Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? (/jak-zmienic-nazwe-polaczen-sieciowych-8035-t)

Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 27.07.2010 06:13

Witam,

Windows tworzy domyślną nazwę sieci, z którymi się łączymy i je automatycznie numeruje.
Np Połączenie szerokopasmowe 2... wkurza mnie ta 2 i chciałbym by było tylko napisane: Połączenia szerokopasmowe.
Jak usunę i dodam kolejny raz to samo połączanie, to się nazywa Połączenie szerokopasmowe 3.
Tak samo jest z każda siecią wifi
Jak mogę się pozbyć tych numerków?. Windows musi je gdzieś zapisywać
Pozdrawiam

RE: Domyślne numerowanie połączeń sieciowych - stingear - 27.07.2010 06:29

Musisz zrobić tak. Kliknij ikonę połączenia sieciowego w TRAY'u(po prawej na dole obok zegara) i wybierz "Centrum sieci i udostępniania".
Następnie po lewej będziesz miał listę dostępnych opcji, wybierz z niej "Zmień ustawienia karty sieciowej" i pojawi Ci się folder z Twoimi połączeniami sieciowymi itp. Tam kliknij PPM "Połączenie szerokopasmowe 2" i z podmenu wybierz "Zmień nazwę". Wpisz co Ci się podoba i kliknij "Enter". Teraz to połączenie ma taką nazwę, jaką Ty chcesz. Możesz tak zrobić z każdą kartą sieciową widoczną w tym folderze. Np połączenie sieci bezprzewodowej na WiFi, połączenie lokalne na LAN itp.

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 27.07.2010 07:21

Witam,
Dziękuje za odpowiedz,
Jak już napisałem"...nazw domyślnych przez windows"
Nie potrzebnie zmieniłeś nazwę tematu, bo to, o co pytam jest zupełnie czymś innym. Mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie problemem

załączam screen, by lepiej zobrazować problem Uśmiechnięty

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - bodziulla - 27.07.2010 08:35

Hej.
Nazwę połączenia możesz zmienić, ale tę cyfrę poniżej niestety nie. Prawdopodobnie a raczej na pewno jest to drugie utworzone połączenie a z pierwszego musiałeś zrezygnować lub cokolwiek innego zrobiłeś. Przy tworzeniu nowego połączenia system ma w pamięci kolejność przypisanych numerów dla kolejnych poszczególnych połączeń Cwaniak
Pzdr

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 27.07.2010 08:39

Witaj Bodziu,

Nie da się jakoś wyczyścić tej pamięci? albo chociaż zmodyfikować?

pozdrawiam

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - StoProcent - 27.07.2010 21:27

Bym Ci pomógł ale z mojej wiedzy niestety to musi Cię wkurzać bo to tak po prostu się numeruje...

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 27.07.2010 21:28

Dzięki za chęci Uśmiechnięty

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - StoProcent - 27.07.2010 21:37

Czyli uwierz w to że Cię to będzie nękało Zacieszacz.. nie zmienisz tego Cwaniak

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - stingear - 28.07.2010 07:12

Wiem jak to zrobić, żeby zmienić tą nazwę. Wchodzisz w "Centrum sieci i udostępniania", klikasz ikonę swojego połączenia, pojawia się nowe okienko i tam zmienisz zarówno nazwę, jak i ikonę połączenia.
[attachment=1297]

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - slawektor - 28.07.2010 07:25

(27.07.2010 06:13)GaryFisher napisał(a):  Np Połączenie szerokopasmowe 2... wkurza mnie ta 2 i chciałbym by było tylko napisane: Połączenia szerokopasmowe.
Jak usunę i dodam kolejny raz to samo połączanie, to się nazywa Połączenie szerokopasmowe 3.
Tak samo jest z każda siecią wifi
Jak mogę się pozbyć tych numerków?. Windows musi je gdzieś zapisywać
Pozdrawiam

Tutaj też można scalić lub usunąć:

[Obrazek: 94388897.png]

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 28.07.2010 08:35

Dziękuje, dokłądnie o to chodziło - nie myślałem, że to takie proste jestUśmiechnięty

Spodziewałem się grzebania w notatniku, albo polecenia w wierszu poleceń.

Jednak nie będzie nękało - ha ha Uśmiechnięty i dało radeZadowolony

Dziękuje...
Witam ponownie,

Mam jeszcze pytanie, do czego służy w/w opcja scal połączenia?
Czy w moim przypadku, mogę sobie dodać kilka nadajników do mojego połączenia szerokopasmowego, żeby się sam łączył?
pozdrawiam

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - stingear - 28.07.2010 10:50

Jak masz dwa połączenia, na jednym internet, na drugim LAN, to łącząc je tworzysz jedną wspólną sieć.

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - GaryFisher - 28.07.2010 11:00

Aha,
dziękuje...Rozumiem o co chodzi.

A Czy jest możliwość przypisania, nadajników wifi do połączenia szerokopasmowego?

Bo za każdym razem muszę wybierać nadajnik do łączenia się, on strasznie długo się łączy z siecią wifi i tak jest komunikat, że jest ograniczona łączność z tą siecią, a później i tak musze wybrać opcje połącz z połączeniem szerokopasmowym i dopiero wtedy jest internet. Mam nadzieje, ze dość czytelnie wyjaśniłem o co mi chodzi. Da się coś z tym zrobić?

pozdrawiam

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych? - stingear - 28.07.2010 12:43

Wydaje mi się że raczej nie, aczkolwiek nie ma do dyspozycji żadnego połączenia szerokopasmowego aby to sprawdzić.

RE: Jak zmienić nazwę połączeń sieciowych?(rozwiązany) - GaryFisher - 28.07.2010 13:02

Mimo wszystko Bardzo Dziękuje StingearUśmiechnięty