Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Dziwny problem z uprawnieniami admina.. (/dziwny-problem-z-uprawnieniami-admina-7282-t)

Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - lb1991 - 18.06.2010 11:08

Witam serdecznie.
Od wczoraj jestem posiadaczka laptopa hp z systemem operacyjnym Windows 7 starter. Na komputerze jest tylko jedno konto użytkownika - (nie muszę chyba dodawać, ze administracyjne). Dzisiaj chciałam zainstalować internet orange za pomocą modemu bezprzewodowego orange zte mf636. Kiedy włożę go do portu usb, włączę instalacje pojawia się komunikat: APLIKACJA DOSTĘPOWA NIE MOŻE ZOSTAĆ ZAINSTALOWANA - NIE MASZ UPRAWNIEŃ ADMINISTRATORA. SKONTAKTUJ SIĘ ZE SWOIM ADMINISTRATOREM. Co zrobić? Przecież na komputerze jest tylko jedno konto, dlaczego jako admin nie mam uprawnień?
Proszę o pomoc!

RE: Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - stingear - 18.06.2010 11:33

Masz konto użytkownika z uprawnieniami administratora, a nie konto administratora. Proponuję wejść w Panel sterowania -> Użytkownicy i tam włączyć wbudowane konto administratora, przelogować się na nie, wszystkie dokumenty itp przenieść z pulpitu, folderu osobistego twojego użytkownika w inne miejsce, np na pulpit Administratora i znowu wejść w Panel i w Użytkowników i usunąć swoje konto. Od tego momentu będziesz miał konto w pełni z prawami Administratora i nic Ci nie wywali błędu. Wyłącz też UAC.

RE: Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - lb1991 - 18.06.2010 11:37

Jak wylaczyc UAC?
Niestety, nie w tym rzecz, to jest napewno konto administratora ..

RE: Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - stingear - 18.06.2010 12:27

Start -> Panel sterowania -> Konta użytkowników -> Zmień ustawienia Kontroli konta Użytkowników Suwak na sam dół i restart komputera.
Jeżeli by było, to by Ci problemów z uprawnieniami nie robiło, a to że pisze że konto Administratora masz, to nie znaczy że jesteś Administratorem, a tylko to że masz takowe uprawnienia, a to jest poprostu takie zabezpieczenie. Standardowo konto Administratora w W7 jest wyłączone, więc nie możesz mieć.

RE: Dziwny problem z uprawnieniami admina.. - bodziulla - 18.06.2010 12:37

Hej.
Nie wiem dlaczego, ale są dziwne jakieś układy z tym W7 Starter jesteś już kolejną osobą, która ma ten problem. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie gdy postąpisz tak. Zrób restart kompa, po czym przy uruchamianiu naciskaj F8 (czyli masz wejść w tryb awaryjny). Gdy system się załaduje w tym trybie tam będziesz mógł sobie zmienić swoje ustawienia poprzez Panel Sterowania/ Konta Użytkowników i tutaj będziesz mógł zmienić swoje konto na Administrator, bo podejrzewam, że jesteś użytkownikiem Standardowym.
Pzdr miłego użytkowaniaCwaniak