![]() |
Wolny transfer przez USB 2.0 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Wolny transfer przez USB 2.0 (/wolny-transfer-przez-usb-2-0-7707-t) |
Wolny transfer przez USB 2.0 - kusay - 10.07.2010 11:27 Witam Na wstępie napiszę że mam płytę główną Asus p5kpl -am se http://www.neo24.pl/plyta-glowna-asus-p5kpl-am-se.html Posiadam w swoim komputerze usb 2.0 ale jeszcze nigdy nie miałem transferu z różnymi urządzeniami, które tez posiadają usb 2.0 , większego niż 3MB/s a z reguły to był 1,2MB/s [attachment=1213] zaczyna mnie to dobijać bo jak kopiuje duży plik to muszę czekać godzinami :/ W biosie mam włączone usb 2.0 i hi-speed[attachment=1216], w menedżerze wygląda to tak [attachment=1212] Już się oczytałem dużo u wujka google i nic nie znalazłem co by rozwiązało problem, aktualizowałem bios i nic, sterowniki od płyty mam automatycznie w Windowsie 7 32b bo przy próbie instalacji nowych sterowników od producenta pyta mi się czy zamienić sterowniki na starsze. Bladego pojęcia nie mam co jest nie tak RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - ihatebuffering - 10.07.2010 12:38 Najlepiej zaktualizuj sterowniki do magistrali USB, według tej porady Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada). Napisz jakie będą efekty. A nie uwzględniasz może uszkodzenia fizycznego portów? Czy problem występował na każdym systemie/urządzeniu? RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - kusay - 11.07.2010 10:53 Sprawa wygląda tak, że zaktualizowałem sterowniki magistrali i nic to nie zmieniło, porty raczej nie są uszkodzone bo na wszystkich sześciu jest tak samo, po dokładnym sprawdzeniu pendrive jednak ma już dobre prędkości (20MB/s i 6MB/s out i in), sprawdziłem jeszcze raz specyfikacje swojego aparatu i ma usb 2.0 ale full speed :/ więc to by się wyjaśniło, tylko jeszcze kwestia nokii n97 która posiada usb 2.0 hi-speed a prędkości to wysyłanie ok 5MB/s i odbieranie ok 2,5MB/s RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - bodziulla - 11.07.2010 11:20 Hej. Pytanie odnośnie Nokii i jej transferu czy jest napisane w instrukcji lub gdziekolwiek do 5/MBs czy około bo to jest różnica i to bardzo duża. Skąd masz te dane, że ma być taki transfer?. RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - kusay - 11.07.2010 11:57 nie jest tam napisane, podane prędkości to rzeczywiste prędkości przesyłu, w specyfikacji jest tylko napisane "USB High-Speed 2.0 (złącze micro USB) ". Moim zdaniem przy tym usb, które może mieć max 60MB/s przesyłu prędkość powinna być o wiele większa od istniejącej, wiadomo że można pomarzyć o 60MB ale ze 20MB/s powinno być, no chyba że zakres prędkości przy tym typie usb to 1,5 - 60MB/s :/ co moim zdaniem jest porażką. RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - bodziulla - 11.07.2010 13:33 No tam masz rację, ale niekiedy na innym kompie jest taki transfer a na innym już nie. Nie wiem od czego to zależy, ale myślę że może to być spowodowane jakimś komponentem w sprzęcie i już mamy mniejszy transfer. Zauważyłem, że jak ktoś kupuje sprzęt wg swoich parametrów/ podzespołów inaczej to działa (prawidłowo) a inaczej jak masz sprzęt kupiony w całości zalecany przez kogoś (sklep a raczej producent wprowadzający model). RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - kusay - 11.07.2010 15:33 szukając po opiniach nokii n97 to raczej takie transfery ona ma :/ z resztą ta nokia nie ma bogatych opinii bo model wypuścili nie udany, najwyraźniej to wina komponentów telefonu, jak będę chciał zapełnić te 32GB pamięci to muszę dzień wolnego wziąć ![]() Podsumowując już wiem co i jak więc można zamykać temat jakby co ![]() RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - amaalb - 21.11.2011 12:14 Mam podobny problem, max prędkość jaką mam na USB to 5 MB/s ale przeważnie jest to coś w okolicach 1MB/s. Często podłączając sprzęt na USB (jakikolwiek) wyświetlany jest monit "Twój sprzęt może działać szybciej". ![]() kusay, jak rozwiązałeś swój problem? Mam Win 7 64 bity ULTIMATE i lapka HP compaq 6720s (do którego teoretycznie nie ma dedykowanych przez HP sterowników pod ten system) T9300 i 4GB RAM Zaznaczę jeszcze że mając XP sp 3 te same urządzenia działały znacznie szybciej (nie pamiętam dokładnych wartości ale na pewno nie czekałem 14 min żeby zgrać 700 MB ![]() RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - kisiu8a - 22.11.2011 18:58 Witam! mam pendriva 4 Gb Kingstona data traveler102 i transfer przy zapisie prawie 5MB/s przy kopiowaniu filmu 600Mb natomiast przy zapisie na dysk transfer wynosi ok 16MB/s, dodam że ma on usb 2.0 a wg firmy transfer zapis/odczyt 10/10MB/s.Nie należy zapominać o dyskach i szybsze to i transfery będą inne.System mam win7 ultimate 64 bit.Co się tyczy sterowników to też mam Asusa ale na Amd i po wgraniu systemu wgrywałem sterowniki do usb /mam3.0/ i poszło bo teraz są oddzielne czipsety chyba JMicron-a. RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - amaalb - 23.11.2011 09:24 Mam dysk twardy ST9500420ASG SEAGATE'a, więc mój dysk nie powinien być problemem, nieliczne są szybsze no i SDD. (Tak by the way, WTF z cenami dysków, ja ten dysku kupiłem za 230 zł:O a tu 500 zł teraz kosztuje) RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - thermalfake - 23.11.2011 22:49 (22.11.2011 18:58)kisiu8a napisał(a): Witam! Hmm dosyć dziwne, wszędzie podają odczyt/zapis 5/10MB/s a wg testów np Atto to jest 10/20MB/s. Spróbuj aplikacje typu TerraCopy. Pendraki do testów producenckich przygotowywane są na dość specyficznych sprzętach i nie każdemu będzie dane wykręcać identyczne wyniki. Na ogólną szybkość składają się sterowniki, chipset i kontroler usb. Cytat:Co się tyczy sterowników to też mam Asusa ale na Amd i po wgraniu systemu wgrywałem sterowniki do usb /mam3.0/ i poszło bo teraz są oddzielne czipsety chyba JMicron-a.Chipset płyty głównej (min mostek północny i południowy) to jedna rzecz a kontroler usb to co innego. AMD wypuszcza już chipsety ze zintegrowanymi kontrolerami ale w Twoim wypadku może być to zastosowany zewnętrzny kontroler. Chipset <> kontroler. RE: Wolny transfer przez USB 2.0 - kisiu8a - 24.11.2011 11:24 Witam! Ja tam nie jestem komputerowcem toteż i nazwy albo wyrażenia nie zawsze mogą być konkretne ale chyba każda pomoc jest mile widziana/chyba/. |