Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg (/jak-nagrac-bootowana-plyte-windows-7-z-obrazu-nrg-7985-t)

Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 24.07.2010 19:02

Tak jak w temacie. Mam programy ashampoo i daemon. Z góry dziękuje za pomoc. A z dodatkowych info to chciałem zrobić formata ale właśnie nie umiem wypalić tego wina. Pytajcie jak czegoś nie wiecie. Uśmiechnięty

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - dyzio2 - 24.07.2010 19:54

Nagrasz tym >>> http://www.dobreprogramy.pl/ImgBurn,Program,Windows,13049.html

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - OBCY1910 - 24.07.2010 20:14

(24.07.2010 19:02)huuuubert napisał(a):  Tak jak w temacie. Mam programy ashampoo i daemon. Z góry dziękuje za pomoc. A z dodatkowych info to chciałem zrobić formata ale właśnie nie umiem wypalić tego wina. Pytajcie jak czegoś nie wiecie. Uśmiechnięty

Hej chopaku jaki masz program do nagrywania iso, czyli obraz płyty.

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 24.07.2010 21:02

Tylko jak zamontuje ten obraz w demonie to jak wejdę w Mój Komputer i kliknę na ikonę z tym zamontowanym winem to otwiera mi się normalnie płyta z plikami zamiast np jakiegoś instalatora czy coś. tak ma być?

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - ihatebuffering - 24.07.2010 22:56

Tylko po co montujesz obraz Windowsa, jeśli chcesz go zainstalować ? Zainstalować Windowsa możesz jedynie z napędu fizycznego lub pendriv'a, a nie napędu wirtualnego. W programie ashampo robisz tak:
Cytat:Mini tutek dla Ciebie Cwaniak
[Obrazek: asdjw.jpg]
[Obrazek: obrazkv.jpg]

I potem tylko klikasz dalej i obraz się nagrywa, nie rozpakowujesz go tylko wypalasz ten plik .iso/bin itp .

W tym wątku było to opisane:
Jak poprawnie nagrać płytę bootowalną?

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 25.07.2010 12:32

Właśnie to jest obraz w .nrg i w ashampoo się go nie da nagrać. Więc pomyślałem, że zamontuje go w daemonie i przegram z wirtualnego dysku na normalny. I jak już napisałem : Tylko jak zamontuje ten obraz w demonie to jak wejdę w Mój Komputer i kliknę na ikonę z tym zamontowanym winem to otwiera mi się normalnie płyta z plikami zamiast np jakiegoś instalatora czy coś. tak ma być?

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - ihatebuffering - 25.07.2010 12:58

Nie wiem czy to zadziała, ale możesz spróbować zmienić rozszerzenie obrazu płyty z nrg na iso i wtedy otworzyć obraz w Ashampo. Jeśli nadal nie będzie działać to zmień rozszerzenie na oryginalne i zainstaluj darmową wersję nero (trial itp). Wtedy będziesz pewny, że płyta będzie bootowalna. Kiedy skopiujesz pliki na dysk a potem je nagrasz, płyta może nie bootować. A to czy pojawia się menu czy nie, to akurat zależy od obrazu płyty. Standardowo powinno otwierać się menu autorun.

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 25.07.2010 13:09

A to jak się nie otwiera to płyta i tak będzie bootowana? Znaczy czy odpali, bo chciałem wyrzucić z C XP i zastąpić 7. Czyli ok. Ściągam Nero 10.0.10500 Lite bo to chyba najpewniejsze rozwiązanie, tylko niech ktoś mi jeszcze powie co zrobić w tym nero bo nie chce czegoś popsuć, a u mnie to wrodzone.

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - ihatebuffering - 25.07.2010 13:32

Zaraz pobiorę nero i Ci wyjaśnię. Te Nero Lite jest tak upośledzone, że nie ma opcji nagraj obraz płyty O,o. Pobierz sobie Nero burning rom w wersji trial. Nero Burning Rom pobierz.

Teraz otwierasz Nero Burning Rom, na pasku klikasz Nagrywarka, Nagraj plik obrazu, zaznacz opcję Zakończ dysk, nagrywaj możliwie najmniejszej prędkości. Zapobiegnie to problemów z bootowaniem Windowsa. Pozdrawiam.

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 25.07.2010 15:20

Ok tylko jest problem, bo jak chciałem zainstalować te nero to mi prosi o nr. seryjny, a 1 nie mam oryginalnego wina a 2 to to, że kartka na której był napisany przepadła....

RE: Jak nagrać bootowaną płytę Windows 7 z obrazu .nrg - huuuubert - 25.07.2010 15:51

Ja nie robiłem tego obrazu tylko go pobrałem stąd: http://tor renty.org/torrent/424497 Zaraz napisze co wyszło z kolejnego NERO, tylko je zainstaluje... Przy 66% wyskakuje błąd. Error code: 23 i tyle by bylo po moim Win 7...