Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP (/tworzenie-sieci-miedzy-windows-7-router-windows-xp-7563-t)

Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - Patonewski - 03.07.2010 18:30

Witam. Mam problem poruszany już w kilku tematach ale w żadnym nie znalazłem rozwiązania. Chciałbym się dowiedzieć jak (od podstaw) połączyć komputer stacjonarny z XP oraz laptopa z 7 ULTIMATE. Mam skonfigurowany router, włączone w nim DHCP.
Internet chodzi elegancko. Laptop łączy się przez Wi-Fi a stacjonarny przez LAN. Router to: Edimax 3G-6200n
Na obu komputerach jest Eset Smart Security 4.0. W połączeniu chodzi mi o transfer plików między komputerami.
Komputery w ogóle się nie widzą. Prosiłbym o dokładną instrukcję.

RE: Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - stingear - 03.07.2010 21:23

Po pierwsze musisz zrestartować Zaporę systemu Windows. Wyłącz ją, restart komputera i włącz ponownie. Dalsze instrukcje tu: Udostępnianie plików i drukarek w sieci.

RE: Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - Patonewski - 03.07.2010 21:32

Ehh zaporę mam wyłączoną, tylko w NODzie mam firewall (też wyłączony).

Apropo tego tutorialu to nie mam konta gościa w Odmowie dostępu do tego komputera z sieci.

edit: Udało mi się jakimś cudem zrobić że z XP wchodzę na 7, normalnie go pinguję, ale nie mam dostępu do udostępnionych partycji.
Gdy jestem na 7 i próbuję wypingować XP to mam 100% strat... zero reakcji, jakby nie istniał, a w tym czasie kopiuję z XP na 7.

RE: Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - stingear - 04.07.2010 19:48

Musisz pokombinować z ustawieniami na XP, bo jak sam widzisz, tak jakby coś Ci blokowało dostęp. Zaporę bez problemu możesz włączyć, będzie działała dobrze teraz. Logowałeś się na koncie gościa na W7?

RE: Tworzenie sieci między Windows 7-router-Windows XP - Patonewski - 05.07.2010 19:50

Ok przesłałem co miałem przesłać. Temat do zamknięcia Uśmiechnięty