![]() |
Rozwiązany Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświeżaniem (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświeżaniem (rozwiązany) (/monitor-samsung-syncmaster-959nf-problem-z-odswiezaniem-rozwiazany-7973-t) |
Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświeżaniem (rozwiązany) - RafTen - 24.07.2010 12:14 Witam, 2 dni temu zakupiłem Windows 7 Home Premium 64 i niestety mam problem z ustawieniem częstotliwości odświeżania dla mojego starego, ale bardzo dobrego monitora CRT - Samsung SyncMaster 959NF. Pod Windowsem XP częstotliwość odświeżania ustawiona była na 120 hertz i wszystko działało i wyglądało świetnie. Niestety po przesiadce na Windows 7 okazało się, że maksymalna częstotliwość odświeżacza jaką da się ustawić wynosi jedynie 70 hertz i niestety nie wygląda to zbyt dobrze, a po 15 min. korzystania z komputera czuję, że moje oczy wypływają. Jak się niestety okazało firma Samsung nie wypuściła sterowników dla tego monitora dla Windows Vista/7. Czy jest jakaś możliwość żeby obejść ten limit bez konieczności instalacji sterowników? Niestety nie znam się na tyle dobrze żeby zaradzić coś samemu a poszukiwania rozwiązania przez Google też nie przyniosły rezultatu. Monitor sprawował się do tej pory bardzo dobrze i nie chcę go zamieniać na LCD. Byłbym wdzięczymy za każdą możliwą pomoc. RE: Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświerzaniem - bodziulla - 24.07.2010 14:40 Hej. Z mojego doświadczenia z jakim się spotkałem przyczyna leży w sterownikach wbudowanych w systemie windows (moje sugestia ponieważ podczas instalacji już potrafi przypisać rozdzielczość wraz z odświeżaniem) lub w sterownikach ATI, NVIDIA. Zauważyłem jedną rzecz odnośnie odświeżania można tym manipulować, ale równocześnie musisz zminiejszać/ zwiększać rozdzielczość wtedy można ustawiać inne odświeżanie. Ale chyba teraz z założenia wychodzą, że standardowa rozdzielczość 1024/ 768 powinna mieć odświeżanie 60/ 70 MHz i/ lub z tego też wychodzą, że mało kto ma teraz CRT lub chce się go pozbyć. To jest moja opinia, bo próbowałem wszystkiego aby mieć identycze odświeżanie na CRT, ale nic nie dało. Pzdr RE: Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświeżaniem - ihatebuffering - 24.07.2010 15:27 Nie podałeś najważniejszego, modelu karty graficznej. Jeśli masz Geforce, to pobierz najnowsze sterowniki dla twojej karty. W panelu sterowania Nvidii możesz utworzyć niestandardową rozdzielczość z odpowiednim odświeżaniem. Spróbuj. RE: Monitor Samsung SyncMaster 959NF - problem z odświeżaniem - RafTen - 24.07.2010 16:02 Pogrzebanie w sterownikach karty podziałało. Temat do zamknięcia, wielki dzięki! ![]() |