Problem z literą "ś" - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Problem z literą "ś" (/problem-z-litera-s-7915-t) |
Problem z literą "ś" - ostateczny - 21.07.2010 17:01 Mam nietypowy problem. Mianowicie, żeby napisać literę "ś" potrzebuję wcisnąć kombinację klawiszy alt+win+s. Inne polskie znaki można napisać normalnie. Duże "Ś" też daje się napisać normalnie, problem jest tylko z małym. Ustawienia klawiatury są prawidłowe, nie mam pojęcia w czym jest problem. Nie jest to też raczej żaden skrót, bo kombinacja alt+s nie powoduje żadnej akcji. Może ktoś spotkał się z czymś takim i potrafi pomóc. RE: Problem z literą "ś" - fourup - 21.07.2010 20:58 Prawdopodobnie jakiś proces przechwytuje przerwania klawiatury w poszukiwaniu "swoich" skrótów. Najczęściej za literkę ś odpowiedzialny jest ATI Catalist. Jeśli posiadasz właśnie kartę ATI - wyłącz skróty klawiszowe w Catalist Center i problem powinien się rozwiązać. Jeśli nie masz ATI - trzeba poszukać który proces przechwytuje kombinację AltGr+S i w ustawieniach tegoż programu szukać rozwiązania. RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 22.07.2010 09:47 Faktycznie mam ATI i wiem, że czasem Catalyst czasem korzysta z tego skrótu, ale sprawdziłem to jako jedną z pierwszych rzeczy. Skrót nie jest przypisany do ATI. Jak można sprawdzić do czego jest przypisany, skoro po naciśnięciu kombinacji nic się nie dzieje? RE: Problem z literą "ś" - bodziulla - 22.07.2010 14:22 Hej. Tak jak kolega wspomniał powyżej. Musisz wejść w ustawienia ATI i tam masz zakładkę HotKey i zmieniasz skrót klawiatury lub usuwasz Tzn co się nie dzieje? RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 22.07.2010 14:48 (22.07.2010 14:22)bodziulla napisał(a): Hej. Tak jak napisałem wyżej - sprawdziłem czy ATI nie ma przypisanego tego skrótu i nie ma. Moja karta to Radeon HD 4670. Kiedy wciskam alt+s nic się nie dzieje, po prostu nic, nie włącza się żadna aplikacja, nie zmieniają sie ustwienia, nie dzieje się nic. RE: Problem z literą "ś" - bodziulla - 22.07.2010 14:51 A chcesz aby się coś zmieniało?. Bo wiem, że ten skrót w przeglądarce IE daje możliwość pokazania zakładek Bo teraz już nie rozumiem, masz niemożność pisania "ś" w wordzie itp RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 22.07.2010 16:01 (22.07.2010 14:51)bodziulla napisał(a): A chcesz aby się coś zmieniało?. Bo wiem, że ten skrót w przeglądarce IE daje możliwość pokazania zakładek Nie, nie chcę, żeby coś się zmieniało. Chcę tylko móc pisać normalnie "ś" w edytorach tekstu i wszędzie indziej. Właśnie tak, nie mogę normalnie uzywając kombinacji altgr+s pisać litery ś w wordzie itp. Mogę normalnie napisać duże Ś, ale małego nie mogę. RE: Problem z literą "ś" - bodziulla - 22.07.2010 16:04 Hm dziwne, ale może to być prozaiczne. Jakie alt naciskasz?. Spróbuj z "alt" samym, ale prawym?. RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 22.07.2010 17:09 (22.07.2010 16:04)bodziulla napisał(a): Hm dziwne, ale może to być prozaiczne. Jakie alt naciskasz?. Spróbuj z "alt" samym, ale prawym?. Wiem, że to może być prozaiczne, ale już mnie od tej prozaiczności leb boli. Naciskam AltGr+s, samo Alt+s też nic nie daje. Najciekawsze jest, że duże Ś pisze się normalnie. RE: Problem z literą "ś" - bodziulla - 22.07.2010 17:29 Oki spróbujemy, żeby Ciebie łeb nie bolał Możesz mi dać lub pokazać w screenie jakie masz aplikacje? RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 22.07.2010 17:53 Proszę bardzo RE: Problem z literą "ś" - Deron - 22.07.2010 20:51 Zmień klawiaturę, albo jeśli masz lapka podłącz dodatkowa klawiaturę i wówczas zobacz RE: Problem z literą "ś" - stingear - 22.07.2010 20:58 Wejdź w CCC i wyłącz całkowicie klawisze skrótów, problem ustąpi. Do pisania polskich znaków używaj prawego ALT'u, gdyż lewy jest funkcyjnym do obsługi menu itp. [attachment=1259] RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 23.07.2010 08:00 (22.07.2010 20:58)stingear napisał(a): Wejdź w CCC i wyłącz całkowicie klawisze skrótów, problem ustąpi. Do pisania polskich znaków używaj prawego ALT'u, gdyż lewy jest funkcyjnym do obsługi menu itp. Klawisze skrótów w CCC już od dawna wyłączone. To była jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem, kiedy stwierdziłem problem. Do pisanie polskich znaków zawsze używam prawego Alt. RE: Problem z literą "ś" - stingear - 23.07.2010 21:10 Czyli masz jeszcze jakąś inną aplikację która ma funkcję klawiszów skrótu. Np. Daemon Tools albo coś innego. Poszukaj. RE: Problem z literą "ś" - bodziulla - 23.07.2010 21:19 Hej. Wiesz co jak na razie nie umiem się doszukać w jakiej aplikacji powoduje Tobie konflikt. Zobacz może w Notepad zakładka ustawienia/ preferencje/ ogólne. Jest tam opcja alt lub f10 zobacz czy nie masz tego włączonego? RE: Problem z literą "ś" - ostateczny - 24.07.2010 11:32 (23.07.2010 21:19)bodziulla napisał(a): Hej. Sprawdziłem nie mam. Sprawdziłem też wszystkie skróty w Notepadzie i to też nie tutaj go boli. do stingear - Deamona instalowałem dużo później po stwierdzeniu problemu. |