Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f)
+---- Wątek: Rozwiązany Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego (rozwiązany) (/realtek-hd-alc888-brak-dzwieku-przestrzennego-rozwiazany-7645-t)

Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego (rozwiązany) - golw - 07.07.2010 18:49

Witam kupiłem na dniach zestaw kina domowego LG HT904 połączyłem go z komputerem za pomocą kabla HDMI wychodzącego z GeForca GTX285 połączonego kabelkiem S/PDIF z płytą główną FOXCONNa N68S7AA. Dźwięk jest tylko nie działa poprawnie tzn działa jedynie 2-kanałowo.We właściwościach Realtek Digital Output test dźwięku DTS i Dolby Digital wszystkie głośniki się odzywają.
[Obrazek: 411278273887.jpg]
Natomiast w testach częstotliwości próbkowania oraz w normalnym użytkowaniu odzywają się tylko dwa głośniki. Nie wiem czy przyczyna nie leży w ustawieniach zaawansowanych gdzie mogę wybrać jedynie dźwięk 2ch.
[Obrazek: 91_1278273887.jpg]
Próbowałem już różnych sterowników, tych najnowszych i starszych nic do tej pory nie pomagało.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam golw

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - House - 07.07.2010 21:42

W tych zakładkach, z których dałeś screena poszukaj opcji "Wypełnianie głośników". U mnie jest to w zakładce "Ulepszenia", u Ciebie powinno być w rozszerzenia. Realtek ma też chyba swoje zewnętrzne narzędzie IDT Audio. Wpisz start - idt audio, zobaczymy czy zainstalowało się wraz ze sterownikiem.

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - golw - 07.07.2010 22:44

Niestety nie mam czegoś takiego jak "Wypełnienie głośników", jest:
Otoczenie
Anulowanie głosu
Zmiana wysokości tonu
Equalizer
Virtual Surround
Wyrównanie głośności
Żadnego narzędzia IDT także nie ma.

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - ihatebuffering - 07.07.2010 22:48

Spróbuj pobrać ten kodek i w nim się pobawić ustawieniami przesyłu dźwięku prze HDMI AAC3 codec. Ogólnie zastanawia mnie, dlaczego podłączasz kino domowe(do PC chyba tylko po żeby przesyłać dźwięk z PC do głośników kina) przez hdmi? Nie lepiej bezpośrednio do karty dźwiękowej przez np złącze cyfrowe s/pdif, czyli te w 2 kolumnie od góry.
[Obrazek: asus-m4a88t-m-usb3_3.jpg]

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - golw - 07.07.2010 23:16

To dodam że przy wyjściu optycznym występuje ten sam problem.

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - ihatebuffering - 07.07.2010 23:20

Sprawdź ten tutorial .

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - golw - 08.07.2010 08:48

Także sprawdzałem, jeden post był na temat podobny do mojego a jego rozwiązanie
Cytat:Problem rozwiązany,usunąłem stare sterowniki wyczyściłem pozostałości "DriverSweeper" zainstalowałem nowe "Realtek HD Audio Driver R2.44" potem zainstalowałem kodeki "Win7codecs_v242" i wszystko działa że aż miło.
Nie sprawdziło się u mnie.

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - ihatebuffering - 08.07.2010 11:11

Jaką masz wersję sterowników Nvidia ?

RE: Realtek HD ALC888 brak dzwięku przestrzennego - golw - 15.07.2010 18:38

Trochę mnie nie było, ale wreszcie poradziłem sobie z tym problemem. Na pomysł wpadłem gdy Windows Media Centre poradził sobie z przestrzennym dźwiękiem. Pogrzebałem w ustawieniach AC3 i zadziałało. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam