuntu (/problem-z-boot-owaniem-windows-7-z-xp-i-ubuntu-8092-t) |
Problem z boot'owaniem Windows 7 z XP i Ubuntu - szady - 29.07.2010 16:39 Więc tak. Zrobiłem lekkie odświeżanie paru systemów w ramach wolnego czasu wakacyjnego. Zacząłem Od reinstalacji Windowsa XP (format + i świeża instalacja systemu). Jak można się domyśleć bootloader z Windows 7 został zastąpiony przez odpowiednik Windowsa XP. Ale wtedy jeszcze nic z tym nie robiłem. Chciałem zainstalować ubuntu co z reszta zrobiłem. Przewidywałem, że jego program boot'ujący rozpozna Windows 7, ale się myliłem. Na początku spróbowałem problem rozwiązać ze strony linuxa: *poprzez wpisanie update-grub (czy jakoś tak) *i modyfikowanie pliku grub.cfg poprzez dodanie tam wpisu o Windowsie 7 ale po jego wybraniu w menu zawsze załączał sie Windows XP Następnie próbowałem zmodyfikować BOOT.ini na XP do momentu jak gdzieś przeczytałem, że nie tędy droga. Spróbowałem wieć włożyć płytę z "7" i z niej przywrócić opcje boot'owania ale pomimo zapewnień instalatora nowej wersji OS Microsoftu, że wystarczy ponownie uruchomić komputer by zmiany zostały wprowadzone nic się nie stało. Po tym jak przeczytałem w necie i na części postów na tym forum próbowałem sprawę rozwiązać poprzez program EasyBCD 2.0 Jednak mimo ustawienia w nim opcji rozruchowych, nadal sprawa wygląda tak samo. Z góry dziękuje za pomoc. |